Hej! Na pewno masz duze szanse... Ja w pierwszej klasie mialem pre-intermediate (ksiazka Enterprise 3), w drugiej weszlismy w Enterprise 4 (Intermediate) i ksiazke do FCE "FCE Use Of English" wydawnictwa MM Publishing czy jakos tak. Te dwie ksiazki robilismy przez 2 lata, jednak bardzo duzo czasu zmarnowalismy, bo moja nauczycielka raczej nie podchodzila profesjonalnie do zawodu. Ale dzieki wlasnej pracy dostalem sie na najlepsza anglistyke w polsce - UAM. Poza tym takze anglistyke umcs, germanistyke umcs, germanistyke umk. Na zadne kursy z ang nie chodzilem. W 3 klasie uczeszczalem tylko na kurs maturalny z niemca. Moje wyniki z matury: ang pp 98%, pr 91%, ustny pr 90%, niemiecki: pp 95%, pr 77%, ustny pr 100%. Niemiecki zwalilem bo napisalem zla forme wypracowania - to mi zamknelo droge do lingwistyki. Z niemca w skzole tez sie wiele nie nauczylem - tu najwiecej dal mi kurs i wlasna praca. A do nadrobienia mialem znacznie wiecej niz z ang - tzn. uczylem sie niem od 5 klasy podst. ale powiedziec umialem naprawde niewiele... Takze po I roku w liceum niewiele podnioslem swoje umiejetnosci, a to bylo, tak jak to wyglada teraz u Ciebie, 2 lata przed matura. A zdalem ja z obu jezykow bardzo przyzwoicie. Tzn. umiejetnosci z niemca mialem na pewno wystarczajace, aby dostac okolo 90% - mam tu na mysli stopien opanowania jezyka, tyle tylko ze napisalem argumentative essay zmiast opinion essay i stracilem na tym kilkanascie %... Widzisz wiec ze wszystko jest mozliwe - nawet w wypadku 2 jezykow. 2 lata to bardzo duzo, mozesz sie jeszcze naprawde sporo nauczyc. I wcale nie musisz przeskakiwac poziomow po kolei - juz teraz, bedac na pre-intermediate, zacznij czytac ksiazki ang lub newsweeki itp. Poza tym ogladaj TV, sluchaj muzyki. Mozesz tlumaczyc sobie teksty piosenek:) To powinno wystarczyc... I jeszcze jedna, bardzo wazna sprawa: do matury ani do jakiegokolwiek innego egzaminu z jezyka nie wystarczy opanowac jezyk w satysfakcjonujacym stopniu, aby byc pewnym sukcesu. Nie zapominaj, aby caly czas rozwiazywac przykladowe testy maturalne, parafrazy itp, itd:) Wielu ludzi sadzi, ze jezeli np. tekst jest na poziomie upper, a oni prezentuja poziom upper, to na pewno bezblednie zrobia zadania czytania ze zrozumieniem. Nic bardziej mylnego - ta umiejetnosc, podobnie jak i inne, musi zostac wycwiczona do bolu :) Powodzenia Ci zycze :) pozdro... moze sie spotkamy za 2 lata na uam ;)