Extreme English (43tys slow) co o nim myslicie

Temat przeniesiony do archwium.
Co uwazacie na temat programu podobno najintensywniejszego na swiecie do nauki słówek?? http://www.supermemo.pl/index2.php?top=3&ppid=58&tid=123 Zamierzam go zakupic lecz nie wiem czy da on porządane efekty?? Jest tam wykorzystywana metoda supermemo... Bardzo prosze o odpowiedzi:)
>Co uwazacie na temat programu podobno najintensywniejszego na swiecie
>do nauki słówek??

Nie jest to program tylko zestaw czterech baz do programu SuperMemo. Rzeczywiście można go uznać za "najintensywniejszy na świecie".
Składa się z czterech baz:
- SuperMemo Basic English;
- SM Grammar;
- SuperMemo Power Words;
- SuperMemo Advanced English.

Jedynie dwie pierwsze bazy mogą być używane przez początkujących fanów angielskiego. Baza SuperMemo Power Words jest przeznaczona dla studentów (pod tym pojęciem rozumiem również uczniów), którzy przygotowuja się do egzaminów CAE, CPE i TOEFL. Dla tych, którzy przymierzają się do FCE może okazać się za trudna.
Baza SuperMemo Advanced English jest dużo bardziej zaawansowana i przeznaczona dla ludzi, którzy raczej maja za sobą wymienione wyżej egzaminy i pragną wykorzystywać angielski w pracy w Stanach Zjednoczonych.

Baza SuperMemo Advanced English zawiera materiał baz SM Speedup! i SM Proficiency!
Wszystkie te bazy (z wyjatkiem moze SM Grammar) nagrane są z amerykańską wymową.
Bejotko a w jaki sposób uczyc sie tym programem? Poniewaz mialem podobny program z wykorzystaniem supermemo lecz nie umialem sie uczyc z wykorzystaniem SM, przepisywalem słowka z rzutow ekranowych do zeszytu i je "kułem":/:(
Trudno powiedzieć jak się uczyć z SuperMemo. To zależy od bazy, którą masz otwartą. Najlepiej i najskuteczniej mozna się nauczyć korzystając z baz "First Steps in English" i "The Next Steps to English". Zawierają one najkorzystniejszy algorytm nauki nowych słówek. Ty masz pakiet Extreme English, to pakiet dla ludzi bardzo zaawansowanych, na poziomie conajmniej CAE zdanego na "A" lub CPE na "B". Początkujacy powinni zacząć od bazy SuperMemo Basic English w wersji polsko-angielskiej.
Ogólnie proces nauki (na jednej sesji) składa się z 3 rózniących się między sobą części:

1. Testowanie juz zapamietanych słówek/wyrażeń (to znaczy takich, którch już uczyłes się kilka dni).
2. Nauka nowych słówek i wyrażeń (w celu wyznaczenia terminu ich pierwszej powtórki.
3. Poprawkowa nauka słówek/wyrażeń, które w punktach 1 i 2 oceniłeś na 3 i mniej.

Pamiętaj, jeśli już zacząłeś naukę z SuperMemo, to musisz kontynuować ją codziennie bez żadnych wyjątków, z wyjątkiem obłożnej choroby. Jeśli przyjdzie do Ciebie w tym czasie dziewczyna, poproś mamę, żeby zabawiała ją dopóki nie skończysz, jeśli zadzwoni trener, żebyś przyszedł na zawody, powiedz mu, że przyjdziesz nie wcześniej niż jutro. Jednak, żeby uniknąć takich nieprzyjemnych sytuacji przyjmij zasadę, że angielskiego uczysz się codziennie w godzinach 6.00-7.00 rano.

Po zainstalowaniu programu i pierwszym otwarciu bazy wykonaj następujace czynności:
a: przejdź do zaawansowanego poziomu programu - dwa razy naciśniej jednocześnie klawisze Ctrl+Alt+F12;
b: wykonaj resetowanie bazy wybierając z menu kolejno File->Reset->Collection...
c: wybierz z Menu opcje Window->View i zaznacz wszystkie 4 elementy (Toolbar, Speedbar, Status bar i Hints.

Teraz mozesz zaczynać naukę, w tym celu naciśniej klawisz [Nauka]] lub [Learn].

