Filologia nienauczycielska na UJK i UW

Temat przeniesiony do archwium.
Witam forumowiczów!
Za rok będę zdawał maturę, i pragnąłbym tak jak moje rodzeństwo zostać tłumaczem (oni włoski i chiński :>). Już teraz zastanawiam się nad wyborem uczelni, w związku z tym że nie jestem zbyt bogaty w zasadzie mam do wyboru tylko UW w Warszawie i UJK w Kielcach (ze względu na mieszkającą w tych miastach rodzinę i oraz brak środków finansowych żeby studiować na prywatnych uczelniach).
I tu moje pytanie, czy na filolgii angielskiej w Warszawie lub Kielcach istnieje możliwośc wyboru specjalizacji tj tłumaczeniowej (po jakimś czasie OFC)? Chodzi mi o filologię nienauczycielską tylko tą związaną z tłumaczeniami.
Myślę że na 100% dostanę się za rok na UJK a na UW może(na dzienne jak dobrze pójdzie :>). Czy ktoś z tegorocznych maturzystów składał papiery na UW lub UJK ?
Czy owe uczelnie oferują możliwośc wyboru specjalizacji nienauczycielskiej po którymś roku ?
na filologie angielska dzienna na UW ciezko sie jest dostac - bedziesz musial miec okolo 90% z roszerzonego polskiego i angielskiego, wiec trzeba sie spiać
A zobacz to:
https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=S1-LS-AWP&kategoria=
musisz miec dwa obce na maturze, drugi najlepiej tez na rozszerzeniu, bo na tę kombinację jest duzo chetnych.
no, fajny kierunek
Cytat: zielonosiwy
no, fajny kierunek

więcej takich wpisów :-)
Właśnie w tym problem, do dzisiaj prawie wogule nie uczyłem się w szkole żadnego języka poza angielskim dłużej niż rok (naprawdę, od czasów 1 gimnazjum, rok rosyjski, rok niemiec, rok hiszpański, przenosiłem się 2 razy oraz miałem nauczanie indywidualne przez 2 lata z powodu poważnej choroby). Czy nie ma na UW ani UJK czegoś związanego z tłumaczeniem co niewymaga 2 języka na poziomie B2 ? jak rozumiem filologie na UJK i UW są typowo nauczycielskie ?
Chyba nie jesteś na tyle biedny, żebyś nie miał internetu?
Na stronach UW i UJK jest wszystko napisane o filologii angielskiej i jej specjalizacjach. Wejdź na nie i się dowiedz.
Poza tym potwórz ortografię.
"potwórz ortografię"? Przecież właśnie trochę 'potworzył' :-)
faktycznie, potworzył :)
Dzięki za uwagę!
Przepraszam ale czasami zdarzają mi się literówki i błędy (klawiatura i system cyrylica/rosyjski).
Pytam się dlatego że właśnie nie znalazłem dokładnej informacji na ten temat, nie jest to jasno napisane , dla mnie wszystko jest pisane tzw bełkotem urzędniczym.
Tu nie chodzi o literówki spowodowane niewłaściwym użyciem klawiatury tylko o ewidentne błędy ortograficzne.
Jeśli chcesz być tłumaczem, to jest to niedopuszczalne. Poczytaj sobie zasady ortografii polskiej.

Jeśli chodzi o UW to na studiach licencjackich studiujesz 2 ścieżki spośród literatury brytyjskiej, literatury amerykańskiej i językoznawstwa. Specjalności jako takiej nie ma. Dopiero na studiach magisterskich.

Na UJK jest do wyboru specjalność nauczycielska oraz tłumaczeniowo-biznesowa. Ja to wszystko wyczytałam z internetu, nie wiem dlaczego określiłeś to bełkotem urzędniczym?
@michagros

a ty powtórz interpunkcje (przecinek przed tylko).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie