Do Bejotki

Temat przeniesiony do archwium.
Drogi Bejotko

Mam do ciebie nastepujace pytania:

1. Ucze sie z supermemo od tygodnia. Na drugi dzien zaczely mi sie pojawiac powtorki i bylo ich sporo ale od przedwczoraj zauwazylam ze daje mi malo powtorek: 3, 5. Zaczelam zwracac uwage na jaki dzien mi programuje powtorke slowa ktore w tym momencie przerabiam. Programuje powtorki na ponad 10 dni pozniej niezaleznie od oceny jaka sobie wystawiam. Wprowadzam codziennie ok 30 slowek.
Czy to jest normalne ze czasem tych powtorek jest tak malo czy tez moze cos poprzestawialam niechcacy. Ucze sie FSE i Basic. W obydwoch programach jest ta sama sytuacja z powtorkami.

Mam 201 slowek przerobionych w tej chwili w ciagu tygodnia i zaplanowane powtorki na najblizsze dni w ten sposob:

16 luty - 10 powtorek
17 luty - 15
18 luty - 19

Tak sie utrzymuje mniej wiecej do 19 a potem spada do 9 powtorek. Dopiero wzrasta 26 lutego.

Jak sobie zaczne ogladac przykladowy element data to pokazuje mis sie w future repetitions 14 (in 30 years). Czy to znaczy ze przez 30 lat wyswietli mie sie to slowo tylko 14 razy?

2. Te pytanie dotyczy czcionki. Otoz moj maz uczy sie greckiego i bardzo by mu sie pomoglo w nauce gdyby mogl sobie robic bazy do nauki greckiego. Probowalam pisac grecka czcionka w supermemo ale nie da sie. Czy jest na to jakis sposob?

Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam
Na wstępie przeproszę że się podepnę.
Poszukuje linka do instalki EP+Reward pod XP lub 2K.
Ewentualnie życzliwej osoby która by to przesłała mi na skrzynkę.
Z góry dziękuję.
Na ten temat było wiele postów w innym wątku. Podawano tam adresy stron, na których te instalki były do ściągniecia. M.in. była podana strona firmowa. Niestety ta możliwość została zlikwidowania. Mogę Ci poradzić tylko, żebyś odszukał ten wątek i sprawdzał po kolei te adresy.

Ciekaw jestem jak ktoś ma Ci podesłać cokolwiek na skrzynkę, jeśli nie podałeś jej adresu.
Wydaje mi się, że wszystko przebiega prawidłowo. Uczysz się od tygodnia, masz 201 wyrażeń zapamietanych. Program "rozpoznał" mozliwości twojej pamięci i zaczął wg tego wyznaczać powtórki. Nie przejmuj się tym i nie zwracaj uwagi na to na kiedy program wyznaczy kolejną powtórkę. To nie ma sensu ponieważ tylko rozprasz ttwoją uwagę. Masz się skupić na zapamiętaniu wymowy i znaczenia danego wyrażenia. Spróbuj ułozyc w mysli zdanie z tym słowem lub wyrażeniem. Program wyznaczy najbardziej optymalny termin kolejnej poprawki. Uwierz mu.

Życzę sukcesów w nauce angielskiego i ewentualnie innych języków i innych przedmiotów.

BJK
Dziekuje bardzo Bejotko

Jak zwykle rozwiales moje watpliwosci bo juz sie balam ze cos poprzestawialam.

Ale mozesz mi jeszcze powiedziec czy da sie uzywac greckiej czcionki w supermemo?

Rowniez ponawiam pytanie dotyczace element data,pole: future repetition :pisze "14 (in 30 years)". Czy to znaczy ze wyswietli mi sie tylko14 razy to slowo w ciagu 30 lat?

Pozdrawiam
>Ale mozesz mi jeszcze powiedziec czy da sie uzywac greckiej czcionki w
>supermemo?

Ja tego nie próbowałem, ale jeśli potrafisz uzywać greckiej czcionki w Wordzie, to z pewnością w SuperMemo też się da.

W tym celu definiując element tekstowy musisz kliknąć na nim prawym klawiszem myszy, wybrać opcję Text->New font i wybrać w okienku dialogowym font grecki, o ile masz taki zdefiniowany w systemie. Ja nie mam więc bardziej Ci nie mogę pomóc.
Trochę skłamałem, w okienku wyboru fontów jest pozycja "Skrypt" możesz w niej wybrać skrypt grecki.

Jaka szkoda, że tym portalu nie można redagować własnych postów!
Jeszcze raz wiekie dzieki.
DA SIE.

Jestes wielki Bejotko

Pozdrowienia
Zaraz tam Wielki, mam tylko małą nadwagę ;))

Życzę powodzenia!
Wielkie dzięki.
Masz rację. Stronek to w tych postach podano wiele.
Niestety większość z nich już nie istnieje. Te które są jeszcze aktywne odnoszą się do patcha a nie do instalki zamieszczonej swego czasu na stronie producenta.
Patcha sobie ściągnołem, a prosiłem przedewszystkim o ewentualne aktualne, powtarzam aktualne stronki z możliwością ściągnięcia tej instalki gdyż niechcę obciążać kogoś wysyłaniem ponad 100MB danych.
Na to forum trafiłem przypadkiem i nie jestem w stanie sprawdzić wszystkich postów. Zwruciłem się do Ciebie bo z poprzednich wypowiedzi wyglądało że lubisz pomagać innym i jesteś życzliwy.

Ale tak już jest że jak ktoś nie jest orłem to go zaraz zgnoją.
Temat przeniesiony do archwium.