Baza Supermemo tworzona systemem Q&A

Temat przeniesiony do archwium.
Bejotki juz nie ma, ale licze na to, ze znajdzie sie ktos rownie chetny zeby mi pomoc :) Chcialabym stworzyc wlasna baze SM, ale w wordzie - z kilku powodow - po pierwsze poprawi mi literowki, a tak poza tym latwiej uzyskac mi pewne znaki (np. wpisujac w supermemo alt+a nie moge uzyskac ą bo wyskakuje mi okno). Wiem, ze do tego sluzy system Q&A. Po pierwsze - jak to zaimportowac? Po drugie - chcialabym pogrupowac slowka tematycznie - jak to zrobic? Moge nadac tutuly poszczegolnym grupom? Chyba, ze ktos mi powie jak bez problemu uzyskiwac w supermemo polskie znaki i obcojezyczne "krzaczki"? Wybaczcie, staram sie, ale jeszcze jestm bardzo zielona. A to co pisza o SM na stronach to dla mnie czarna magia i nie potrafie z tego gaszczu roznych dziwnych pojec wygrzebac tego, co jest mi tak naparwde potrzebne :)
POLSKIE LITERKI

cyt:
Musisz zdefiniować sobie tzw szablony (po angielsku templates).

1. Ctrl+A - otrzymasz pusty element, na którym zdefiniuj pole "pytanie"
Robi się to tak:

- wprowadź kursor na pole przeznaczone na polski tekst i kliknij prawym
klawiszem myszki;
- wybierz linię "Text", a następnie "New font";
- zdefiniuj rodzaj, styl, rozmiar i skrypt (Europa Środkowa) czcionki,
zatwierdź wybór;
- nadaj czcionce nazwę np. Polski Font i zatwierdź wybór.

Podobnie wybierz kształt czcionki dla tekstów angielskich.
3. Zdefiniuj pole "odpowiedź" Kliknij na tym polu prawym klawiszem myszy
i zaznacz "Answer"..
4. Zdefiniuj font dla odpowiedzi.

Teraz musisz zapisać to jako szablon domyslny.

1. Ustaw kursor w dowolnym miejscu ekranu nie należącym ani do pola
pytania, ani do pola odpowiedzi. Kliknij prawym klawiszem myszy.
2. Wybierz "Template" i "Save as a default". Wpisz nazwę szablonu
np. szablon 1.

Od tej pory każde naciśnięcie Klawiszy CTRL+A będzie Ci tworzyło nowy element zgodny z tym szablonem.

pozdr

tmk
Powyzszy opis jest swietny, ale nie dziala chyba w SM 2002. Robie wszystko zgodnie z opisem (CTRL + A nie dziala, wiec dodaje nowy element przez New-->Item), zapisuje szablon jako domyslny, ale gdy dodaje nowy element szablon znika. Robi sie szary i zupelnie nie taki jakbym chciala... :( Czy jest jakas inna metoda? Prosze o odpowiedz!
1.

Prawdopodobnie nie zapisałaś szablonu jako szblon domyślny.

Po zdefiniowaniu wszystkich składników: pytanie, odpowiedź, składnik dźwiękowy i ewentualnie jakas grafika, która ma byc wspólna dla wszystkich elementów bazy ustaw kursor myszy na dowolnym punkcie tła (nie na elemencie) i naciśnij prawy przycisk myszy. W okienku dialogowym, które Ci się pojawi, wybierz Template, następnie Save as a dafault. Teraz wpisz w okienku "Input template name" nazwę szablonu, np. Polish-English.

Od tej pory Ctrl+A bedzie działało bez błędów.

2.

Import Q&A działa tylko na plikach tekstowych, dlatego możesz go tworzyć w Wordzie, sprawdzać ortografię (choć to może być bardzo ciekawe, tak jak dowcipy Dańca) przecież piszesz tekst w dwóch językach. (Który chesz sprawdać?

Pamiętaj, by po zredagowaniu i sprawdzeniu tego pliku zostawić na końcu dwa puste wiersze i zapisać go jako plik tekstowy.

3.

Pomysł zaczynania pracy z SM 2000 uważam za raczej kiepski. Podstawową wersją, od której należy zaczynać się uczyc SM jest handlowa wersja na naszym rynku MSM, mozna ja dostać z każdym kupowanym w Polsce pakietem SM, np Rozmówki w miesiąc.
Ad.2
Odnośnie budowania własnoręcznie pliku Q&A, proponuje zapoznać się z programem CoachAid (www.coachAid.prv.pl). Niestety nie jest on darmowy.

« 

Au Pair

»

FCE - sesja zimowa 2004