Co o tym sądzicie?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam małą prośbę - zajrzyjcie pod http://main.amu.edu.pl/~inling/studia_JIN.htm i powiedzcie, co sądzicie o tych studiach :). Poza ich stroną nie znalazłam na ten temat nic więcej, żadnych opinii, informacji - nic :(.

Pozdrowienia!

P.S. Wszystkich zainteresowanych studiami filologicznymi na UAM zachęcam do zajrzenia tu: http://www.amu.edu.pl/index.php?linkid=542 - wszystko o egzaminach ;).
Hmm, czy mam jakieś szanse, żeby ktoś zajrzał pod tamten adresik i podzielił się refleksjami na temat tych studiów? :)))
Wiesz Tawananna, na stonach internetowych to wszystko wygląda interesująco, każdy program studiów, ale jak jest w rzeczywistości - trudno powiedzieć.
Mam koleżankę, która skończyła te studia (właśnie w Poznaniu), jak się z nią spotkam to zapytam, odszukam ten wątek i postaram się coś napisać:))
Akki, jesteś niesamowita/y :). Problem z tymi studiami jest taki, że szalenie trudno znaleźć kogoś, kto je skończył i brak mi informacji \"z pierwszej ręki\", a te są przecież najlepsze... Zastanawiam się nad tym kierunkiem bądź nad etnolingwistyką.

>Mam koleżankę, która skończyła te studia (właśnie w Poznaniu),

P.S. Z tego co wiem, te studia są tylko w Poznaniu, więc to mały zbieg okoliczności ;D.
Hej Akki! Pozwolę sobie jeszcze na wszelki wypadek przeprosić Cię za całą sytuację w tym wątku. I czekam na info co do kierunku ;).

Przy okazji serdecznie pozdrawiam osobę, której zawdzięczam zrobienie porządku z \"moimi\" postami - jeśli to czytasz, wielkie dzięki!
No właśnie, fajnie, że ktoś to szybko \'posprzątał\'.

Nie masz za co przepraszać, od razu było widać , że to nie twój post. Napisałam to zresztą tam, ale pewnie nie zdążyłaś przeczytać więc powtórzę:

Niektórym osobom wydaje się, że podszywając się pod czyjś nick, są w stanie udawać jakąś osobę. A to wcale nie takie łatwe, nie tak łatwo naśladować czyjś styl pisania. Za to przy pewnej praktyce można nauczyć się rozpoznawać. W większości przypadków jestem w stanie rozróżnić, czy ktoś jest starszy czy młodszy ode mnie, czy lepiej czy gorzej wykształcony, jakim jest człowiekiem, etc. Oczywiście nie zawsze, ale jak dotąd w większości przypadków miałam rację. Tak więc raczej trudno się nabieram na takie chamskie wpisy. Poza tym, w końcu ta osoba, została nie tylko twoim wielbicielem, ale i moim... podszywając się pod mój nick.

Dlatego ja teraz również będę Akki wyłącznie zalogowaną.

A co do info o studiach, to spotkam się z moją koleżanką pewnie w przyszły weekend, więc musisz trochę poczekać:), ale o etnoligwistyce również ona sporo wie (i to właśnie poznańskiej) więc mam nadzieję, że się czegoś dowiem.

Pozdrawiam również z Poznania.
Hej! Dobrze, że zdecydowałaś się na zarejestrowania na forum - teraz już zawsze będziemy miały te 101% pewności ;). Twojego cytowanego niżej postu nie widziałam. W każdym razie całkowicie się z nim zgadzam. By móc kogoś udawać, trzeba wczytać się w jego posty, w styl polemiki, nawet w takie drobiazgi, jak to, czy i jakie stawia emotikonki (ja np. zawsze piszę ;), a w fałszywym poście znalazłam ;-)). Twój fałszywy post też widziałam - coś, że wreszcie zrobiłam porządek z tym małym... i pewne niekoniecznie cenzurowalne słowo. Swoją drogą, ciekawa jestem, czy to panu F. zabrakło argumentów ;).

