Sposób wpisu na studia? Otóż przy rejestracji należało podać specjalizacje w takiej kolejności w jakiej chcielibyśmy się zapisać (czyli chcąc iść na tłumaczenie, a gdyby się nie udało to na językoznawstwo trzeba było jako pierwsze podać tłumaczenie, jako drugie języko itd). Oprócz tego w dzień ogłoszenia wyników była podana lista rankingowa (jeżeli ktoś był w pierwszej dziesiątce miał szanse na przekład, bo tam było najwięcej chętnych, a tylko 10 miejsc). Jakież było moje zdziwienie kiedy pewnym krokiem szłam się zapisać na przekład i ujrzałam 50 osób w kolejce do sekretariatu, pierwsze 10 ze śpiworami ponieważ o wyborze specjalizacji nie decydowała lista rankingowa tylko kolejność wpisów. Jak się okazało informacja ta była podana gdzieś na ERK, ale logika wielu osób (w tym także tych, które już studiowały na UJ i powinny mieć rozeznanie w tego typu sprawach) wzięła górę nad absurdalnością takiego rozwiązania. Sama czytałam wszystko na tej stronie wiele razy, ale nigdy nie zwróciłam uwagi, że tak mają się odbywać wpisy. Rezultat można sobie wyobrazić - wpisy przedłużyły się do godzin wieczornych, panie w sekretariacie wkurzone, studenci wkurzeni, powiadomione gazety i odpowiedź, że w przyszłym roku rozwiążą ten problem inaczej. Szkoda tylko najlepszych 10 osób, bo chyba nikt z nich się nie dostał na wymarzony przekład (w tym ponoć także dziewczyna z pierwszego miejsca, która miała prawie 100% z egzaminu). Właśnie dlatego zrezygnowałam ze studiowania na tej uczelni. Skoro tak wyglądają wpisy, to nie chcę wiedzieć jak się ma organizacja reszty spraw :P