Opis właściwego procesu nauki zacznę od punktu 2. Po kliknięciu na [Nauka} na ekranie zobaczysz pytanie, którym będzie polskie słowo/wyrażenie.
Np. "tak" Spróbuj wymyśleć jego angielski odpowiednik "yes".
Teraz naciśnij przycisk "[pokaż odpowiedź] Teraz na ekranie pojawi się słowo "yes", lektor odczyta je wyraźnie, zobaczysz tez 3-elementową klawiaturkę oraz szerego przycisków - ocen.

Naucz się znaczenia słowa "tak", jego wymowy i pomyśl czy bedziesz je rozumiał "ze słuchu". mozesz też 10, 20 czy nawet 30 razy nagrać swój głos i porównać z głosem lektora (pamiętaj, że juz niedługo bedziesz odpowiadał na o wiele trudniejsze pytania np. oburzający/skandaliczny. Gdy juz bedziesz maiał pewność, że umiesz wymówic i rozumiesz to słowo, oceń swoją jego znajomość w skali od 0 do 5. Na podstawie tej oceny program wyznaczy termin powtórki danego słowa i jeśli to była ocena 4 lub 5 danego dnia o to słowo już nie zapyta. Jeśli oceniłeś swoja znajomość na 3,2,1 lub 0, program jeszcze zapyta o nie tego samoego dnia.

Początkujący nie powinien wprowadzać do nauki więcej niż 10 nowych słówek.
Po kilku dniach program zacznie przepytywanie od słówek wyznaczonych na dany dzień. Te słowka powinieneś już znać, wiec należy oceniać je surowiej, dla słowek powtórkowych program bedzie wyznaczał coraż dłuższe okresy do następnej powtórki. Teraz musisz pamętać, żebys wykonywał wszystkie wyznaczone na dany dzien powtórki i wprowadzał 10 nowych słówek, oraz wykonywał wszystkie popraki.

Na dolnej listwie ekranu bedziesz miał zawsze przynajmniej dwie liczby ilość słówek w cyklu nauki i ilość wszystkich słówek w bazie. Po wprowadzeniu do cyklu nauki 3[tel]słówek mozesz zwiększyć ilość nowych słowek do 20, a po przekroczeniu 1000 słowek do 30. Więcej nie powiększaj ilości nowych słowek az do zdania FCE na "A". Jednak, żeby zdać FCE nawet na C musisz trenować również inne sprawności jezykowe niz tylko znajomość słówek.
Po wprowadzeniu do cyklu nauki wszystkich słowek z Basic English.pol poćwicz sobie jeszcze ich znajomość przez 3 - 6 miesięcy, a następnie zainstaluj bazę Basic English.eng i powtórz cały cykl wprowadzając od razy po 30 nowych słówek dziennie.

Jeśli mi nie wierzysz przerabiaj po 100 nowych słowek dziennie, aż osiągniesz 200 powtórek, wtedy zresetuj bazę i zacznij naukę wg moich wskazówek.
A po przerobieniu bazy basic english pol i ang zabrac sie do advanced??
Jest jeszcze jeden problem, ponieważ ja umiem ponad pierwszy tysiąc słów z bazy basic english pol. więc czy jest sens uczyc sie ich po 10 dziennie?? To az 3 miesiace straty czasu... Po drugie zamierzam zdawac FCE za rok i zalezalo by mi dosc szybko opanowywac slownictwo...
1. Tempo nauki zależeć może tylko od Ciebie. Jeśli rzeczywiscie znasz ten 1000 słowek możesz je zwiększyć do 20-30. Z Twojego pytania wynikało, że jesteś zupełnie początkujacy, dlatego zaproponowałem Ci nauke dla początkujacych.

