językoznastwo- literatura???

Temat przeniesiony do archwium.
jakie pozycje polecacie z językoznastwa??? co jest niewątpliwym "must"?
Co masz na mysli? O co dokladnie chodzi z jezykoznawstwem??? Chetnie pomoge, ale teraz nie bardzo wiem, o co pytasz.

pzdr.
Julku chciałabym zakupić jakąś literaturę fachową z dziedziny językoznastwa; i zastanawiam się co to powinno być... Yule na pewno... ale poza tym nie znam żadnych nazwisk... a tak wogóle jak Ci się wiedzie??? pozdrawiam
Podobna do Yule's, a może dowcipniejsza jest Fromkin, V. 1993. An Introduction to Language. Ale ponieważ ciągle jeszcze cognitive linguistics rulez, proponuję Dirven&Vespoor. 1998. Cognitive Exploration of Language and Linguistics. A z polskich - T.Milewski. 2004. Jezykoznawstwo.

Tylko że to wszystko to są takie basic basics, na wstęp do jezykoznawstwa na pierwszy rok studiów licencjackich. Dlatego ja, tak jak mr julek, zapytam, po co Ci to językoznawstwo? Bo jak na seminarium, to z tymi pozycjami jesteśmy na razie na etapie schodzenia z drzewa, a gdzie dopiero prawdziwa przygoda z jezykoznawstwem ...
seminarium magisterskie uzupełniające z jezykoznastwa- interesuje mnie obszar cognitive linguistics
Hej pearl best! w sumie Yule i Fromkin i Rodman to takie do wstepu do jezykoznawstwa sa ok. Poza tym, wiekszosc najlepszych pozycji to zazwyczaj ksiazki poswiecone danej galezi jezykoznawstwa. Ja siedzie w socjolingwistyce i polecam Hudsona "Sociolinguistics", Jaworski i Coupland (eds.) "Sociolinguists". Z jezykoznawstwa antropologicznego polecam Durantiego "Linguistic anthropology".

Z kognitywnym niewiele mam wspolnego - ale ksiazka pod red. Pani Prof. E. Tabakowskiej "Kognitywne podstawy jezyka i jezykoznawstwa" jest IMHO bardzo dobra.

A u mnie? po staremu - studiuje dalej, pracuje:)
pzdr.
Jeśli chodzi o językoznawstwo kognitywne to polecam:

BEZWZGLĘDNIE :)
Lakoff, George (1987), Women, Fire and Dangerous Things. Chicago: University of Chicago Press.

oraz warto przebić się przez poniższe

Taylor, John R. (1995). Linguistic Categorization. Prototypes in Linguistic Theory. Second Revised Edition. Oxford: Clarendon Press.

Jest też polskie tłumacznie Taylora wydane przez Universitas.

Pzdrw
O.
Skoro to seminarium mgr, to zacznij od Dirvena i Vespoor (tytuł powyżej). Ta książka pomoże Ci uporządkować terminologię i może zainteresuje Cię jakimś tematem. Jak już coś wybierzesz (są tam rozdziały o leksykologii, morfologii, składni, pragmatyce, fonologii, językoznwstwe historycznym żeby wymienic tylko parę), to autorzy po każdym rozdziale podają further reading na dany temat, więc nie będzie problemu z doborem lektur.
A to, co poleca Onamor to już rzeczy baqrdziej szczegółowe: metafora (Lakoff) czy kategoryzacja w języku (Taylor). Jak uznasz, że Ciebie interesuje np. text linguistics, to te lektury nie będą książkami pierwszego kontaktu raczej. Choć Lakoffa to dla przyjemności można poczytać.
No i oczywiście jesz jeszcze promotor/prowadzacy seminarium. Nic nie polecił do czytania?
wielkie dzięki za wszystkie rady:) Julku a na czym mniej więcej polega socjolingwistyka? brzmi interesująco... i jeszcze jedno pytanie gdzie mogę znależć polecone przez Was pozycje? (myślę o zakupie); oraz czy znacie miejsce gdzie możnaby zaprenumerować językoznawcze czasopismo?
Socjolingwistyka bada relacje między jezykiem i spoleczenstwem. Wydaje mi sie, ze nie ma sensu prenumerowac czasopisma jezykoznawczego, bo:
1) dla indywidualnego odbiorcy sa one strasznie drogie
2) nie w kazdym numerze musi byc cos ciekawego dla Ciebie

Pearl best - pamietaj, masz promotora, ktory podpowie Tobie to i owo!

pzdr.
dziękuję i pozdr.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe