Supermemo Extreme English

Temat przeniesiony do archwium.
Hej,
Mam program Supermemo Extreme English. Jak wybieram sobie bazę do nauki języków to włącza mi sie i nauka jest w postaci: jakas fraza po angielsku (np. a short story make people laugh, po czym moge sprawdzic odpowiedz po polsku i angielsku i sobie wystawic ocene. Hm, no nie tego oczekiwalam. raczej liczylam na nauke typu: Pojawia mi sie slowko po angielsku lub po polsku i wpisuje jego odpowiednik(po pol lub ang) Czy w tym programie jest taka mozliwosc? Albo zeby ta fraza byla po angielsku ale zebym mogla wpisac odpowiedz i zeby mi to program sprawdzil? (tak by mi sie o wiele lepiej uczylo...)
I jak dziala system powtorek? Jest tam opcja do powtorki/utrwalenia, ale wydaje mi sie ze nie dziala:O
Ewentualnie jaki program oferuje taka nauke slownictwa?
Bardzo prosze o pomoc!
Pozdrawiam:)
Ściągnij sobie darmowe SM UX do robienia własnej bazy ze strony
http://www.supermemo.pl/supermemo_ux oraz wtyczki:
https://www.ang.pl/Import_starych_baz_do_UX_79657.html
https://sites.google.com/site/smuxplugins/main
Skorzystaj z wyszukiwarki w dziale nauka i przeczytaj odpowiednie wątki.
Trzeba zainstalować net framework 3.5 microsoftu.
Ma opcję sprawdzania pisowni.

W sm 98 powtórki są wyznaczane automatycznie. Sprawdź też opcje final drill Ctrl+F3
Poszukaj i ściągnij ebook Pawła Wimmera, wprawdzie dotyczy SuperMemo w wersji MSM, ale Extreme English chyba jeszcze na UX nie przerobili. Niestety w firmowych bazach rzadko zdarzają się opcje jakich oczekujesz. Możesz korzystaj z rady mojego przedmówcy, ale ja radzę Ci ściągnąć SM 98. W nim o wiele łatwiej tworzy się własne bazy i ta wersja programu lepiej uczy, chociaż algorytm powtórek jest ten sam. O skuteczności powtórek przekonasz się po 3-6 miesiącach nauki.
Dziekuje Wam za odpowiedzi:)
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy Prof Henry oferuje taka nauke jak opisalam w swoim 1 poście? Z opisu produtku, wyglada ze tak, ale nie chce sie sparzyc kolejny raz.
? Nie chce tworzyc wlasnych baz, wolalabym sie uczyc z jakiejs juz opracowanej(przynajmniej na razie)
konkretnie Prof. Henry 3 i 4
Wszystkie wersje PH - Słownictwo działają podobnie, różnią się między sobą tylko zawartością baz słówek. Moim zdaniem PH, jako program do nauki słówek spisuje się lepiej niż SM.

Przede wszystkim pokazuje do każdego słówka kilka zdań z przykładami użycia tego słówka. Poza tym ma kilka ćwiczeń do każdego słówka (,które chcesz wykonywać możesz wybrać sama).

Tymi ćwiczeniami są:

- tłumaczenie z angielskiego na polski (bez wpisywania);
- tłumaczenie z polskiego na angielski (bez wpisywania);
- tłumaczenie z polskiego na angielski (z wpisywaniem);
- testy wyboru;
i kilka innych.

Jednak nie przekreślaj użyteczności SuperMemo i bazy Extreme. To baza przeznaczona dla bardzo zaawansowanych, na poziomie "po CAE", którzy chcę się nauczyć angielskiego w wersji amerykańskiej w celu studiów i pracy w Stanach Zjednoczonych.

Baza Extreme zawiera słówek, tylko wyrażenia (czasami) bardzo złożone. Przeciętny użytkownik powinien uczyć się ich w tempie 30 nowych wyrażeń dziennie, do tego dochodzi 1[tel]powtórek. Gdyby ktoś chciał wpisywać odpowiedzi, to musiałby poświęcić na to 3 - 5 godzin. Mało kto moze sobie na to pozwolić.

SM z ta bazą jest tylko trenażerem wymowy, znaczenia wyrażeń uczy tylko przy okazji.
Prof. Henry można sobie kupić ze względu na jego oryginalną bazę. Ale skoro już masz Extreme English to i tak masz juz sporo materiału do przerobienia. Jeśli chodzi o robienie własnej bazy to Henry ma opcje sprawdzania pisowni, ale niestety jego możliwości edycyjne są bardzo ograniczone np. kwestia ograniczenia ilości wpisanych - wyświetlanych znaków. Nie wszystko co się wpisze się wyświetla, poza tym tylko trzy wyrazy w zdaniu mozna oznaczyć jako do sprawdzenia pisowni. Czasem to bardzo ogranicza...
Jednym słowem wygląda to beznadziejnie. Więc naprawdę jeśli chodzi o robienie własnej bazy polecam supermemo.

I jeszcze pytanie do bejotki:
Pewnie najlepiej znasz się na SM 98 na tym forum. Powiedz jak to robisz kiedy raz chcesz zrobić stronę z QA, a potem z opcją sprawdzania pisowni, a potem znowu z QA? Bo takie odwoływanie się do template za każdym razem to kłopotliwa sprawa. Czy można danemu tamplate przypisać chociażby skrót klawiaturowy?
W sm ux tego problemu nie ma. Opcja wstaw kontroler pisowni jest w postaci ikonki, wystarczy kliknąć...
P.S. Nie chcę rozpoczynać dyskusji o wyższości jednej wersji nad drugą tylko dowiedzieć się jak najłatwiej robić to co chcę.
Nie doczytałem uważnie twojego kolejnego posta. Jak nie chesz robić własnej bazy, a mieć opcję sprawdzania pisowni to Henry jak najbardziej jest ok.
Doświadczenie pokazuje jednak, że robienie własnej bazy okazuje się nieuniknione...
Dzieki za obszerne odpowiedzi :)
Chyba faktycznie tworzenie własnych baz jest nieuniknione ;) Mam tego Prof. Henry'ego. System nauki podoba mi się ale te słówka są mi znane (w wiekszosci) bo nawet te z "wysokiego" poziomu nie są trudne ani jakies niespotykane ;) No ale nie przejrzalam jeszcze wszystkich tematow/kategorii :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie