Praca licencjacka z lit. amerykańskiej

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie,

Zabieram się właśnie za pracę licencjacką nt. książki J.D. Salingera "The Catcher In The Rye". Motywem przewodnim będzie najprawdopodobniej znaczenie słowa "phony", którego używa główny bohater żeby określić dorosłych - pretensjonalnych, sztucznych, płytkich jednostek.
I tu mam prośbę do tych, którzy są w temacie, o poddanie mi pomysłu na postać (postaci) literacką podobną do Holdena Caulfielda pod względem jego tendencji do ucieczki przed światem zewnętrznym, zamknięciu sie w świecie iluzji i stwarzania pozorów oryginalności, aby pozostawać poza "resztą".
I'd be grateful for any interesting ideas :)
Prisoner,
moja myśl jest taka - jeśli chcesz porównać Holdena do innych 'american innocents', to można porównać go do "Rip Van Winkel" W. Irvinga (eskapizm) albo Hucka Finna z powieści Marka Twaina ("Adventures of Huckeleberry Finn") - też dzieciak, nie ufa doroslym, ale przechodzi metamorfozę i dorasta. Można też zwrócić uwagę na zalamanie nerwowe Holdena i pod tym kątem porównać go do bohaterki "The Bell Jar" Sylwii Plath - to też lata 50-te, więc pasuje. Pamiętaj, że porównanie to też różnice, nie tylko podobieństwa. A jesli porównujesz do bohatera z poprzednich epok, to można pokazać pewien rozwój, np. ewolucję postaci amerykańskiego niewinnego prostaczka.
To takie moje skojarzenia na gorąco. Poczytaj trochę krytyki o "The Catcher in the Rye", na pewno coś tam jeszcze znajdziesz.
Pozdrawiam i powodzenia :-)

« 

CAE - sesja letnia 2005

»

Pomoc językowa