jaki jezyk z angielskim i rosyjskim

Temat przeniesiony do archwium.
Hej. Studiuje anglistyke. Dodatkowo chodze na lekcje rosyjskiego. Na studiach mam do wyboru drugi jezyk do wyboru: Niemiecki, Francuski, Hiszpanski lub Wloski.

Co uwazacie za najlepsze polaczenie: angielski, rosyjski, i...?
kurrrde ale Ci zazdroszcze
wybierz miedzy francuskim,hiszpanskim a wloskim

ja osobiscie zrezygnowalabym z francuskiego na pewno bo mi sie po prostu nie podoba
wloski ok
a hiszpanski jest super i dlatego...

ANG+ROS+HISZPANSKI

super:)
Zależy... >_> ja bym wybrał niemiecki... znajomość języków sąsiadów może okazać się bardzo przydatna.
kowbojka(gosc)
a sama nam napisz ktory jezyk TY najlepiej lubisz - ja ci moge powiedziec ktory ja lubie i ktory ja bym zrobila - a ja nie jestem toba ani ty mna. Zalezy, jakie masz plany po studiach i w ktorym kraju widzisz swoja przyszlosc. A uczenia sie jezyka tylko dlatego, ze ktos mi to doradzi? - czy pozniej pojdziesz do tej osoby i powiesz, ze zle wybralas??
ja znam dobrze niemiecki i rosyjski (od pazdziernika bede je studiowal na UW) i ucze sie angielskiego. Uwazam, ze to calkeim neizla kombinacja. niemiecki + rosyjski to takie bardzo europejsko-handlowe polaczenie, rosyjski + francuski tez neiglupie.

No a angielski - lingua franca....
Tez tak mi sie zdaje ze jednak niemeicki gora..bo Niemcy inwestuja w POlske
A ja bym radziła hiszpański. Bo:
1.Spanish is the world's third most spoken language, after Mandarin Chinese and English, and ranks second in terms of native speakers.
2.At the end of the 19th century, 60 million people spoke Spanish. Today, almost 500 million people worldwide speak Spanish!
3.Spanish is the mother tongue of approximately 350 million people in 21 countries (Mexico: 98 million, Spain: 39 million, USA: 39 million, Argentina: 35 million, Colombia: 36 million, Venezuela: 22 million, Peru: 20 million…) It is also widely spoken in many more where it is not an official language.
4.Hispanic consumers are the fastest-growing market segment in North America. Their population in the USA has grown by 60% in just one decade and their buying power is expected to exceed $926 million by 2007.
5.Spanish is the second most used language in international communication, and an official language of the UN and its organisations.
Dodam jeszcze, że wymowa łatwa, język bardzo ładnie brzmi i przynajmniej ja czerpię wielką radość z uczenia się go :)
a czy wg ciebie nie lepiej sie uczyc Mandarin Chinese - bo mysle, ze troszeczke wiecej ludzi wlada tym jezykiem jak angielskim czy hiszpanskim?
hiszpanski w warunkach europejskich jest srednio wazny :P na swiecie owszem ale w europie wiecej wart niemiecki
Ja równiez uważam, ze hiszpański. Jest bardzo popularny, a przy tym ciekawy i fajnie znac cos innego niz wiekszosc
Hmm.

Niemiecki - trudny, niemiły i ogólnie paskudny, za to bywa przydatny.
Hiszpański - łatwy, w miarę przydatny ale powiedzmy sobie szczerze - brzmi koszmarnie.
Włoski - ładny, łatwy, przyjemny, bez żadnego zastosowania w praktyce.
Francuski - piękny, baaardzo przydaje się w życiu i (chociaż nie za łatwy) do nauczenia się (zwłaszcza dla anglisty, vocab relatywnie zbliżony). A ponadto, jak powiedział pewien mądry człowiek: "No matter your other language achievement, you will be judged by your French".

A więc, moim zdaniem, francuski.
Niemiecki - trudny, niemiły i ogólnie paskudny

??

zabije... :>
To fracuski brzmi obrzydliwie nie hiszpański. Jakies dziwne harczenie i wymawianie słów :D Terri: po pierwsze osoba pisząca tego posta nie miała do wyboru chińskiego, po drugie to był tylko jeden z powodów a nie jedyny, po trzecie hiszpański brzmi o wiele lepiej a w końcu po czwarte po cholere komuś chiński XD Jest tak popularny dlatego, że ma najwięcej native speakerów (bo jak wiadomo w chinach jest duuuża populacja :))
* charczenie
Temat przeniesiony do archwium.