Witaj Sta.
Nie chciałem obrazić ciebie. Odpowiadałem tylko na zwrot, \"a miała być data\".
Otóż data jest w tym programie niepotrzebna. A pozostałe informacje mogą znaleźć się na dole ekranu. Musisz tylko przejść do jego postaci \"professional\".
Tzn. Musisz wpierw nacisnąć 3 klawisze (Ctrl, Alt, F12) jednocześnie, a następnie wybrać z Menu: File, Level, Professional.
Wtedy na dole ekranu pojawią się dwa ciągi liczb w następującej postaci
380/19460 (62+0)/62, które oznaczają, ze masz już wprowadzone do cyklu nauczania 380 elementów, a na dziś musisz powtórzyć 62 elementy.
W trakcie powtarzania liczba 62 (w nawiasie) będzie malała o 1 z każdym zaliczonym elementem, a liczba 0 będzie powiększana o 1 po ocenie znajomosci elementu niższej niż 4.
Druga liczba 62 będzie zmieniała się o jeden z każdym nowowprowadzonym elementem, podobnie będzie powiększana liczba 380.
Jeśli ta statystyka nie pojawi się bezpośrednio po przejściu do poziomu (Level) Professional należy z menu wybrać kolejno opcje:
Window - View - Status Bar.
Jeśli chodzi o ocenę przez program wymowy studenta, to jest to raczej kiepski pomysł. Wprawdzie są na rynku programy, które udają, że to robią (EuroPlus+ Reward i kilka innych programów YDP, Tell Me More, English+, LangMaster Royal Family) ale ta opcja obniża wartość edukacyjną tych programów. Stosunkowo najlepiej to jest rozwiązane w programach Young Digitala, zdecydowanie najgorzej w programie Tell Me More.
Przykładowo w programie EuroPlus+ Reward aby wymowa jakiegoś słowa została zaliczona trzeba powtórzyć ją 10-30 razy, w programie Tell Me More nawet native speaker musi powtarzać 50-150 razy.
Dlatego ja, pomimo tego że jestem jednym z największych fanów SupermMemo, gdy tylko przeczytam, że do programu autorzy wprowadzili algorytm rozpoznawania mowy, zajmę się zbieraniem znaczków pocztowych.