Profesor Henry czy Super Memo ???

Temat przeniesiony do archwium.
Urzywałem ostatnio przez dłuzszy czas programu Super memo. Wydawała mi sie ze nie ma lepszego. Az tu przez przypadek, trafiłem na profesorka.

Wadaje mi sie ze jest on o niebo lepszy od wybrobowanego juz juz Super Memo. Posoiada przeciez wiele cwiczen i udogodnień które wspomagaja zapamietywanie, a brak ich w Super Memo. Ciekawi mnie tylko, czy generator powtórek, działa równie dobrze co w super Memo.

Jaka jest Wasza opinia na ten temat!! (szczególnie interesuje mnie zdanie bejotki )

I czy słusznie robie przezucajac sie na ten program??

Pozdrawiam
A horse after walking all day looking for a job in the Butcher industry walks into a bar .. the bar tender says ..why the long face?

:)
Znam i korzystam z obu programów. Nieraz prezentowałem ich zalety. Mam wszystkie wersje Henia i prawie wszystkie SuperMemo. Potrafię stworzyć bazę SuperMemo na podstawie każdego dobrego podręcznika z załącznikami dźwiękowymi. Bazy bez dźwięku od 15 lat nie interesują mnie.

Pod tym względem żaden program na świecie, równiez Henio, nie dorównuje SM.

Programy Profesor Henry, Klaus, Pierre i ewentualnie kilka innych, które moga powstać, mają przewagę nad SM pod względem np. jasności wykładu i ćwiczeń z gramatyki. Jeśli chodzi o słownictwo, to programy Edgarda przeważają pod względem ilości ćwiczeń utrwalających zapamiętanie słówek, niestety algorytm wprowadzania własnych słówek jest dość skomplikowany, czasami uzupełnia nowowprowadzane słownictwo słówkami wprowadzonymi wcześniej przez autorów i zniechęca do tej pracy.

Precyzując swoją opinię:

Program SuperMemo zasługuje na 5, Profesorowie na 4+, a może 5- (w dawnej sklai ocen (2-5)

Jeśli ktoś, nie zgadza się ze mną, ma do tego prawo.

A swoja drogą pamiętam kiedyś w Gazecie Wyborczej pokazały się w tym samym dniu wywiady z twórcami SM (bodajże wersji nazywanej wtedy \"Genius\") i pierwszej wersji Prof. Henry - Słownictwo. Pan Jachimczak, autor Henia powiedzial wtedy, że jego wydawnictwo opracuje w przyszłości wersję swojego programu lepszą od SM, oparta na sieciach neuronowych. Konsekwentnie do tego dąży, gratuluję i życzę powodzenia. Wierzę jednak, że SuperMemo World nie \"odpuści\" i będą powstawały coraz lepsze wersje tych programów. Wiwat konkurencja.
Dziekuje BeJotKa, bBardzo cenie Twoje zdanie.

Jesli moglbys jeszcze napisac co sadzisz o algotrytmie powtórek w profesorku. Jestem ciekaw czy jest on równie skaplikowany co w SM i równie efektywny.

Generator powtórek to podstawowa częsc tego tupy programów i stanowi o ich sile, dlatego to takie wazne dla mnie przed rozpoczeciem nauki w profesorku.
Niestety na ten temat nie chcę się wypowiadać, jako jeden z pierwszych uzytkowników SM wypełniałem ankiety służące do badań skuteczności tego algorytmu w SM, jestem pewien ich rzetelności i niezależnie od wyników badań Dr Woźniaka, sprawdziłem ich skuteczność na sobie.

Byłem też betatesterem kilku wersji Profesora, ale testy były wykonywane w szalonym tempie na ich podstawie mogę się obiektywnie wypowiadać o skuteczności nauki słówek i gramatyki, ale nie potrafię ocenić algorytmu powtórek. Wierzę, że jest skuteczny, ale nie wiem czy lepiej zapamiętuję słówka dlatego, ze ten algorytm jest równie dobry, jak w SM, czy dlatego, ża każde słowo powtarzam w 8 ćwiczeniach Profesora.

Poza tym jest jeszcze jeden czynnik utrudniający te ocenę. Ja te wszystkie słówka znam od dawna. W SuperMemo SPEEDUP! i Proficiency! jest sporo zwrotów, których muszę się nauczyć.

BJK
Oba programy sa platne... a szukam czegos za friko.

PS
Mam propozycje napisania wlasnego programu wspomagajacym nauke ktory bylby w 200 % darmowy. Dajcie jakies propozycje i napiszcze co o tym myslicie?

Czekam na maile z tematem \"Program do nauki\" bede wiedzial o co chodzi.
[email]
Pewnie gdyb algorytm był nieskuteczny, dawno juz bys juz to wychwycił:) Dlatego sprobuje pouczyc sie troche z profesorkiem.

Dzieki za rady.

To mile z twojej strony ze bezinteresownie dzielisz sie swoim doswiadczeniem i wiedza. Tym samym podnosisz poziom intelektualny kraju, za co powinienes dostac jakis order :) Tacy ludzie jak Ty sa potrzebni!!!!! Oby wiecej takich sie rodziło :)

Pozdrawiam
Ciekawi mnie czy dźwięk do bazy sam (swoim głosem) nagruwasz?

A i czy bazy robisz tylko dla siebie czy tez udostępniasz je? I co sądzisz właśnie o udostępnianiu baz i korzystaniu z nich przez innych?
Tworząc swoje bazy korzystam z materiałów xródłowych jakimi sa podręczniki, słowniki, czasami prasa i literatura. Staram się korzystać w pierwszej kolejnosci z podręczników z załacznikami dźwiękowymi, ale czasami jeśli źródłem jest np. powieść, to wypisuję sobie słówka, wprowadzam je do bazy a dźwięk nagrywam ze słowników z CD, nie zawsze da się to zrobić, dlatego w moich bazach czasami dźwięk znajuje się w nie więcej jak w 50% pozycji.

Jedną z moich baz opracowałem na podstawie frazali, idiomów i słówek biznesowych Lukara, niestety nie udało mi się jej udźwiękowić.

Biorąc pod uwagę, że korzystam ze źródeł bez zgody i wiedzy ich autorów nie mogę ich udostępniać innym.

Jeśli chodzi o bazę Lukara, jeśli tylko sobie tego zażyczy prześlę mu i nie będę miał nic przeciwko jej dystrybucji.
Jak mam rozumieć to \"w 200% darmowy\"? Będziesz dopłacał za jego używanie?

;))
no fakt... 200 %... przesadziłem...
wiecie co... ten program jednak powstaje... zostały jeszcze tylko kosmetyczne poprawki, i jeszcze testy... jak cos to zamieszcze linka,
Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa