- To, że to jest 12 powtórka nic nie znaczy. Jeśli wcześniejsza była pół roku temu to czasem nie pamiętam, albo pamiętam znaczenie a nie pamiętam pisowni.
Zależy też czy w międzyczasie miałem kontakt z danym wyrażeniem w innych materiałach, czy go w jakiś sposób używałem.
- Nie przerabiam wszystkich punktów. Tylko pisownię, QA, tłumaczenie zdań z ang na pl - obowiązkowo!
- Ćwicząc daną kategorię najpierw ćwiczę zdania. Uczę się ich wymowy powtarzając na głos, a potem tłumaczenia z ang na pl. Potem przerabiam słówka. Ucząc się z Henrym nie stosuję dodatkowych technik, bo stosuję go jako dodatkowy sposób na poszerzenie słownictwa. Do tego inne aktywności, np. podcastów itp. Ale jak jakieś słówko jest w Henrym bez przykładu zdania, a ciężko mi je zapamiętać, co widać po kilku nie udanych powtórkach, to wtedy dodaję go do bazy robionej przez siebie, z nowymi przykładami itd. Poświęcam mu więcej czasu, na różne sposoby. Ogólnie rzecz biorąc głównie opieram się na własnych bazach, dostosowanych do moich potrzeb i przerabianych podręczników czy innych materiałów.
- Zdania to podstawa! Uczą układania zdań i myślenia po angielsku. Spróbuj - zobaczysz różnicę. Dodaje to pewności siebie w posługiwaniem się językiem. Zresztą formułowanie wypowiedzi to dla mnie podstawowa aktywność w nauce języka. A takie bazy z tłumaczeniem zdań i wymową to bardzo dobre narzędzie aby to ćwiczyć.
- Wrażenia - ogólnie pozytywne. Trzeba sobie wypracować swój rytm pracy, np. co do ilości nowego materiału i pamiętać, że tego typu programy tylko wspomagają jedną z wielu aktywności językowych, a nie zastępują ich. Mi na początku zdarzało się, że robiłem bardzo dużo powtórek niejako mechanicznie. Ale to nie jest dobry sposób. Warto robić to wolniej i czasem nawet po kilka razy powtarzać dane zdanie i mówić je na głos aż do osiągnięcia płynności. Tak samo jak nie warto zmieniać sobie ustawień - te domyślne są raczej optymalne. Zmieniałem sobie a potem wróciłem do domyślnych. Ale to ty powinieneś wypracować dla siebie optymalny sposób korzystania z programu.
Poznaj dodatkowo darmowe supermemo UX albo 98. Są lepsze do robienia własnych baz bo mają większe możliwości edycyjne.