Nie mogę już doczekać się informacji o studiach, ale grzecznie obiecuję, że będę cierpliwa ;). O etnolingwistyce co nieco już słyszałam, pewnie dlatego, że osób na roku jest tam znacznie więcej. Spytaj się też, czy kierunki są czasochłonne - to byłby mój drugi i sama zastanawiam się, jak z tym wszystkim się wyrobię :). Aha, mam dość sprecyzowane zainteresowania językoznawcze. Pod tym względem lepsze byłoby zapewne językoznawstwo, z drugiej strony mnie, humanistkę, przerażają trochę takie cuda jak wstęp do matematyki, logika matematyczna, wstęp do ekonomii czy statystyka :). Swoją drogą, po przejrzeniu programów obu kierunków dochodzę do wniosku, że są baaardzo podobne. Nawet jeśli np. na etno czegoś nie ma, co jest na językoznawstwie, prawie na pewno znajduję to w modułach. Inna sprawa, że do tej pory uruchamiano co roku bodaj 4 moduły i językoznawcze do nich nie należały ;). Od następnego roku mają być podobno nie moduły, a fakultety - nie wiem niestety, jak to dokładnie będzie wyglądało :(.

A wracając do tamtego posta - ktoś miły czytający wątek może powie mi, jak jest ze słówkiem \"normalnie\" np. w zdaniu \"Nie masz normalnie pojęcia, jak się cieszę\". Intuicyjnie wydaje mi się, że nie występuje tu w roli przysłówka, a jest raczej czymś w rodzaju wtrącenia. Modulant?

P.S. Akki, od czasu kiedy się zarejestrowałaś też ksywki zalogowanych wyświetlają Ci się w takiej okropnej, czerwonej, podkreślonej czcionce? ;)
Akki - pozwolę się przypomnieć :)). Rozmawiałaś może z koleżanką? ;)
Pamiętam, pamiętam:)))
ale widziałyśmy się tylko chwilę. Mam nadzieje, ze znowu ja spotkamw tym tygodniu, bo pomagam jej cos sprawdzic i czekam na info kiedy moge do niej pojsc.... a wtedy jak juz powiedzialam: zapytam bo pamietam o tobie. . A czy masz jakies bardziej szczegolowe pytania, bo wiesz, na ogolne pytanie dostanie sie ogolna odpowiedz. Ona wie tez sporo o etnoligwistyce wiec... co wlasciwie chcialabys wiedziec?
>Pamiętam, pamiętam:)))
Cieszę się, cieszę :).

>ale widziałyśmy się tylko chwilę. Mam nadzieje, ze znowu ja spotkamw
>tym tygodniu, bo pomagam jej cos sprawdzic i czekam na info kiedy moge
>do niej pojsc.... a wtedy jak juz powiedzialam: zapytam bo pamietam o
>tobie. .
OK :). Przepraszam, że tak zamęczam, ale naprawdę mi na tym zależy :).

A czy masz jakies bardziej szczegolowe pytania, bo wiesz, na
>ogolne pytanie dostanie sie ogolna odpowiedz. Ona wie tez sporo o
>etnoligwistyce wiec... co wlasciwie chcialabys wiedziec?

- poziom nauczanych języków obcych, jak wyglądają zajęcia, hmm, czy są interesujące ;).
- różnica pomiędzy oboma kierunkami studiów - wiem, pytanie brzmi idiotycznie, ale przeglądałam dokładnie programy i sporo np. przedmiotów z językoznawstwa pojawia się potem na specjalnościach etnolingwistyki itd.
- perspektywy zawodowe po językoznawstwie i inf. naukowej.
- czy humanista jest sobie w stanie poradzić na językoznawstwie z tymi wszystkimi wstępami do matematyki, logiką matematyczną, lingwistyką matematyczną, statystyką itd. ;).
- jaka jest jej opinia na temat przedmiotów językoznawczych - fonetyki ogólnej, składni ogólnej itd.?
- które studia poleciłaby osobie zainteresowanej językoznawstwem (a niekoniecznie matematyką ;)).
- czy skończyła studia w profilu inf. naukowa czy językoznawstwo?
- ogólne refleksje ;) Wiem, brzmi głupio, ale inaczej nie potrafię tego nazwać :). Może po drzwiach otwartych, jeśli się wybiorę, będę miała jeszcze jakieś konkretniejsze pytania.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

FCE - sesja zimowa 2003

»

Pomoc językowa