SuperMemo - obsluga przez mikrofon

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
mam SM extreme english wiec moge caly etap nauki obslugiwac za pomoca mikrofonu.
Jednak czesto jest tak, ze nawet maly szmer powoduje np. pokazanie sie nastepnego slowa (i ocene obecnego) jest to strsznei denerwujace...
czy w supermemo ustawia sie gdzies czulosc mikrofonu aby nie dochodzilo wiecej do takich sytuacji?
pozdrawiam
nikt nie wie ?
chyba musi byc taka opcja...
narazie znalazlem taka, ktora reguluje czulosc na dokladnosc wymowy... ale to nei to samo co czulosc mikrofonu... (zeby nie wylapywal takich cichych dzwiekow tylko glosniejsze... bo pozniej powtarza mi sie po 20 razy dane slowko, bo brzmi ono jak jedno z polecen aby powtorzyc...)
pozdro
daruj sobie tę opcję. Tzw algorytmy rozpoznawania mowy w programach jezykowych rzadko się sprawdzają. Jeśli chcesz z nich korzystać musisz liczyć sie z tym, że każde słowo bedziesz musiał powtarzać wiele razy.

W Extreme English, o ile wiem ten algorytm jest stosowany tylko do sterowania praogramem. Żeby z niego skorzystac musisz przed tem "nauczyć" program twojego głosu. Jest taki podprogram w pakiecie, ale wywaliłem go po instalacji.
czulosc mikrofonu wyreguluj sobie w ustawieniach drivera karty dźwiękowej. Sprawdz czy masz właczone podbicie czułości (przesuwa próg wzbudzenia mikrofonu). NIe sposób powiedzieć ogólnie jak to będzie wyglądało, bo zależne jest od drivera karty, ale sposób dotarcia jest taki:
- klikni prawym na ikonie głosnika w tray'u
- jedno z polecenim menu wyświetli ci okno regulacji głośności - przełacz się na regulację nagrywania i wyreguluj sobie poziom mikrofonu
Jeżlei nie masz regulacji poziomu mikrofonu - wymień kartę dźwiękową albo kup mikrofon z fizyczną regulacją
Co do rozpoznawania - użyty w SMemo engine microsoftowy rozpoznawania operuje również na frazach i słowach które ćwiczysz - łatwo to zauważyć gdy masz w smemo frazę gdzie jest podane słowo a następnie w nawiasie wyrażenie w którym jest ono użyte - powiedzenie samego słowa nawet najbardziej prawidłowo nie zostanie przez program rozpoznane.Z nauki z rozpoznawaniem korzystam - dizła nieźle w mojej ocenie i pozwala uwolnić się od patrzenia na ekran.
pozdrawiam
marcin

»

Pomoc językowa