pytanie do Bejotki

Temat przeniesiony do archwium.
Mam kłopot! Super memo wyznaczył mi jakieś 80 powtórek już. Zanim zrobię powtórki, Utrwalenie, to mija pół godziny i nie zdazam sie uczyc nowych slowek nie mowiac o finall drills, Co robic przedluzac czas nauki?
Nie jestem Bejotką, ale mogę spróbować pomóc. Jedno pytanie - ilu słówek uczysz się dziennie? Obawiam się, że w grę wchodzą tylko dwa rozwiązanie - zmniejszenie liczby nowych słówek albo wydłużenie czasu nauki :(. Można też coś pokombinować w opcjach, ale to z kolei odbije się na efektywności nauki.
Filipie,

zawsze pisałem, że optymalną iloscia nowo wprowadzanych słówek i zwrotów jest 20-30. Jeśli ktoś wprowadza ich więcej musi byc przygotowany na to, że prędzej czy później będzie musiał na powtórki poświęcać 3-5 godzin.
Zresetuj bazę i zacznij nauke od początku w tempie 20 nowych zwrotów dziennie.
Jeśli ktoś wprowadza ich więcej musi byc
>przygotowany na to, że prędzej czy później będzie musiał na powtórki
>poświęcać 3-5 godzin.

Jedno pytanie - jaki mniej więcej stosujesz przelicznik potrzebny czas/jedno słówko?
Owszem powtorki moga trwac 3-5 godzin. Jednak ja teraz ucze sie troche w inny sposob. Otoz codziennie mam okolo 5[tel]slowek do powtorki. Zrezygnowalem z wielkiego wczytywania sie w kazde slowo i powtarzania go sobie 100 razy. Teraz patrze na slowo i odpowiedz maksymalnie 3-4 sekundy przez co powtorki a najgorszym przypadku zajmuja 1 godzine. Owszem osiagniecia sa przez to mniejsze, ale i tak skutecznosc nauki jest duza. Powtarzanie zajmuje mi troche wiecej czasu niz np 600*4 sekundy gdyz mam sporo cloze testow, a te z natury sa czasem dlugawel, przez co traci sie wiecej czasu na ich przeczytanie. Ja ogolnie jestem za opcja przyswajania sobie 100 slowek dziennie przez miesiac, potem uporania sie z powtorkami i jednoczesnym orbieniem 20-30 slowek dziennie tak jak mowisz BJK, potem znowu po 100 lub wiecej jednostek dziennie. Jest to dosc nieregularne i wyczerpujace, dlatego nie polecam tego systemu kazdemu - tylko profesjonalistom.
Mnie też odpowiedź zajmuje parę sekund. Mniej więcej tyle, ile zajmuje wysłuchanie definicji. Czasami zdarza mi się dłużej zastanawiać, ale generalnie albo wiem, albo nie wiem. Dlatego jestem ciekawa, jakie stosujecie przeliczniki; innymi słowy - ile czasu poświęcacie na jedno słowo.
srednie podaje program
>Jedno pytanie - jaki mniej więcej stosujesz przelicznik potrzebny
>czas/jedno słówko?

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Ja uczyłem się z baz do wersji SuperMemo 6.76 i 7.5 wtedy zależało mi na ilości nowych słówek i zwrotów.

Obecnie zależy mi głownie na wymowie. Dlatego uczę się ok. 30 słówek dziennie, ale za każdym razem uczę się wymowy pytania, później odpowiedzi. Większość tych zwrotów znam, dllatego do nauczenia się większości starczyłoby jedno powtórzenie ale ja staram sie powtarzać je 3 razy. Są jednak zwroty, które muszę powtarzać nawet 10. Jednak nie jestem juz tak systematyczny, jak dawniej. Teraz często zaczynam czytać jakąś książkę, wtedy wpisuję do bazy roboczej neznane słówka (czasami uda mi się znaleźć ich wymowę w słowniku na CD) i uczę się ich do skończenia książki, wtedy wracam do SM. itd
Wiem, ze to troche nie na temat ale czy jest opcja w SM pozwalająca szybko zamienić pytanie z odpowiedzią? Czesto jest tak, że nowe słówko znajduje sie w pytaniu a nie odpowiedzi.
W innym wątku już odpowiadałem na Twoje pytanie. Opcja zamiany pytanie z odpowiedzią była w wersjach SM6.7 i SM7.5. W wersji MSM nie znalazłem jej, zresztą niezbyt dokładnie szukałem, ponieważ uważam, że nie jest potrzebna i mogłaby być bardzo trudna do zrealizowania.

W MSM i SM200x pytaniami i odpowiedziami mogą być słów, zwrot, dźwięk i obraz. Dodatkowo baza SM może zawierać strony edukacyjne z ćwiczeniami wielokrotnego wyboru tzw MCT.

Zmiana w całej bazie kolejności pytanie-odpowiedź z uwzględnieniem tych wszystkich możliwości byłaby bardzo trudna.

Jeśli jednak chcesz dokonać takiej zmiany dla kilku tylko słowek, to możesz to uczynić w prosty sposób. Wystarczy, że najedziesz myszką na pytanie, naciśniesz prawy przycisk i w menu podręcznym zaznaczysz pozycję \"Answer\", później musisz to zrobić z odpowiedzią, tylko powinnaś odznaczyć \"Answer\". Ale to nie wszystko, podobne operacje powinnaś zrobić ze składnikami dźwiękowymi, co może okazac sie trochę bardziej skomplikowane.
Nie ma jednego dobrego dla wszystkich sposobu nauki. ja preferuję systematyczna naukę w tempie 20-30 nowych zwrotów dziennie. Pozwala ona opanowć bazę wielkosci SPEEDUP! w ciągu 2-3 lat. Jest to jednak metoda dość żmudna i u wielu młodych ludzi powoduje zniechęcenie.

Twoja metoda jest dobra raczej dla ludzi, którzy dobrze znają język i pracują głownie nad rozwinięciem słownictwa. W takim przypadku mozna wprowadzać do cyklu nauki 6[tel]zwrotów jednego dnia, a potem w dość szybkim tempie realizować powtórki. Ważne, by swoje odpowiedzi oceniać rzetelnie. Przy nauce z SM jesteśmy sami, nikt nie widzi jaką ocenę sobie stawiamy więc nie musimy sie wstydzić i możemy śmialo stawiać nawet te najniższe oceny.

Po zapamiętaniu w jednym dniu np. 800 nowych zwrotów, możemy ćwiczyć refleks przy powtórkach, az ich ilość spadnie do 30 i wtedy znowu dać sonbie wycisk.

To może też być skuteczne.
Da się to zrobić, ale trzeba pokombinować z plikami tekstowymi. Można też przerobić bazę w ten sposób, że Supermemo najpierw odgrywa dźwięk, a dopiewro potem pokazuje poprawną odpowiedź i polskie tłumaczenie. Moim zdaniem to jest bardzo pomocne. Można tak się uczyć rozpoznawania słówek ze słuchu. Właśnie jestem w trakcie przygotowywania strony WWW z opisem takich różnych dziwnych przeróbek :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków