)))>>>DO BEJOTKI

Temat przeniesiony do archwium.
Panie Bejotka mam pytanie odnosnie supermeo czy to ze program tem ma wymowe amrykńska jest rownoznaczne z tym ze slowka pochodza z american english? czytez sa to slowka british english tylko czytane pzrez amerykanow?Jak duzo jest roznic (w przyblizeniu) miedzy am en a british en (ile orientacyjnie slow jest innych) czy mozliwa jestzamiana wymowy na brytyjska? ucze sie teraz profesora 3/4 jednak gdy go skoncze chcialby dalej kontynuowac nauke z supermemo gdyby byltammbritish english:) czy mozna scignac dodatkowe bazy do henrego? eventualnie do memo (mam advanced supermemo)
pozdrwiam
Program SuperMemo nie ma żadnej wymowy i może mieć każdą wymowę, np Espanol Para Ti ma wymowę Hiszpańską, są pakiety z wyymową rosyjską, niemiecką francuską i może Pan wprowadzić do swojej bazy wymowę Suahili, jesli taką bazę Pan Tworzy.

Wymowę amerykańską mają bazy Advamced English, Speedup, Proficiency i Power Words, ale nie tylko wymowę, pisownię również. Kiedy po raz pierwszy uczyłem się z bazy Audio Advanced English, w ciągu tygodnia znalazłem ponad 100 "błędów ortograficznych", natychmiast napisałem o tym do producenta. Otrzymałem odpowiedź, że jest to American English. W szystkie te "błędy" sprawdziłem w Longman Dictionary of American Enflish, potwierdziło się, że to są wyrazy poprawnie napisane w tej wersji.
SM Speed Up ! i Profisciency posiadają wymowę amerykańską (amerykańska lektorka). Jesli posiadasz bazę Advanced to nie musisz ich kupować, Twoja baza to połączenie 2 baz powyżej (powstały one poprzez rozdzielenie bazy Advanced).
Do Prof. Henry'ego istnieje nap . baza Idioms and Phrasal Verbs. Do SM istnieje Power Words, Basic, kilka innych oraz bazy niekomercyjne.
dziekuje za odpowiedź:) ponawiam pytanie o roznice pomiedzy british a american. Doliczyl sie Pan 100 blędow wnioskuje zatem ze sa one znaczne :( Czy wiadomo cos o bazach do british english do programu supermemo ? gdzie moglbym taki pakiet znaleźć sciągnać (wiem ze nie zezwolona panu na publikacje w tym serwisie wlasnych ) posiadam Cambridge Advanced Learner's Dictionary ktory ma udzwiekowane slowa (wymowa brytyjska i amerykanska) w jaki sposob moglbym przeniesc z tego slownika sciezkę audio do programu supermeo, ewentualnie czy istnieje mozliwosc zaimplementowania calego lub wiekszości -slownika do supermemo advanced:)?
pozdrawiam
Od ponad roku uczę się na SM speed up. kurs jest super, ale wydaje sie jednak niedorobiony. Np zdarzają sie wyrazy które Pani na pewno źle czyta, ale śmieje się podczas wymowy. ale to sporadycznie
Nie zauważyłeś, że pisałem słowo "błędy" w cudzysłowie oraz że wszystkie sprawdziłem w słowniku American Dictionary of English co potwierdziło, że były to poprawne wyrażenia w American English. Jest duza różnica pomiędzy tymi wersjami języka angielskiego. Native speakerzy radzą sobie z tym bez problemów, ale dla ludzie, którzy ucza się angielskiego od 2 tygodni do 2o lat poza Wielką Brytanią lub USA mają z tym ogromne kłopoty.
Brytyjską wersję wymowy mają bazy SM basic English, Rozmówki angielskie w miesiąc, First Steps in English, The Next Steps in English, Szybki kurs słownictwa angielskiego, Angielski w 3 miesiące dla początkujących i Angielski w 3 miesiące dla średnio-zaawansowanych.

Prawdopodobnie rózniez angielską wymowę ma baza "Forget Me Not", która jest udostępniana tylko słuchaczom kursów sieci szkół MPiK.

Nie można "podmienić dźwięku" w bazach "amerykańskich, korzystając ze słowników na CD. Po prostu w bazach masz w 80% wyrażenia, nie słówka. W słownikach prezentowana jest tylko wymowa słówek.

Inteligentny student może jednak stworzyć własną bazę słownikową dodając dźwięk z dowolnych słowników na CD. Ja no. robiłem to korzystając z słownika Collinsa YDP, Słowników Longmana i leksykonii. Ale jak wspomniałem trzba mieć do tego dużo cierpliwości i sporo inteligencji.
To nie całkiem prawda, to bazy Speedup! i Proficiency! powstały z podziału bazy AudioAdvanced English, która z kolei była rozwinięciem tekstowej zaledwie bazy Advanced English. Ale to wiadomość tylko dla miłośników historii.
Temat przeniesiony do archwium.