W zasadzie każdy program wspomagający naukę języka jest przeznaczony do nauki indywidualnej, wprawdzie niektóre można zainstalować w sieci, ale poza niektórymi szkołami jezykowymi, uczeń jest zostawiony sam z komputerem.
Musisz jednak wiedzieć, ze bez pomocy nauczyciela, lektora lub korepetytora raczej się języka nie nauczysz. Program tylko trochę w tym pomaga.
Oto bardzo krótki przegląd najwartościowszych programów wspomagających nauke angielskiego (więcej znajdziesz w książce "Angielski z komputerem" Wydawnictwa HELION).
EuroPlus+ Reward - Komputerowa wersja podręcznika English Reward. Program przewidziany na 4-5 lat nauki, dość drogi ale wart swej ceny.
Wydany pprzez tę samą firmę "Angielski - Rozmówki" dużo prostszy, przeznaczony dla raczej młodych uczniów.
SuperMemo - dla mnie najlepszy program edukacyjny. W najprostszej postaci sprzedawany jest jako tzw Easy English Plus. Doskonała lektura uzupełniająca dla wszystkich zaczynających naukę angielskiego. Dla zaawansowanych przeznaczone są pakiety Basic English, Power Words, SpeedUP! i Proficiency.
"Profesor Henry - Słownictwo" i "Profesor Henry - Gramatyka". Słownictwo uczy w atrakcyjny sposób 12 tys. słówek, Gramatyka - w bardzo atrakcyjny sposób prezentuje całość gramatyki i proponuje mnóstwo ćwiczeń.
"Angielski na szóstkę", "Angielski w pigułce" i "Angielskie at Once" trochę prostsze i tańsze wersje "profesorów".
eTeacher - najstarszy, ale wciąż godny uwagi program do nauki słówek, zawierający również trochę gramatyki.
English+ duży program, który w założeniu miał zastąpić podręcznik, ale nie do końca się to udało. Może trochę pomóc w nauce, ale prawie wszystkie wyżej wymienione programy robią to lepiej.
More Words - ciekawy program, napisany przez nauczyciela gimnazjium. Uczy ok. 2000 słów w bardzo atrakcyjny sposób.
W sklepach możesz znaleźć więcej programów, ale te wyżej wymienione są najlepsze.
Ogromną zaletą programów SuperMemo i eTeacher jest bardzo łatwy sposób tworzenia własnych plików ze swoimi danymi.
Ja np. Opracowałem bazę do programu Supermemo korzystając z prezentowanych na tej stronie Frazali, Idiomów i Słowek biznesowych, wysłałem ją do Lukara, ale na razie nie mam odpowiedzi.