dwukierunkowość nauczycieli- rozporządzenie

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć,

mam pytanie dotyczące rozporządzenia ministerstwa oświaty, o tym, że nauczyciel musi mieć uprawnienia do nauczania dwóch jezyków.
Uczę się w WSJO (nie poznań), jestem na filologii angielskiej, jednak obowiązkowy jest drugi jezyk (hiszpański), realizowany w dużym zakresie, po 3 latach pisze prace licencjacką po hiszpańsku itp. Cięzko jest pogodzić te 2 jezyki, w zasadzie powinno się to nazywać lingwistyką stosowaną.
Słyszałem, że rezygnując z drugiego języka, utracę uprawnienia nauczycielskie, po prostu nie będę mógł realizować ścieżki pedagogicznej, jedynie translatorogiczną. Czy to prawda, i czy później, po ukończeniu szkoły, będę mógł zrobić tą specjalizaję osobno, jako jakiś kurs?
ale nie musisz miec uprawnien do nauczania drugiego jezyka.. drugim przedmiotem moze byc historia, geografia, itd. wcale nie musi byc to jezyk...
a certyfikat np z drugiego jezyka wytsraczy np z niemieckiego?
Ponawiam pytanie poprzednika - czy Zertifikat Deutsch wystarczy?
szczerze wątpię czy wystarczy. Najlepiej znajdźcie tekst rozporządzenia i wyczytajcie się w niego. Ja mam już to za sobą i robiłam uprawnienia z wosu (no comment) - żeby dostać uprawnienia, trzeba było z drugiego przedmiotu zaliczyć na uczelni w ciągu 3 lat studiów licencjackich 400 godzin zajęć (powiązanych) z drugim przedmiotem.
Brak uprawnień z drugiego przedmiotu uniemożliwia zdobycie uprawnień do nauczania ang. - ale, ale - jak szłam do pracy nikt mnie o te uprawnienia na papierku nie pytał. Nie namaiwam nikogo do rezygnacji z obrania tej świeżki, bo sama ją 'zrobiłam', ale pisanie dwóch licencjatów... u nas (uam) takich wymagań nie było.
hej, ja konczylam AJD w Czestochowie i nam nazucili jezyk polski, 400 h. czyli mimimun zeby moc uczyc, kosztem obciecia godzin z j. ang. Preca lic. pisalam na szczescie tylko z ang.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia