Studia UJ i UO

Temat przeniesiony do archwium.
Hej:) w tym roku składam papiery na studia magisterskie. Waham się miedzy dwoma uniwersytetami - Uniwersytetem Jagiellońskim oraz Uniwersytetem Opolskim. Na obydwa z nich muszę zdawać egzaminy i nie zdążę przygotować się zarówno na te w Opolu, jak i te w Krakowie. Chciałam się więc zapytać, co sądzicie; gdziel lepiej próbować? Słyszłam, że cięzko jest się dostać na UJ nie robiąc wczesniej tam licencjata, a wykładowcy uwżają "swoich" studentów za najlepszych. Nie wiem, czy w ogóle jest sens próbować się tam dostać. Może ktoś z Was również podchodził do egzaminów na UJ i mógłby się podzielić wrażeniami? Byłabym wdzięczna za pomoc :).
Anglistyka UO jest naprawdę słaba. Na studia licencjackie przyjmują tam osoby z maturą podstawową. Jeżeli zależy Ci na poziomie - wybierz UJ, jeżeli chcesz łatwo przejść przez studia - polecam UO. Mieszkam w okolicach Opola i w tym roku aplikuję na studia licencjackie. Na UO składałam dokumenty baardzo asekuracyjnie, natomiast swoje plany wiążę z UAMem.
Nie wiedziałam, że anglistyka w Opolu jest słaba, bardzo dziękuję za odpowiedź.
Nie ma problemu. Po to jest forum, żeby pytać :) Generalnie na anglistykę UO zazwyczaj idą osoby, które już nigdzie indziej się nie dostały.