Cytat: paulson
Zakładając, że chciałbym kontynuować naukę z SM po opanowaniu poziomów 1 i 2 z PH od czego powinienem zacząć naukę z SuperMemo? Niestety nie wiem jak są tam podzielone bazy słów.
SM EE można kupić w 2 wersjach. Albo dwa pierwsze poziomy albo wszystkie 4. Niestety nie da się kupić wyłącznie pozostałych baz: phrasale, idiomy itp. W twoim przypadku ograniczyłbym się do najtańszej opcji, czyli 2 poziomy i zrobił wszystko poza słownictwem, czyli tymi dwoma bazami. Możesz zacząć od czas nieregularnych. Baza intermediate ma też pewną wadę. Nie ma nagrań do przykładowych zdań, co sprawia, że nie ma ona żadnej przewagi konkurencyjnej wobec bazy robionej samodzielnie.
W normalnej sytuacji, gdybyś zaczynał od zera lub false beginner, to można się tymi bazami zainteresować. Ale jak masz opanowane 6tys jednostek z PH, to nie ma sensu robić w razy tego samego. Jeśli chodzi o wyższe bazy to uważam, że efektywniej sięgnąć po książki. Wydają mi się one lepszym filtrem słownictwa.
Bazy słów domyślnie są serwowane według kategorii, ale można to zmienić i wtedy program podaje według częstotliwości występowania.
Cytat: Skorp75
Przynajmniej SM jak zauważyłem na początku podaje słowa jakby od dupy strony te mniej używane, potem częściej i najczęściej. W sumie jest to dość logiczne, gdyż program ma za zadanie nauczyć całości i jeśli zacznie od mniej używanych to większa szansa na ich zapamiętanie w danym kontekście, a te częściej używane i tak z racji swojej częstotliwości chciał nie chciał będą zapamiętane.
Tak wszyscy piszą o tych własnych bazach, ale jak w SM chciałem zrobić własną bazę i zobaczyłem jak wygląda dodawanie słów, zadań, ćwiczeń to jest to dość trudne, czasochłonne i męczące. Chyba że są na to jakieś super sposoby niż standardowe dodaj, określ typ itd.
Wydaje mi się, że jednak postępy w nauce będą szybsze jak się najpierw nauczy tych najczęściej występujących. Więcej wtedy się będzie w stanie zrozumieć z tekstów pisanych i mówionych. To też daje większą motywację do nauki. Osobiście to tak wolę poznawać nowe słowa. Jak się ktoś nauczy ostatnich 5 tys. z bazy powiedzmy 20 tys słów, to niewiele zrozumie z typowych tekstów. W sumie prawie nic. A jak się nauczy pierwszych 5 tys. + gramatyka, kolokacje, ćwiczenie pisania, czytani, mówienia, itd., to już sporo z językiem zrobi.
Faktycznie, w SM robienie bazy jest nieco czasochłonne, ale większość osób do własnych baz używa Anki, tam to idzie sporo szybciej. Zaleta SM taka, że ma się wszystko w ramach jednego środowiska UX.