Co to znaczy "czuć gramatykę". Mam wrażenie, może mylne, że nie dosć jasno się wyraziłem? Może w takim razie rzucę przykładem:
Dajmy na to mam takie dwa zdania, oba w jednym ćwiczeniu z
Profesor Henry - Gramatyka 5.0:
Joseph Heller ... several books.
William Shakespeare ... a lot of plays.
Ćwiczenie polega na uzupełnieniu obu zdań "has written" lub "wrote". Zdania po uzupełnieniu powinny wyglądać tak:
Joseph Heller has written several books.
William Shakespeare wrote a lot of plays.
Zauważyłem że struktura zdań jest w gruncie rzeczy identyczna, więc skąd różnica? Zakładając, że Joseph Heller żyje i może coś jeszcze napisać, to oczywiście "has written" jest prawidłowe. Problem nawet nie w tym, że nie żyje (zmarł w 1999 roku). Problem w tym, że ja rozwiązuję ćwiczenie z angielskiego, nie z literatury, więc czemu wymaga się ode mnie wiedzy o tym, czy jakiś autor książek żyje czy nie?
Bazując na powyższym przykłądzie z Josephem Hellerem, chodzi mi o program (niekoniczenie program) który pokaże coś takiego:
Joseph Heller ... several books. (Joseph Heller żyje)
A kiedy uzupełnię puste miejsce "has written", pokaże coś takiego:
Joseph Heller has written several books. (Joseph Heller żyje i nadal może pisać książki, więc używamy czasu Present Perfect)
Jako że wyjaśnienia nie ma w programie
Profesor Henry - Gramatyka, nie jestem nawet pewny czy jest ono prawidłowe. Jeśli nie jest proszę mnie poprawić.