>1.jakie jezyki mam do wyboru na jezyk specjalistyczny?
Co roku inne (5). Bywają bardzo egzotyczne, bywają i europejskie, nawet te popularniejsze. W tym roku do wyboru były: francuski, hiszpański, rosyjski, indonezyjski, khmerski. Rok wcześniej japoński, chiński, suahili, nowoperski, arabski. Jakie będą za rok, jeszcze nie wiadomo, na drzwiach otwartych podobno mówiono, że na pewno japoński i hiszpański i być może szwedzki.
>2.jakie moga byc przykladowe pytania z gramatyki polskiej na rozmowie
>kwalifikacyjnej?
Ulubiona dziedzina gramatyki i pytanie z niej; rozbiór logiczny zdania; analiza słowotwórcza wyrazu.
>3. prosze o wypowiedz studentow tego kierunku o ogolny opis tych
>studiow,czy sa ciezkie itd.
Najwięcej pracy jest z angielskiego, choć to zależy też od tego, na jakim poziomie jest się w momencie rozpoczynania studiów. Z języków spec. bywa różnie, zależy od wykładowcy (niektóre języki ma się zresztą z paroma osobami). Do tego jest jeszcze antropologia z etnologią kultury, którą większość osób nie przejmuje się aż do egzaminu w czerwcu, oraz językoznawstwo, do którego warto przykładać się na bieżąco.
> i w jakim stopniu moga tych dwoch
> ybranych jezykow nauczyc :)
Oj, ja jestem dopiero na 1 roku i tu raczej nie pokuszę się o odpowiedź :), mam nadzieję, że dużo ;), co przy sporej liczbie godzin i dużej intensywności nauki powinno się udać. Intuicyjnie też przypuszczam, że znajomość np. hiszpańskiego i rosyjskiego, czyli języków relatywnie łatwych, powinna być większa po skończeniu studiów niż w wypadku np. języka arabskiego, ale może jestem kompletnie w błędzie.