2. W innych wątkach już pisałem, że bazy Advanced English są dla osób bardzo zaawansowanych - po CAE zdanym na A lub CPE na B, które chcą żyć i pracować w USA. Jeśli dopiero za rok chcesz zdawać FCE, to po przerobieniu obu baz Basic English i Grammar możesz spróbować sił z Power Words. Jest to baza angielsko-angielska, nie ma tłumaczeń, ale mpżna je samemu wprowadzać, to bardzo rozwija język.
no ale w power words są same najtrudniejsze słówka, którymi mogą się posługiwać ludzie, którzy skończyli studia w danej dziedzinie? A w Advanced English Speed up! te słowa są łatwiejsze.
Baza Power Words została opracowana dla studentów, którzy chcą zdawać różnego rodzaju angielskie certyfikaty, liczy ok. 4000 zwrotów i można ją przy dużym samozaparciu przerobić w rok. Speedup! liczy 20000 zwrotów i musisz na nią poswięcic przynajmniej 2 lata, a Ty chcesz zdawać FCE za rok. Przestań szukać łatwizny, zacznij się uczyć jak Ci radziłem Basic English.pol, Basic English.eng, Power Words. Po przerobieniu tych dwóch, Power Words wyda Ci się łatwiejsza.
Witam. Uważam że SM jest najlepszym programem do nauki słówek. Do tej pory uczyłem się jęz. niemieckiego i naprawdę efekty są super. Teraz kupiłem sobie Extreme English i zamierzam się uczyć jęz. angielskiego. Niestety metoda którą proponuje Extreme English (ocenianie samemu swojej odpowiedzi) bardzo mi się nie podoba (pomijając fakt że później robi się błędy w pisowni lub w ogóle nie wie się jak napisać słówko). Dlatego napisałem sobie prosty programik który mi przerobił bazę na wpisywanie słówek (wtedy oceniane jest automatycznie). Tak jak napisałem program jest super ale trzeba go dobrze poznać i to w trybie zaawansowanym. Wtedy efekty są rewelacyjne. Ja stosuję metodę 30 słówek dziennie. Nie zajmuje to dużo czasu i nie ma zbyt dużo słówek do powtórek. Polecam. (ale naprawdę trzeba poznać dokładnie tryb zaawansowany)
Przeciez to jest nonsens, zeby przechodzic od najłatwiejszego poziomu do najtrudniejszego?;/ Wytłumacz mi sens twojej koncepcji bo w ogóle Cie nie rozumiem...przeciez speed up czy proficiency jest łatwiejszy od power words???
>Przeciez to jest nonsens, zeby przechodzic od najłatwiejszego poziomu
>do najtrudniejszego?;/ Wytłumacz mi sens twojej koncepcji bo w ogóle
>Cie nie rozumiem...przeciez speed up czy proficiency jest łatwiejszy
>od power words???

A czy Ty wogóle coś rozumiesz? Zajrzyj na stronę producenta. Postaraj sie zrozumieć znajdujący się tam wykres. Wynika z niego wyraźnie, że Power Words wcale nie jest najtrudniejszą bazą SM. Jest podzbiorem baz SPEEDUP i PROFICIENCY. Zawarte w niej słówka są wybrane z tych dwóch baz pod kątem potrzeb studentów przygotowujacych się do certyfikatów angielskich, pisał o tym Bejotka.

Jeśli zastosujesz się do udzielonych rad, to po opanowaniu obu wersji Basic English, Power Words nie wyda Ci się trudna, jeśli jednak jak się upierasz zaczniesz od Speedupa, to nigdy sie nie przygotujesz do FCE, mało tego nawet PETa nie zdasz.

Na zakończenie podam Ci bajeczkę o wężu "Ssssssssssss z tego forum"
Mowisz ze peta nie zdam jak jestem troche przed poziomem FCE:/
Dzieciaku, gdybyś był na poziomie trochę przed FCE, to baza Power Words nie wydawała by Ci się najtrudniejsza. Niestety nie masz ani wiedzy, ani taktu. Weź się do nauki i nie zawracja już nikomu głowy na tym forum.
Robisz z siebie prostaka, trochę mi żal takich szarych ludzi jak Ty... Ale cóż, mogę się jedynie pośmiać z Twojej głupoty:)
Miałem supermemo i nie podobał mi się. Co mi z tego że sobie pooglądam te słówka. Podobał mi się kiedyś program eTeacher, a teraz znalazłem jego polski, tani odpowiednik eMaestro. Wadą jest tylko brak wymowy, dlatego nie jest dla początkujących. Ale jak ktoś zna wymowę to jest super. Piszę sobie słówka w excelu a potem ładuje do tego programu. Gdyby ktoś chciał to zaglądać tutaj: http://www.emaestro.pl
mam ten od ponad roku;]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Praca za granicą