Profesor Henry

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Zdaję sobie sprawę, że wątków na temat Profesora było mnóstwo. Jednak, jak wiadomo, każdy woli usłyszeć bezpośrednio odpowiedź na swoje pytanie (a nie doszukiwać się podobnych odpowiedzi). Uprzedzam - czytałam tematy.

Moje pytanie: czy opłaca się zakupić profesora? Czy ten program naprawdę jest taki rewelacyjny i pomaga w nauce języka angielskiego? W tym roku zamierzam zdawać maturę rozszerzoną tak więc poszukują wszelkich dobrych sposobów/metod na naukę.
Mam możliwość zakupienia profesora 1&2 i 3&4 za 50zł, czy to dobra cena (są używane ale w idealnym stanie).

Podzielcie się swoimi opiniami na temat programu. Byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam
Jak najbardziej się opłaca. "Profesor Henry - Słownictwo" uczy tysięcy słówek w kontekście, czyni to w kilu rodzajach ćwiczeń.

Jeśli w tym roku zamierzasz zdawać maturę rozszerzoną, to wiele z nich musisz już znać. Możesz dla ich powtarzania wybrać jedno z proponowanych przez program ćwiczeń, dla nieznanych wykonuj wszystkie.

Pamiętaj też o innych programach z tej serii np. "Profesor Henry - Gramatyka".

W maju będę trzymał kciuki.
A "Profesor Henry - Gramatyka" również jest przydatny? Czy wystarczy "English Grammar in use" Murphy'ego?
Chciałam jeszcze zapytać o słownik. Bo także zamierzam kupić. Mógłby być Oxford Advanced Learner's Dictionary? Bo słyszałam, że Oxford Wordpower ma sporo błędów.
Co myślicie?
"Profesor Henry - Gramatyka" to przede wszystkim zbiór ćwiczeń, które wykonuje się bardzo przyjemnie. "English Grammar in use" Murphy'ego to klasyczny podręcznik. Obie rzeczy wspaniale się uzupełniają.

Jeśli chodzi o słowniki to ja codziennie wykorzystuję "Longman Słownik Współczesny" i "Collins COBUILD Dictionary" oba na CD-ROM.

"Oxford Wordpower" jest w dwóch wersjach angielsko-angielskiej i angielsko-angielskiej z indeksem polsko-angielskim. Każde słowo jest w nim definiowane po angielsku, ale na końcu definicji podawane jest najbardziej przydatne znaczenie polskie.
"Oxford Wordpower"
Na pytanie o słownik nie mogę Ci więcej odpowiedzieć. Codziennie korzystam z dwóch wcześniej wymienionych, głownie ze względu na ich wersje na CD.
Oxford Wordpower i Oxford Advanced Learner's Dictionary też mają wersje na CD, ale ja wolę swoje.

Słownictwo PH za 50 zł warto kupić.
I tak bardzo Ci dziękuję za pomoc. Chyba się zdecyduję na PH 5.0 mimo że ta nowsza wersja na pewno jest sporo lepsza...
W całym pakiecie Henriego (słownictwo) jest ok. 12 000 słówek, nie 20 000. Jeśli ci to nie przeszkadza to kupuj. Bardzo dobry program
Kupuj. Ta nowsza wersja wcale nie jest tak sporo lepsza. Chociaż sa pewne funkcje jak np. możliwość edycji haseł w komercyjnej bazie, które są wartościowe. Ale i z tym można sobie poradzić ... robiąc własną bazę. Jednak 50 zamiast 120 za oba poziomy - opłaca się.
Do tego koleś chce mi dołożyć PH rozumienie ze słuchu i konwersacje za 10zeta, także starsza wersja, więc chyba wezmę.
Pewnie. To też kup. Warto. Do tego zapoznaj się z darmowymi supermemo - przeczytaj wątki o tym na forum i masz potężną maszynkę do ładowania angielskiego do mózgu.
Supermemo? A co to jest?
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia