Supermemo - plan nauki

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
mam program Super Memo od jednego dnia
chciałbym się zatem dowiedzieć gdzie mogę sprawdzić jaki jest plan nauki.. tak jak w systemie na ang.pl">ang.pl - ile jest powtorek na dany dzien/ile nowych slowek i jakie sa to slowka...

i jeszcze jedno pytanie, bo nie jestem co do tego pewny:
czy w SM ustawia się ile słówek dziennie będę się uczyuł, a później program przerzuca mi te słówka na następny dzień (tak jak na ang.pl">ang.pl)
czy działa to tak, że ile się w danym dniu naucze tyle bede umial..
pozdro
Jeśli masz legalne SM, to powinieneś mieć instrukcję, w której będzie co nieco o tym napisane. Nie mniej jednak udzielę Ci kilka wskazówek.

>chciałbym się zatem dowiedzieć gdzie mogę sprawdzić jaki jest plan
>nauki.. tak jak w systemie na ang.pl">ang.pl - ile jest powtorek na dany
>dzien/ile nowych slowek i jakie sa to slowka...

Plan nauki znajdziesz w opcjach wykonując Tools->Workload albo Ctrl+W. Jednak przed rozpoczęciem nauki powinieneś zresetować bazę File->Reset->Collection.
Wszystkie te operacje wykonuje się na poziomie Professional.

>i jeszcze jedno pytanie, bo nie jestem co do tego pewny:
>czy w SM ustawia się ile słówek dziennie będę się uczyuł, a później
>program przerzuca mi te słówka na następny dzień (tak jak na ang.pl">ang.pl)
W programie SM nie usatwia sie na sztywno ilosci słówek do nauki każdego dnia. To zależy od Twoich możliwości intelektualnych.

Ja zawsze zalecam wprowadzanie nie więcej niz 30 nowych słowek dziennie. W miarę nauki dojdą pierwsze, drugie ... i 50-te powtórki. Spowoduje to, że po 2-3 miesiącach będziesz miał 100, a nawet ponad 250 powtórek. Pamiętaj o tym.

>czy działa to tak, że ile się w danym dniu naucze tyle bede umial..

Nie. Żaden program tak nie działa. Program SuperMemo działa tak, że bedzieszs umiał tyle słówek ile poprawnie powtórzysz po 3-5 powtórkach. Nie mmnjiej jednak będzie Ci dalej podawał te słówka do powtórek, z tym, że odstępy miedzy powtórkami będą coraz większe. Po 10 powtórce kolejna może być wyznaczona nawet za 20 lat.

Ponieważ program wymaga samooceny musisz uważać, żeby nie oceniać sie na same oceny negatywne, ani na same pozytywne.

Gdy jakieś słowo spotykasz po raz pierwszy, potwórz je 20-30 razy (głośno i wyraźnie) potem oceń na 4. Dopiero przy ponownym spotkaniu go powinieneś ucziciwie oceniać na 1-5.
>Gdy jakieś słowo spotykasz po raz pierwszy, potwórz je 20-30 razyrn>(głośno i wyraźnie) potem oceń na 4. rnA dlaczego akurat na 4? Jakie jest tego uzasadnienie? Czy twórcy super memo tak zalecają czy to Twoja własna propozycja?
Oceny 4 i 5 powodują zakończenie pracy z danym słowem i nie będzie ono wiecej w tym dniu pokazywane. Oceny 3, 2, 1 i 0 są negatywne i powodują przeniesienie danego słowa do tzw ćwuczen "Final drills", co skutkuje ich ponownym zadaniem.

Twórcy SuperMemo tego wyraźnie nie zalecają. ale ja z własnego doświadczenia wiem, że tak należy robić. Wadą pakietów SuperMemo jest brak wyraźnej, profesjonalnej instrukcji. Najlepsze instrukcje jak dotąd są w książce Pawła Wimmera i Bogdana Kowalewskiego "Angielski z komputerem" oraz w Ebooku Pawła Wimmera, o którym tu juz kilka razy pisałem.

Jeśli ktoś wszystkie nowowprowadzane słówka i wyrażenia ocenia na 0-3, to sam siebie ocenia na intelektualne zero.
Może bedzie ktoś tak dobry i mi wyśle kluczyk do eMaestro please :) [email]
WENO WRZUĆTA NA FORUM TEGO KLUCZA NO WENO JAK MOSZ TO WKLEJ GO TU EJNO WENO :)
nikt Ci nie wysle
Dlaczego próbujesz kupować buty w delikatesach? Nie znalazłeś wątku o eMaestro?
Temat przeniesiony do archwium.