Witam Was serdecznie!
Zwracam się z następującą kwestią... Jestem 33-letnia mamuśką małych dzieci, która po latach chciałaby się zabrać za swój angielski. Jakieś 15 lat temu ukończyłam poziom uper-intermediate i miałam rozpocząć kurs na FCE, niestety, z różnych przyczyn życiowych nie wyszło. Później zdarzało mi się bywać za granicą i posługiwać angielskim. Jednak tak długa przerwa w nauce zrobiła swoje. Jeśli chodzi o naukę języków, to zawsze, w odróżnieniu od większości, nie miałam problemów z mówieniem, jakoś było ono dla mnie naturalne, jestem osobą komunikatywną, lubię ludzi., nie boję się popełniania błędów - także językowych. Natomiast, najtrudniejszą częścią mojej nauki było listening - zawsze wymagało to ode mnie mega dużej koncentracji, rozumiałam najmniej z całej grupy, raczej fragmentarycznie. Gdzieś po drodze zawsze stawało słowo lub zdanie, które "rujnowało" mi ;-) to, co do tego "złego" miejsca udało mi się zrozumieć. Nie ukrywam, że jest to także dla mnie duży czynnik demotywujący.
Aktualnie chciałabym wrócić do nauki języka, samodzielnie w domu, codziennie wieczorem co najmniej pół godzinki. Poszukuję wiec jakiegoś programu komputerowego, który pozwoli mi:
1. uzupełnić jakieś braki w gramatyce bez specjalnego cofania się (nauka gramatyki idzie mi zdecydowanie szybko)
2. znacząco rozwinąć słownictwo, w tym idiomy w dość dużej ilości
3. Naprawdę pomoże w problemach z listeningiem.
Nie musi być to 1 program, mogą być np. 2. Idealnie by było, gdyby były pod kątem IELTS'a - chciałabym go zdać w przyszłości.
I jeszcze dodatkowe pytanko, chyba najbardziej do nauczycieli-językowców: do jakiego poziomu Waszym zdaniem miałabym szansę "dobić" na przestrzeni roku kalendarzowego faktycznie poświęcając na to te wieczory (co najmniej 3-4 w tygodniu)?
Będę wdzięczna również za wszelkie inne rady!