>To nie jest prawdą. Rzeczywiście do niedawna było na naszym rynku
>kilka standardowych wersji pakietów SuperMemo, bardzo podobnych do
>siebie, różniących się tyko zawartością baz danych. Jednocześnie
>jednak pojawiały się bazy danch, niestandardowe, uczące języka właśnie
>"od początku". Takimi bazami były np. First Steps in English, TheNext
>Steps To English, Angielski w 3 miesiące dla początkujących i
>Angielski w 3 miesiące dla średnio-zaawansowanych oraz raczej
>demonstracyjna baza FCE Words.
Pisałem o programie podstawowym, a nie bazach do niego, które oczywiście wizualnie różnią. Silnik jednak jest ten sam. Wystarczy przejść do poziomu zaawanasowany, żeby się przekonać, że jest nadal ten sam Delphi-podobny interfejs.
>Kilka miesięcy temu ukazał sie pakiet First Track to CAE oparty na
>nowym silniku tzw. SuperMemo UX
Faktycznie, zgoda coś się zmieniło, trudno ocenić technologię, ale wyglądą na pewno ciekawiej. Przymierzałem się do NoProblem+ jednak analiza zrzutów ekranów dowodzi, że jest to wycedzony ( może cały ?!) First i Next Steps in English, które już nie są dostępne na stronach Supermemo, a które wcześniej zakupiłem przez pamięć dla wersji kasetowej. To powoduje u mnie mieszane uczucia, kupię NoProblem+, dostanę nowy silnik UX i książeczkę. Materiał będzie ten sam. Inna sprawa, że First Steps jest to wersja dawno dawno temu dostępnego kursu kasetowego, czego jednak nie dowiemy się ze stron producenta.
>Jednak słownictwo w tym programie jest bardziej elementarne niż w SM,
>ucząc się z niego odnosi sie wrażenie, że uczymy się ze słownika
>tematycznego. Ogromną zaletą tego programu są sysiące nagranych
>przykładów. Jeśli student uczy się nie tylko słówek i ich znaczeń, ale
>również kuje na pamięć przykłady, to z całą pewnością nauczy się
>więcej niż ze starych baz SM. Ale ilu studentów tak robi? Czy Ty do
>nich należysz?
Nauka zdań na pamięć jest raczej pozbawiona sensu, chociaż zapamiętanie kontekstowe konstrukcji zdania może się przydać. Oczywiście nie chciałbym wszczynać dyskusji SM vs. Henry, która zresztą na tym forum się już rozgrywa.
SM podoba mi się ze względu na otwartość i możliwości tworzenia dowolnie skomplikowanych baz wiedzy, jeśli tylko jest ochota to przecież można sobie stworzyć swoją wersję np. Basic i dodać zdanka, czemu nie. Henry jest chyba mniej nużące w użyciu dla osób kompletnie początkujących, potrafi zainteresować.
>Bazy Speedup, Proficiency i Advanced English nie są przeznaczone dla
>początkujacych, a nawet średniozaawansowanch studentów. One są
>przeznaczone dla ludzi, którzy znają języka na poziomie CAE i pragną
>go rozwijać w celu podjęcia studiów i/lub pracy w Stanach
>Zjednoczonych. Takim studentom te Twoje "ogony" sa bardzo potrzebne.
Tu zwróciłbym uwagę na kontekst pierwszej wypowiedzi, człowiek pisze, że przeszkadza mu język angielski w menu supermemo itp.
"Przeszłam na poziom zaawansowany, żeby miec więcej opcji. Nie wiem jednak, jak z tych opcji korzystac. Wszystko jest po angielsku, a w dodatku nie ma dołączonej dokładnej instrukcji." i łapie się za SpeedUp, więc stąd moja uwaga, ale oczywiście jeśli komuś potrzebne jest słownictwo do doskonalenia, a nie nauki na poziomie powiedzmy pre-intermediate to nie ma w ogóle o czym pisać SpeedUp jest świetne.