Powiem Wam co o tym myślę z własnego doświadczenia i z doświadczenia moich znajomych którzy tam wciąż studiują. Ja niestety zrezygnowałam... stracilam rok.. ale nie żałuję. Kontunuując naukę na owym kierunku straciłam 5 lat !
Jest to młoda katedra powstała w 2000r. Ja własnie wtedy zdawałam examy. Czy są trudne- kwestia względna :) Testy- wiedza szkolna podręcznikowa wystarczy, ustne to parodia;) Te tematy podane to tylko jakaś przykrywka... naprzygotowywałam się sporo z nich... a oni niewiele wymagają. Tylko tu nasuwa się pytanie- czy warto ? Absolutnie nie !!!! Wybrałam te studia, jako że ich \"program\" zdaje się być ciekawy. Ale to tylko piękne wzniosłe słowa.. owszem, profesorowie umieja zachwalac swoją uczelnię :)
Poziom tam jest fatalny, atmosfera niezbyt przyjemna.. wykładowcy często nie przychodzą na zajęcia, potem piszemy kolokwia z czegoś czego nie było.. aby je ZALICZYĆ musimy uzyskać 80%.. a to jest niemożliwe... no bo jak ?oni w ogóle się nami nie interesują, są nieprzystępni... sytuacja całkowicie odwrotna od tego jak zapowiadali. Na dniahc otwarttych jakże pięknie koloryzowali... szczerze mówiąc byłam zachwycona ;) a moje szczęście było przewielkie gdy zobaczyłam się na liście przyjętych. Jednak moje zadowolenie szybko zniknęło...
Teraz studiuję na ILS-ie. Przyłożyłam się ostro i zdałam examy i jestem zadowolona :) W końcu jest to wydział, który ma jakąś renomę i prestiż. Uczą mnie wybitni profesorowie i doktorowie. I wiem, że skutecznie przygorują mnie do bycia tłumaczem.
Ja zrezygnowałam... zabrałam papiery i pożegnałam Katedrę Języków Specjalistycznych. JEstem zadowolona z mojego wyboru, natomiast moi znajomi którzy tam pozostali- cierpią straszne katusze.. Rozważają podjęcie drugiego kierunku...
Nie pisałabym tego postu gdyby sytuacja nie była aż tak fatalna. Radzę Wam dobrz,e zastanówcie się zanim wybierzecie KJS. Chcecie zmarnowac sobie 5 lat ??? Mam nawet koleżankę która skończyła anglistykę na UW- jest starsznie zadowolona, robiła przy okazji kurs tłumaczeniowy i teraz ? Ma naprawdę dobrą wiedzę, jest świetna w tym co robi.
Szczerze odradzam.. Szkoda czasu i pieniędzy na examy wstępne nawet !!
Jak ktoś chce uzyskać więcej informacji, pytajcie :) chętnie odpowiem :)
Pozdrówka