Pyatnia do ekspertow z Super Memo!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Mam kilka pytan w kwestii urzytkowania programy Super Memo!!

1. Czy mogę sie uczyc słowek w innej kolejnosci niz to jest narzucone przez program. Chodzi mi np o przeksztalcanie baz słowke na własne potrzeby (np, przed powtórka na klasówke)

2. Czy moge wydrukować słowka juz nauczone.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc
Moim zdaniem na oba pytania odpowiedź brzmi - NIE.

Można wprawdzie zmieniać kolejność słówek do nauki, ale jest to proces bardzo długi i osoba, która zaczyna naukę z tym programem nie poradzi sobie z tym.

Jeśli chcesz korzystać z bazy przed klasówką, powinieneś ucząc sie do kolejnych lekcji tworzyć własną bazę.

Program SuperMemo zakłada i narzuca systematyczną naukę, a dzięki swojemu algorytmowi powtórek umożliwia naukę bez konieczności powtarzania materiału przed klasówką.

Jak sobie wyobrażasz drukowanie 15.000 wyuczonych z bazy SPEEDUP słówek?
Po krotkim okresie zapoznawczym udało mi sie znalesc odpowiedzi na moje pytani. To dla tych co także maja podobny problem odpowiadam.

1. Na zmiane kolejnosci słowek w procesie nauczania jest kilka sposob (miedzy innymi zmiana ID słówka czy zmiana elementu w drzewie) jednak najlepszym sposobem jest skorzystanie z przegladarki. Umieszczmy słowka w przegladarce w dowolny sposob (jest ich conajmniej kilka) nastpenie wybieramu \"process all\" i remember.

2. Na drugie pyatnie odpowiedz tez brzmi twierdzaco. Exportyjemu nasza baze słowek do formatu \'Q\'n\'A\' text nastepnie otrzymane dokument w klejamy do Worda, tam tworzymy odpowiednie MAkra, które przekształcaja nam słowka w odpowiedni schemat graficzny. Dla nie wtajemniczonych MAkra to nic inego jak nagrywanie czynnosci wykonywanych w dokumencie. Słówka w formacie \'Q\'n\'A\' są poukładane wg schematu, dlatego makra nadaja sie idealnie do odpowiedniej obrobki w ten własnie sposób.

3. Co ciekawe tą metodę mozna takze wykrzystac, do odwrocenia pytań z odpowiedziami, w tym wypadku aby pytaniem było słowka angielskie a odpowiedzia polskie. Czasami dobrze jest sobie urozmaicic nauke.

Pozdrawiam.

« 

Szkoły językowe