UMK dlaczego tak oblegany ?!?

Temat przeniesiony do archwium.
witam - spotkaam sie z opiniami ze corocznie na umk na anglistyce liczba kandydatów oscyluje wokół 14 osób na 1 miejsce czyli całkiem sporo biorąc pod uwage że nie jest to UW ani UAM....jako 2 kierunek chce robic ang. wlasnie w Toruniu ale przeraza mnie toszke wizja takiej ilosci kandydatow....moze jest jakis szczesliwy student na forum ktory udzieli jakis info....moze faktycznych konkurentow jest tak naprawde garstka a bardzo duzo osob ubezpiecza sie ang. przez powszechnosc i dostepnosc tego jezyka....jak naprawde to wyglada ? slyszalam ze najwazniejszy ponoc jest egzamin ustny z dosc szczegolowa wiedza o krajach anglojezycznych i na tam bardzo czesto kosza....jestem spoza T. wiec za wszelkie info bylaym bardzo wdzieczna - dzieki i big smile :)
nikt nie zdaje na angl. na UMK ????? ani nie ma aktualnych studentów lub absolwentów na forum ???? pozdrawiam
Niestety to prawda anglistyka na UMK jest potfornie oblegana i ciezko jest sie dostac. Tak jak mowisz najwiecej kandydatkow odpada na ustnych i na pytaniach z wiedzy na temat krajow anglojezycznych, choc dla mnie jest to lekka przesada bo ta wiedze powinno sie zdobywac na studiach. Pozdrawiam.
kasiaaa - studiujesz na umk ???? w sumie przygotowuje sie do tych ustnych czytajac rzeczy typu great history of united states itp. mysle ze duzo wiem aczkolwiek zastanawim sie o co moga pytac skoro tak duzo osob odpada znajac kryteria i wymagania na egzamie....pytania z kult, geogr i historii na pisemnym ( 15 pyt ) jest dosc latwa choc trzeba niewatpliwie miec jakas wiedze - np. jakie jest prawdziwe imie J.Conrada lub ktory amerykanski prezydent otrzymal pokojowa nagrde nobla w 2002 a nie wiem czego sie spodziwac na ustnym.....a jestem z natury panikarzem hihihih i boje sie ze czegos nie biore pod uwage zeby dostac sie na umk....pozdro
ja też jestem spoza Torunia i nie mam w ogóle zielonego pojęcia jak będzie wyglądał egzamin ustny także proszę, nie, błagam o jakieś informacje na ten temat. jestem przerażona do granic możliwości po tym co tu piszecie...
proszę o jakies testy, pytania, no nie wiem... POMOCY :)
[email]