ok... więc tak - fajnie, że w ogóle uczysz się angielskiego. Natomiast niekoniecznie fajnie, że z aplikacji. Ale najpierw odpowiem na Twoje pytania.
Jedyną aplikacją z jakiej kiedykolwiek korzystałam (poza bezpłatnym Duolingo) było Supermemo a kursy ,,przeszłam" dwa: Niemiecki? Kein Problem 3 (poziom B2+) i z angielskiego to się chyba nazywało
Fast Track to CAE.. I nigdy więcej nie uczyłam się już z jakiejkolwiek aplikacji do nauki języków.
1) Nie, nie tylko Ty odnosisz wrażenie, że jest w nim ,,mało przydatnych słów" - w wersji niemieckiej też tak było i w sumie angielskiej też (choć tej angielskiej apki nie traktowałam aż tak bardzo poważnie, tylko jako dodatek do nauki do CAE). Tylko też z drugiej strony nie ma czegoś takiego jak słówka na poziomie ,,A2" czy ,,C2" itd. Każdy z nas ma "własny bank słów", którego potrzebuje zarówno w języku ojczystym jak i obcym. Poza tym każdy uczy się/pracuje w innym środowisku. Jeśli jesteś uczniem to być może dla Ciebie kluczowe będą słówka, które będą w stanie opisać ulubiony serial na Netflixie a jeśli jesteś księgowym, to nawet jeśli znasz ang.na podstawie kluczowe będą słówka typu "bilans", "rachunek", "faktura" itd.
2)nagrania zarówno w supermemo i jakichkolwiek podręcznikach i apkach są standaryzowane. Lektor czyta nagranie, które skierowane jest dla obcokrajowców, czyta je stosunkowo wolno, starając się w miarę możlwiości wyraźnie wszystko akcentować, ale to nie do końca tędy droga... Słuchać powinno się od samego początku materiałów autentycznych. Bo wtedy człowiek się na serio osłucha a takie nagrania mało co dadzą.
3)Jak się uczyć z tego kursu? Powiem tak, ja jestem przeciwniczką takich sztucznych materiałów, ale skoro już wydałeś pieniądze, to wycisnęłabym na Twoim miejscu z tego Supermemo wszystko co najlepsze, czyli:
1. wykorzystałabym to, że słówka w supermemo są przetłumaczone na polski i najprawdopodobniej jest obok nich do wysłuchania wymowa a to jest akurat super ułatwienie. W angielskim sprawdzanie wymowy poszczególnych słówek to jest must, bo inaczej się pisze i inaczej się słucha. Zatem czytanki robiłabym na Twoim miejscu z Supermemo
2. nie uczyłabym się listy słówek, bo to naprawdę nic nie daje. Proponowałabym założyć zeszyt i wypisywać sobie całe zdania ze słówkiem którego nie znasz a pod spodem wpisać sobie tłumaczenie. Ważne jest też żeby pisać to ręcznie. Wiem, że to będzie wydawać się głupie w dobie notatek elektornicznych, ale mózg lepiej w ten sposób przyswaja wiedzę. Nawet jeśli czyjeś pismo nie jest idealne.
3. Gramatykę wprowadzałabym sobie tylko po części, bo w Supermmeo jest tak, że nagle masz (strzelam) dział: strona bierna. I od razu pojawia się całe opracowanie. I jak to ma człowiek niby wszystko zapamiętać i od razu zacząć używać? No nie da się. Masz taki temat - to ogarnij najpierw wycinek takiego zagadnienia - np. stronę bierną w czasie teraźniejszym. Zrób sobie z tego notatkę w zeszycie, rozpisz to sobie, ułóż zdania z taką konstrukcją, powiedz je na głos. Następnym razem (na następny dzień, za tydzień albo za miesiąc) wróć sobie do kolejnego kawałka np. strony biernej w czasie Past Simple i znowu - notatka, własne zdania itd. i potem znowu kawałek i tak aż do momentu gdy przerobisz całe zagadnienie i naprawdę ,,przetrawisz" sobie tą gramatykę
4. Jak masz powtórki słówek - to one niestety są trochę słabo w tej aplikacji zrobione :( nie ucz się (jak pisałam wyżej) bez kontekstu. Jak już się pojawia jakieś słówko to ułóż z nim zdanie albo w ogóle to olej i tylko powtarzaj sobie słówka, które były w czytance również układając z nimi kolejne zdania.
5. Od tego momentu zacznę autoreklamę. Supermemo traktuj jako coś dodatkowego, przede wszystkim skup się na czytankach, które tam są, ciekawostkach i czasem takich krótkich uwagach gramatycznych a co do reszty: jak słuchać i jak uczyć się słówek zapraszam Cię na mojego (NIEZAROBKOWEGO) bloga, na którym wszystko dokładnie wyjaśniłam.
Tutaj są dwa wpisy:
https://coffeewithmillie.blogspot.com/2021/05/jak-suchac-w-jezyku-obcym.html (jak nauczyć się słuchać i jak się osłuchać żeby Anglicy nie seplenili w naszych uszach)
https://coffeewithmillie.blogspot.com/2021/05/jak-zapamietywac-sowa-w-jezyku-obcym.html (dlaczego nie uczyć się listy słowek, tylko w kontekście i jak to zrobić)
Piszę to jako pasjonatka języków obcych w wolnych chwilach. I jeszcze jedna uwaga - w zasadzie na każdym poziomie językowym powinniśmy się umieć wypowiedzieć na każdy temat. Wiadomą sprawą jest, że na A1/A2 powiemy coś o wiele mniej zaawansowanym językiem niż w przypadku bycia na C1/C2 ;).