integracja SM UX z dowolnym słownikiem

Temat przeniesiony do archwium.
Nowa funkcja wtyczek do SM UX pozwala łatwo nagrywać dźwięk z dowolnego programu. Będąc w trybie edycji jednostki wystarczy wcisnąć:

Ctrl+Shift+Q (aby nagrać dźwięk pytania)
Ctrl+Shift+A (aby nagrać dźwięk odpowiedzi)
Ctrl+Shift+E (aby nagrać dźwięk przykładu)

W dialogu, który pojawi się po naciśnięciu skrótu, trzeba wybrać urządzenie, przez które nagrywamy.

Teraz tylko odtwarzamy przykładowy dźwięk z dowolnego słownika i potwierdzamy zakończenie odtwarzania w SM UX naciskając OK.
Program sam automatycznie usunie zbędne fragmenty ciszy, przekonwertuje nagranie do postaci Mp3 i podłączy do jednostki.

Nową wersję można znaleźć na:
http://smuxplugins.codeplex.com/Release/ProjectReleases.aspx?ReleaseId=31932

Jeżeli chcemy zapisywać pliki wymowy jako mp3 konieczne jest wgranie do katalog SM UX pliku lame.exe, można go znaleźć tutaj: http://www.free-codecs.com/download/Lame_Encoder.htm
Koncepcja nagrywania dźwięku bardzo dobra, jednak nie działa. Postępowałem zgodnie z instrukcją i w trybie edycji naciskałem podane skróty klawiaturowe.
A możesz napisać coś więcej, co Ci nie działa?
Czy pojawia się dialog nagrywania dźwięku? Czy jesteś w trybie edycji bazy?
Jakie urządzenie do nagrywania wybierasz?
Efekt jest taki, jakby tej funkcji nie było. Opiszę po kolei, co robię. Wchodzę do swojej bazy (F9 - tryb edycji) i dodaję nowe słówko (drzewo katalogu i CTRL-N). Mam 3 pola: polecenie, pytanie i odpowiedź. W pytaniu podaję słwóko, a w odpowiedzi jego tłumaczenie. Wciskam Ctrl+Shift+Q lub A lub E i nic się nie dzieje. Mam nadzieję, że widzisz, co źle robię.
A zobacz czy masz taką funkcję w menu, powinna być we Wtyczki\Nagrywanie\...
Jeżeli nie, to najprawdopodobniej musisz zarejestrować nowy zestaw wtyczek w menu Wtyczki\Zarządzanie wtyczkami, potem dodaj i trzeba pokazać MediaFiles.dll

Generalnie, powinieneś mieć dodane w zarządzaniu wtyczkami następujące pliki dll:
EditorExtensions.dll
Diagnostic.dll
WebDictionaryCheck.dll
Bookmarks.dll
Navigation.dll
ItemsExchange.dll
Templates.dll
MediaFiles.dll
Racja, nie miałem dodanej biblioteki. Może warto napisać w pliku read.txt, że trzeba ją dodać. Teraz pojawia się okno Nagrywanie i można wybrać 3 opcje, jednak której bym nie wybierał (możesz napisać coś więcej o nich) to pojawia się:
Application Error, An error occurred: System.Exception: Read attempted with null internal file stream. Doprecyzuję: komunikat pojawia się w momencie, kiedy po odtworzeniu dźwięku ze słownika naciskam ok.
Po kliknięciu w Menu na Wtyczki, a czasem nawet tylko po najechaniu na tę pozycję menu pojawia mi się błąd, w postaci MsgBox:

Tytuł okienka: Application Error
Treść:
An error occurred:

System.NullReferenceException: Odwołanie do obiektu nie zostało ustawione na wystąpienie obiektu.
Gdzie można znaleźć jakiś bugtrucker?

Okazało się, że błąd występuje tylko w wersji 1.8.0, a 1.7.5 działa całkiem dobrze.
Zarówno w Twoim przypadku, jak i gromka potrzebowałbym pełnego komunikatu błędu. Jeżeli możecie, to zgoście to tutaj: http://smuxplugins.codeplex.com/WorkItem/List.aspx
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków