uprawnienia do nauczania ang. w szkole

Temat przeniesiony do archwium.
W ofercie edukacyjnej pewnej szkoły językowej trafiłam na informacje dotyczące kursu jęz. angielskiego dla czynnych zawodowo nauczycieli innych specjalności niż angielski, który daje im uprawnienia do nauczania angielskiego w szkole. Jak to wyglada z ustawowego punktu widzenia? Czy ktoś wie coś na ten temat? Jakiego rodzaju i na jakiej podstawie takie ewentualne uprawnienie się otrzymuje? Pozdrawiam.
Aby uczyć w szkole (podstawowej, gimnazjum lub sredniej), należy miec zdany CAE oraz ukończyć roczny kurs metodyczny. Takie kursy organizowane są co roku przy NKJA UW oraz w Centralnym Ośrodku Doskonalenia Nauczycieli. Nie znam, szczerze mówiąc, podstawy prawnej, ale jak zadzwonisz do CODN, to tam jest (a przynajmniej była kiedys) taka miła Pani od tych kursów, która Ci pewnie podpowie co i jak.
Czytałam tez gdzies, bodajże na stronach Kuratorium Oświaty, czy MENiS, że dyrektor szkoły ma prawo przyjąć jako nauczyciela osobę, która nie posiada pelnych kwalifikacji do nauczania przedmiotu, jeśli ów nauczyciel zobowiąże się takie kwalifikacje uzupełnić.
Wielkie dzięki i pozdrowienia :-)
W każdym miescie organizowane są kursy kwalifikacyjne dla nauczycieli języka angielskiego. Są weekendowe i trwają rok. musisz tylko sprawdzić w CDiDN, czy organizator jest wpisany w rejestr (czyli czy na pewno kurs daje uprawnienia). Aby sie zapisać musisz mieć MGR i FCE. Potem i tak musisz zdać CAE. Dyrektor szkoły może Cię zatrudnić z FCE i MGR, jeśli zobowiążesz się do uzupełnienia kwalifikacji. W pełni wykwalifikowanym nauczycielem jesteś z tym kursem kwalifikacyjnym CAE. Możesz normalnie pokonywać szczeble awansu. Zdecydowana większość nauczycieli przechodzi taką drogę, miedzy innymi ja, więc informacje są rzetelne.
Thanks a lot! :-)
ME TOOOOOO :)))
Temat przeniesiony do archwium.