Gram. opisowa a gram. praktyczna

Temat przeniesiony do archwium.
Mam prośbę: czy ktoś z "bardziej doświadczonych" mógłby mi wytłumaczyć czym różni się gramatyka opisowa od praktycznej? Jakie zagadnienia poruszają?
Pozdrawiam.
Gramatyka praktyczna zajmuje sie znaczeniem, formą i użyciem (!) struktur gramatycznych. Gramatyka opisowa koncentruje sie na systemach: fonologii (nauce o dźwiękach), morfologii, syntaksie (nauce o zdaniu), systemie graficznym, itd.
Dzięki za odp. ale wolałabym tak "po polskiemu" co to wogóle znaczy. Miałam przez 1 semestr przedmiot: gram. opisowa - na kilku pierwszych zajęciach było trochę o adverbialach itp. później przez cały semestr Thomson / Martinet, czyli wszystkie czasy i conditionale. Czy to jest opisówka?
Praktyczna mówi jak poszczególne struktury powinny być stosowane, a opisówka zajmuje się raczej tym jak się faktycznie tych struktur używa, czyli tym, jak teoria ma się do praktyki. Pierwsze słysze, żeby Martinet był maglowany na opisówce, to jest przecież typowy podręcznik do praktycznej nauki gramatyki...
no wlasnie, problem tkwi w tym, ze roznie uczelnie nazywaja sobie przedmioty...byla juz o tym mowa w watku 'gramatyka opisowa'

dla mnie praktyczna to miedzy innymi Martinet...opisowa to Quirk,ale na innej uczelni kumpela robi Quirk'a na praktycznej....

najprosciej rzecz ujmujac opisowa to taki 'techniczny przedmiot,' to wiecej teorii, terminy....praktyczna to ich uzycie...np. terminy typu subject, object, compliment, proform, determiner, mandative subjunctive...itd, to opisowa, a uzycie takiego np, 'subjunctive' to juz praktyczna
hmm... jak dla mnie i martinet i quirk to praktyczna... opisowka to brown, o'grady, katamba, dobrovolsky, itp. ogolnie - opisowka jest mimo wszystko ciekawsza niz praktyczna.
gramatyka praktyczna to po prostu praktyka - uzycie odpowiednich czasow, wszystkie conditionals, reported speech, itp.
opisowka zas zajmuje sie tlumaczeniem dlaczego w taki a nie inny sposob dobieramy slowa, jak budujemy zdania, jak je analizowac.
ogolnie rzecz biorac, gramatyke opisowa porownalabym do gramatyki jezyka polskiego z czasow podstawowki - czyli robienie wykresow zdan podrzednych, itd.
Dzięki za wyjaśnienia. Czyli wychodzi na to, że u mnie na opisówce robiliśmy praktyczną.
u mnie opisowa to tylko Quirk....skladnia, morfologia, fonologia, fonetyka...to oddzielne przedmioty
Sami chyba nie wiecie czego sie uczycie, i o czym tutaj piszecie..... przykre...
na roznych uczelniach roznie sie to nazywa... ja mialam praktyczna i opisowa ktora prawie niczym sie nie roznila, ale te wszystkie morfologie itp mialam na jezykoznawstwie...
przykre to jest to, ze nie zauwazasz iz to czy nazwiesz przedmiot: 'skladnia', 'fonologia', itd... czy 'gramatyka opisowa' nie robi roznicy? ....No chyba ze nie wiesz czym jest gramatyka...
a skąd wiesz, do czego odnosi się mój post? wygląda na to, że nie wiesz...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Business English