Filologia klasyczna

Temat przeniesiony do archwium.
Zastanawiam sie nad studiami takimi, jednka mam problem. Na maturze jako dodatkoowy chcę zdawać grecki, lecz nowozytny, bo umiem go. Ale czy na filologie klasyczną raczej nie trzeba zdawać starej greki? Mi isie tak wydaje. Fascynuje mie ten kraj, język,a moja rodzina sie wywodzi z niego. Dlatego bardzo bym chciała studiować coś, co dotyczyc będzie tego. No i ten język grecki. Stary czy ten którym się teraz operuje? Pomóżcie!
Wszystko wyjasnia na Filologii Klasycznej. Proponuje telefon do sekretariatu.
Anndziu, jeśli Twoją pasją jest Grecja i język nowogrecki (bo: język nowogrecki - język, którym obecnie mówi się w Grecji; greka, greka klasyczna, grecki klasyczny - język martwy), zdecydowanie idź na filologię nowogrecką (jest na UAM w Instytucje Językoznawstwa i, o ile się nie mylę, na UW w OBTA (Ośrodek Badań nad Tradycją Antyczną). Jedyny minus - pierwszy rok może być nudny, bo nie sądzę, żeby gdzieś uczono nowogreckiego na poziomie kontynuacyjnym. W każdym razie są to studia, gdzie poznasz kulturę, literaturę i historię Grecji - i antycznej, i współczesnej.

Filologia klasyczna nie ma z tym absolutnie nic wspólnego. Greki raczej zdawać na nią nie trzeba - na niektórych uniwersytetach konieczna jest znajomość łaciny, a przynajmniej była konieczna w czasach, kiedy ja zdawałam - choć ja akurat decydowałam się na opcję "zero" i musiałam wykazać się znajomością dowolnego języka nowożytnego.

Filologia klasyczna to studia nad starożytnością - poznawanie historii, kultury, literatury starożytnego Rzymu i Grecji (z naciskiem na Rzym, bo zazwyczaj to łacina jest ważniejszym od greki językiem na studiach ). To studia dla pasjonatów antyku, nie dla osób zafascynowanych Grecją współczesną.

Radzę dobrze przemyśleć swój wybór :).

Pozdrowienia!

Tawi
Ja studiuje filologie klasyczna. Sa to studia dla osob ktrore naprawde lubia sie uczyc i sa silne psychicznie. Jest slowem: ciezko. Rzeczywiscie przewaza łacina i Rzym a Greka jest na dalszym planie. Po skonczeniu studiow na magistra mozna wybrac latynistyke albo greke (nowogrecki) co kto woli. :) Zycze cierpliwosci do akcentow w grece :D