Czy to jest prawda..

Temat przeniesiony do archwium.
...czy zeby utrzymać sie np. na 1-szym roku, równiez dalej ;P na ang niezbedny jest zestaw radio + TV po angielsku oglądane i sluchane moze nie non stop ale czesto??
chyba głupie pytanie ale prosz o odp.
jak jest z listeningami na AP?
Jeśli chodzi o moje doświadczenia to nie jest to konieczność. Aczkolwiek ułatwia bardzo sprawę jeśli ktoś nie radzi sobie z listeningiem - te na poziomie CPE to już jest wyższa szkoła jazdy :>
Z mojego doswiadczenia: nie masz czasu na pierwszym roku ani na radio ani na TV - bo wgryzc sie w te wszystkie jezykoznawstwa, literaturoznawstwa, kulturoznawstwa troche czasu zajmuje.

pzdr.
Mr Julku, a jak postepy w : "trying to create something out of nothing". Pytam, bo widze Cie tu ostatnio czesto. Czyzby taka forma ucieczki od obowiazku?
a jakie mr Julek ma niekiedy fajne zdania w swoim statucie gg :) :)

to_ja - co do Barta, to moze gdzies wyjechał i dlatego się tu nie odzywa???Poczekamy, może pochwali sie swoimi wynikami CPE, trzymam kciuki! A co do stawania sie mamą, to było raczej 2 lata temu :)
o witam! mile Panie:) no probuje cos pisac, do tej pory tylko 12 stron napisalem - a to dopiero definicje dwoch pojec, ale bedzie dobrze:)))
pozdrowienia sle do Italii i do Zywca :)))
>pozdrowienia sle do Italii i do Zywca :)))
i się wydało :)

a dużo masz tych pojęć. Powodzenia w dalszej pracy
w pierwszym rozdziale chce zdefiniowac kluczowe pojecia, ktorych jest 3 (pidgin, creole, lingua franca). dalej bede definiowal na biezaco (np. diglossia, discourse itp)
ok Mr Julek ale zawsze wgryzając sie w "te kulturoznawstwa, literaturoznawstwa i jezykoznawstwa" (uff..;) mozesz miec radio w tle i niby mozna sie nauczyc czegos z backgroundu
mozna mozna, ale wtedy albo musisz miec baaardzo podzielna uwage, ale skupic sie na jednym: albo nauka albo radio. ja mam podzielna uwage, ale tylko do takiego stopnia, ze czytajac slucham radia, ale nie slysze komunikatow - jesli sie nie oderwe od czytania czy pisania.
pzdr.
Na AP na 1 roku raczej nie ma kulturoznawstwa ani jezykoznawstwa, literatura jest tylko 'liznieta':) No chyba ze cos zmienia...-_-' a co do zestawu tv + radio...rzeczywiscie sluchanie radia lub ogladania BBC pomaga, wiem z wlasnego doswiadczenia....Listening na 1 roku czesto jest z oslawionym panem B. ('TV team' :D) i z nim nie ma lekko. Mozna sobie wypozyczyc kasety i ksiazke w bibliotece i cwiczyc, cwiczyc, cwiczyc:) I powinno byc ok. Pzdr. PS Dawaj znac jak tam zmagania listeningowe:>
hmmm... chcialabym poznac nr gg Mr Julka ale tylko po to zeby poczytac sobie jego zdania ze statusu gg ;)

buhah
raczej to nie jest mozliwe!
:)
jak tam zmagania listeningowe dam znac moze za rok bo w tym sie nie udalo dostac
wyobrazcie sobie jak cierpie..:/
Mr Julek co to ma znaczyc?:

>no probuje cos pisac, do tej pory tylko 12
>stron napisalem - a to dopiero definicje dwoch pojec,

Ty nie pisz na strony a na tresc.
(I znowu wyszla ze mnie jedza.)
quality counts :P
nie pisze na strony, ale musze o tym tez pamietac, zeby cala praca skladala sie z mniej wiecej rownych (chyba 5) rozdzialow.

pzdr.
Ja na pierwszym roku CCN ogladalam jedynie kilka razy, BBC w ogole, bo jestem w grupie amerykanskiej, zadnego anglojezycznego radia tez nie sluchalam. Wiec nie jest to zaden konieczny i niezbedny zestaw, by przetrwac pierwszy rok.
Mr Julek ile przeciętnie ma jakas praca dyplomowa, licencj, mg
wiem ze nie pisze sie tego na strony ale moze jakas orientacyjna grubosc?
ile mniej wiecej miały wasze prace
i ask just out of pure curiosity
moj licencjat mial 62 strony
moja magisterska miala: 132, po skroceniu 98
moj doktorat mial: (odpowiedz za 3 lata :)

pzdr.
moja mgr z językoznawstwa miała 120 stron
>moja mgr z językoznawstwa miała 120 stron

Jakie "miala"? Ma. No, chyba ze sie zabraly za nia myszy, albo ta wieksza latorosl.
To nie ma sie czym chwalic. Zeby jakos sie nauczyc jezyka trzeba jak najwiecej sluchac native'wow, niech to beda filmy, CNN, BBC, cokowliek, ale staly kontakt musi byc.
no poprawiam się, ma :) it sits on the shelf gathering dust :):

to_ja ty to masz pamieć do tych moich chłopców, nawet pamietasz kiedys się urodził młodszy :) jesli chcesz, to podaj mi swoj adres mailowy, zobaczysz jak wyglądają :)
>to_ja ty to masz pamieć do tych moich chłopców,

A to z powodu pewnej dyskusji, gdzie powiedzialas, ze chlopcy dziela sie na dwie grupy: na tych co rosna i sie rozwijaja ( Twoj syn) i na tych co juz tylko rosna ( Twoj maz)
Przeciez wiesz, ze ja dzieci nie lubie. No, ale na zdjeciu moze jakos ...

Bardzo chetnie: [email]
Przeciez wiesz, ze ja dzieci nie lubie. No, ale na zdjeciu moze jakos
>...

może jakos to będzie, bo juz poszło
>może jakos to będzie, bo juz poszło

Nie tylko poszlo ale nawet juz doszlo. Dzieki. Za tym wiekszym to juz chyba sie ogladaja dziewczynki? Bardzo ladne zdjecie - poza tym widac, ze juz zna zasady rzadzace tym swiatem i czuje sie calkiem dobrze. Mniejszy natomiast ma minke: "ochhhhh, to wszystki naprawde istnieje???" ( tam gdzie sa obaj).

Dzieki
Jak wyjezdzasz z domu rano, a wracasz po calym dniu zajec poznym wieczorem, to BBC czy inne stacje sa ostatnia rzecza, na ktora ma sie sile i ochote;)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Praca za granicą