Kilka programów lub jeden komplesowy do nauki różnych skill-ów.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam forum!

Szukam kilku programów (komputerowych / web aplikacji lub mobilnych) do nauki różnych skills z angielskiego od poziomu B1.

Do słówek i gramatyki zamówiłem - chyba najlepszy kurs - od Supermemo World. Tu w tym temacie chyba nie ma nic lepszego (??).

Do wymowy ludziska polecają aplikację ELSA ...coś tam. Azjatycka appka mobilna, oparta o AI, podobno jest całkiem niezła. Potwierdzacie?? ....a może jest coś lepszego?

No ale słówka, gramatyka i wymowa to jeszcze za mało :) Co z rozumieniem ze słuchu oraz rozumieniem tekstu czytanego? (szczególnie to pierwsze mnie interesuje). Polecicie coś?

No i ostatnia, ale bardzo ważna sprawa, jeśli nie najważniejsza - konwersacje. Tu chyba nie pomoże, żaden software, tylko trzeba gadać z ludźmi, wiem, że są serwisy internetowe, gdzie można wykupić rozmowy z obcokrajowcami - chyba to najlepsze rozwiązanie?

BTW. teraz jest promka na kurs MultiKurs_pl (Profesor Henry). Nie wychodzi drogo, ale tu na forum zdania są bardzo różne, kurs ma podobno sporo niedociągnięć, błędów i momentami jest wkurzający :)

Dzięki za wszelkie podpowiedzi i opinie oraz rekomendacje!

C3000
Słów i zwrotów uczyłem się z: SuperMemo, Fullrecall (tego s***tu absolutnie nie polecam) i Mnemosyne (polecam, ale zapewne lepszym wyborem obecnie będzie Anki) - z baz, które robiłem sobie sam; i w trakcie ich tworzenia odkryłem następujące rzeczy:
* Uczenie się metodą: (samo) słówko polskie w pytaniu - słówko angielskie w odpowiedzi - bez przykładu, wymowy, jakiejś ilustracji i generalnie - kontekstu, przykładowych zdań, jakichś technik angażujących, typu mnemotechnika, ilustracje - to zły pomysł ale za to bardzo efektywny sposób do zniechęcenia się do nauki tą metodą.

Kursu z SuperMemo World nigdy nie kupiłem - bo:
* Może na pierwszy rzut oka te kursy są ładne, kolorowe, widać, że siedzieli nad nimi profesjonalni graficy - ale brak tam wiedzy praktyków: osób, które same z tej metody korzystają - mam wrażenie, że osoby które te ćwiczenia robiły, same nigdy wcześniej z SuperMemo (do nauki) nie korzystały. Metoda SuperMemo zasadniczo polega na podziale wiedzy na najdrobniejsze części, czyli - jeżeli jest lekcja o zaimkach osobowych, to strona z pytaniem powinna pytać się o tylko jeden zaimek, a nie wszystkie na raz - bo jaką ocenę mam sobie dać, jeżeli w jednym z przykładów się pomylę? A to tylko jedna wybrana niedogodność.

Generalnie w sieci są dostępne zasoby (po polsku i angielsku) jak formułować karty w tego typu programach (przy czym zwykle jest to Anki) - tak, żeby nauka była efektywna. I niestety, chyba najciemniej pod latarnią, bo SuperMemo World większość tych zasad łamie.
@cecyl3000
To Ty sie kazdej sprawnosci uczysz osobno?
A te tzw. "slowka" to sa rzeczowniki. To jak z tego konwersacje zrobisz?
Cześć,

Dzięki @Radoslaw_1987 - ciekawe, bo zawsze kojarzyłem SM jako najlepszy soft do nauki języków.

@chippy - najchętniej kompleksowe rozwiązanie bym poznał, ale nie znam takiego, co zatem polecasz?
Zdania, dialogi, przeżywanie języka(np ugotowac coś wg przepisu po ang) jak jest tekst to najpierw odsłuchać, potem przeczytac i przetłumaczyć, potem odsłuchać ponownie , pytania do tekstu i w oparciu o tekst i odpowiedzi najlepiej z kimś. Używanie jezyka na codzień, nawet mówiąc samemu do siebie z poznanych zwrotow. Np. What am I going to do next? What is the weather like today? Let me look and see. Nie znam się na aplikacjach ale jesli już to interaktywne, które będą z tobą rozmawiac. Oglądanie filmów z napisami polskimi lub angielskimi zależy od poziomu. Jak tak robię z hiszpańskim i coraz więcej rozumiem .
Polecam aplikację do nauki słówek z wybranego źródła, można wrzucić plik pdf lub txt z książki czy napisy do filmu. Aplikacja wygeneruje z tego fiszki i posortuje od najczęściej występujących. Wystarczy nauczyć się brakującego słownictwa i obejrzeć serial czy przeczytać książkę bez napisów. Darmowa apka do nauki słówek z wybranego źródła https://apps.apple.com/app/apple-store/id6474883971?pt=118656094&ct=forum&mt=8
edytowany przez lelgitdev: 29 mar 2024
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia