Brytyjska wersja Supermemo Basic English

Temat przeniesiony do archwium.
Mam problem z włączeniem brytyjskiego akcentu w tym programie. Domyślnie ustawiony jest amerykański. Jak ustawić brytyjski. Proszę o pomoc.
W Basic English domyślnie ustawiony jest brytyjski inaczej może być tylko pod warunkiem, że skopiowałeś bazę od kolegi, który przestawił ją na amerykański.
Program został kupiony nowy w empiku i po instalacji i uruchomieniu programu lektorka czyta wyrazy w American English. Może mam inną wersje? Jak rozwiązać ten problem?
Nie napisałeś czy korzystasz z Basic English z pakietu Basic English, czy z Extreme English. U mnie po zainstalowaniu tej bazy z obu pakietów w Basic English była wymowa brytyjska.

Instalator Basic English na początku pyta w jakiej wersji językowej ma zainstalować bazę, może przegapiłeś to pytani i udzieliłeś na nie złej odpowiedzi.

Zdeinstaluj bazę i wykonaj ponownie instalacje uważnie czytając każde pytanie instalatora. Jeśli ponownie otrzymasz bazę z wymową amerykańską napisz maila z pytaniem do producenta.
Zainstalowałem jeszcze raz ten program i w ogóle nie było takiego pytania. Szukałem w opcjach programu możliwości zmiany, ale nic nie znalazłem. Chyba pozostaje wysłać email do producenta.
A i jeszcze jedno, korzystam z pakietu Basic English, nie Extreme.
nie wiem bejotka czy dobrze Cię zrozumiałem, ale zrozumiałem Cię tak, że udało Ci się zainstalować supermemo basic english z pakietu basic english (nie extreme) i ustawić brytyjskiego lektora. Mi się to nie udało. Kiedyś nawet napisałem w tej sprawie do producentów. Wkleję tu tą korespondencję, może się komuś przyda:

"Fibonacci:
Witam,
przeglądając kursy na supermemo.net.pl znalazłem kurs "Basic English PL (British)". Popatrzyłem też na kurs "Basic English PL (American)" i zauważyłem, że lektor w tym kursie jest taki sam jak na mojej wersji płytowej, którą posiadam. Moje pytanie brzmi czy jest możliwość kupienia kursu "Basic English PL (British)" na płycie ?

Miła Pani:
Wersja brytyjska "Basic English" jest dostępna wyłącznie w bazie zbiorczej "Extreme English". Osobiście polecałabym poczekać kilka miesięcy.

Fibonacci:
mam jeszcze jedno pytanie. Czy w wersji Extreme English da się ustawić domyślnego lektora ? Tzn. w ogóle jak to wygląda, bo w opisie napisane jest "w bazie Basic English każde wyrażenie jest zilustrowane nagraniami angielskojęzycznych lektorów dwóch wersjach językowych: brytyjskiej i amerykańskiej do wyboru". I teraz czy klikając następne słowo, odczytywane jest ono przez obydwu lektorów czy odczytywane jest przez jednego a po kliknięciu
w przycisk możemy odsłuchać nagranie drugiego lektora. Oraz czy da się ustawić domyślnego lektora, aby tylko brytyjski czytał lub aby czytał on jako pierwszy ?

Miła Pani:
W kursie możemy słyszeć tylko jednego lektora. W opcjach programu należy ustawić ścieżkę dostępu do katalogu z nagraniami brytyjskimi lub amerykańskimi."
wkradł się chochlik w mojej powyższej wypowiedzi a mianowicie zdanie "Osobiście polecałabym poczekać kilka miesięcy."

na początku Miła Pani zaproponowała mi poczekać kilka miesięcy na wersję UX ale później wycofała się z tego twierdząc iż narazie nie wiedzą czy w wersji UX będzie lektor brytyjski czy amerykański.
O ile pamiętam, w pakiecie Basic English na CD, z założenia instalowana jest wymowa Brytyjska (może mam zbyt starą wersję tego pakietu). Natomiast w pakiecie Extreme English na płycie DVD znajduje się folder Media, a wnim dwa podfoldery Media\BEngAm i m\Media\BEngBr. Po zainstalowaniu Basic English, jeśli nie odpowiada uzytkownikowi zainstalowany akcent, musi zmienic go w paramatrze Options np. Tools-> Options -> Data access - D:/media/BEngBr. Ot i cała filozofia!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia