Dzięki bejotku za rady. Znalazłem dodatkowo do Twoich uwag dwa podręczniki do nauki języka technicznego, ale ponieważ, to odległa przyszłość, zamykam na razie tą kwestię.
Mam jednak duże wątpliwości jeśli chodzi o tryb mojej nauki. Jeśli mógłbyś napisać dwa słowa komentarza będę wdzięczny.
Moja sytuacja wygląda następująco. Zakończyłem naukę języka na poziomie pre-intermediate. Po 3 latach przerwy zdecydowałem się powrócić do nauki. Mój tryb życia pozwala mi na naukę 1,5 - 2h dziennie i walczę w ten sposób od sierpnia. Moja nauka to zwyaczajne przerabianie Angielski No Problem! przy pomocy SM UX. Nie wiem czy wybrałem dobrze, ale taki kurs zwyczajnie kupiłem. Problem w tym, że w zasadzie od początku odświeżam i szlifuję wiedzę, a nie zdobywam nowej. O ile nową wiedzą nie można nazwać poprawy pisowni czy bardziej 'spontanicznego' wypowiadania słówek/zdań. Zauważyłem jednak, że przysparzają mi trudności w miarę swobodne wypowiedzi. Zazwyczaj brakuje jednego słówka, zła forma itd. Gdy natomiast wykonuje testy z gramatyki na stronie
ang.pl wychodzi, mi że znajomość np. 3 znanych mi czasów mam gdzieś na poziomie 85-90% (błędy to zazwyczaj literówki, rzadziej zła forma). Nie wiem skąd taka sprzeczność - zdaję sobie sprawę, że mówienie jest o wiele trudniejsze o 'wypełniania testów', ale staram się uczyć z głową. Powtarzać np. zmieniając kontekst zdania itd, ale idzie kiepsko. Zdecydowałem wykorzystać gratisa i słuchać w mp3 'Rozmówek angielskich w miesiąc'. Nie wiem ile to da, bo słucham ich od ~3 dni.
Zastanawiam się czy to dobry tok nauki. Może zostawić Rozmówki i zainwestować w PH - Rozumienie ze słuchu i Konwersacje przerabiając równolegle Ang No Problem!?
Zastanawiam się też czy nie lepszą alternatywą byłoby kombo Profesora - Słówka + Gramatyka + Rozumienie ze słuchu i Konwersacje?
Nie wiem, może panikuję i chcę za wiele. Widzę jednak chłonność :) mojego umysłu i nie chciałbym się zniechęcić małymi postępami. Niestety jestem dość ograniczony mobilnie, więc mogę uczyć się jedynie w domu lub ze słuchawkami na uszach w komunikacji miejskiej.
Jeśli możesz napisz proszę co radzisz. Dziękuję Ci z góry za poświęcony czas.