Anglistyka UŚ i UJ

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 43
poprzednia |
Witam
Mam parę pytań dotyczących studiowania na Uniwersytecie Śląskim i Jagiellońskim. Byłoby miło gdyby ktoś, kto już tam studiuje mi pomógł :)

Pyt. dot. UŚ
1. wyczytałam, że wprowadzili teraz "minimum procentowe" tzn
80% ang ustny rozsz i
70% pisemny rozsz
70% polski rozsz. pisemny
Ale chciałabym wiedzieć, czy mam jakieś szanse, gdybym z polskiego uzyskała wynik mniejszy niż jest wymagany. Myślę, że stać mnie na 80% z angielskiego, a nawet więcej, ale co do polskiego nie jestem już taka przekonana
2. chciałabym też prosić o jakieś informacje na temat kierunku: fil. ang. kultura-media-translacja, ponieważ nie znalazłam nawet na tronie uniwersytetu ile było osób chętnych ja jedno miejsce...
3. czy jest jakiś drugi język do wyboru na kierunkach filologia angielska język biznesu; kultura-media-translacja; spec. nauczycielka? Jeżeli to jaki?
4. Co sądzicie o kierunku języki stosowane: francuski i angielski?
Czy większy nacisk kładzie się tam na francuski niż na angielski czy mniej więcej oba są na takim samym poziomie?

Pyt o UJ.
1. Czy ktoś wie w jaki sposób oni przeliczają te punkty?
2. Pytanie takie samo jak w p.2 o UŚ - czy jest do wybrania drugi język jeżeli tak to jaki.

I oczywiście pytanie standardowe ;-)
Który leopszy UJ czy UŚ

Z góry dziękuję :)))

uff... ale się rozpisałaaaam :)
Na UJ nie ma specjalizacji jultura-media-translacja:P Co do tego co jest w planie studiow to zapraszam na strone IFA, tam jest to napisane. Drugi język jest tylko jako lektorat, przez 1 rok.
Mialo byc kultura:P Jultury zreszta tez nie ma:)
Co do pytania ktory uniwersytet lepszy to niestety nie odpowiem. Studiuje na UJ, nigdy zadnego kontaktu z UŚ nie mialam, wiec porownac nie moge.
Co do przeliczania punktow to o ile nic sie nie zmienilo liczy sie punkty z matury rozszerzonej x1 plus pinkty z przedmiotu humanistycznego x0.5. W zeszlym roku pierwszy prog byl 137, sama ocen czy to duzo czy malo.:) Pozniej troche spadl, ale nie jakos drastycznie.
No na UJ nie ma :) ale na Śląskim w informatorze dla kandydatów widziałam ten kierunek. Tyle tylko, ze nic więcej na jego temat nie wiem...

Wczytałam się teraz trochę w te wymagania na UJ i czy to wygląda tak, że trzeba mieć
1. język angielski – poziom rozszerzony, egzamin pisemny;
2. przedmiot humanistyczny – poziom rozszerzony, egzamin pisemny - np polski?
Chodzi mi ot to, czy patrzną na 3 przedmiot jaki wybrałeś :)?

Czy to duży próg.... hmm... nie wiem :) mnie się na tą chwilę wszystkie wymagania wydają niemozliwe do spełnienia, ale chyba co 2 maturzysta tak ma ;-)
Jesli zadeklarujesz, zeby Ci liczyli punkty z polskiego to wtedy nie patrza na trzeci przedmiot w ogole. Ale jesli zdawalabys tez np. j. niemiecki i on poszedlby Ci lepiej niz polski to wtedy beda Ci liczyc punkty z niemieckiego. Tyle wiem teoretycznie, ja sie dostalam za pomoca egzaminu wstepnego, wiec nie orientuje sie jak szczegolowo wyglada rekrutacja w przypadku nowej matury, ale chyba mniej wiecej tak to sie przedstawia:)
Jesli masz jakies pytania dotyczace samych studiow to chetnie odpowiem:)
Dziękuję bardzo :). Na raze UJ to moje marzenie, ale nie wiem czy uda mi się je spełnić, ponieważ matura z rozszerzonego polskiego w ogóle mi nie leży :(. Jakby co to będę pisać :)

Bbardzo bym chciała, żeby ktoś odpowiedział na moje pytania dotyczące Śląskiego.....
Hej :) Studiuje na II roku na UŚ wiec moze jakoś pomoge ;)
1. co do tego minimum to nie mam pojecia szczerze mowiac, wprowadzili je dopiero w tym roku. Ale po coś jest, wiec watpie zeby schodzili ponizej, bo chetnych i tak nie brakuje...
2. kierunek kultura-media-translacja jest nowy i uruchamiany dopiero w tym roku, dlatego nie znajdziesz informacji na temat ilosci chetnych na miejsce w latach poprzednich
3. wiem ze na nauczycielskiej obecny II rok robi przedmioty z fil. polskiej, I rok chyba(!) z niemieckiego, ja jestem na tlumaczeniowce z niemieckim, mozna wybrac tez wersje z arabskim
4. języki stosowane podlegaja pod instytut fil. romanskich, nacisk na francuski z tego co wiem duży, niby od podstaw, ale z materiałem ida baaardzo szybko do przodu. na nagielski tez oczywiscie kladziony jest duzy nacisk

Wiem, że pewnie odpowiedz mało satysfakcjonujaca, no ale ;)
sory ze tak nieskładnie napisane, ale już zasypiam...
jakby coś to pytaj o szczegóły, chetnie pomoge
witam:) tak jak 89meg zastanawiam się nad studiami na UJ i na UŚ i chciałabym wiedzieć kilka rzeczy: po pierwsze, czy na składając papiery na UŚ od razu muszę deklarować specjalizację? to znaczy, czy dostaję się ogólnie na "filologię angielską", czy konkretnie np. na "kulturę-media-translację"itd? i pytanie drugie - kiedy mniej więcej w zeszłym roku zaczęła się rekrutacja elektroniczna? przed czy po maturach?
z góry dziękuję:)
Zdecydowanie po maturach:)
mam ogromną prośbę, mogłabyś mi coś więcej opowiedzieć o studiach na UJ-filologia ang. i o egzaminach wstępnych, bo straaaasznie chciałabym się tam dostać, ale słyszałam że te egzaminy są arcytrudne, mogłabyś mi opisać co na nich jest? Bardzo proszę o pomoc.
Od tego roku nie ma zadnych egzaminow wstepnych. Jesli masz stara mature to beda sie liczyly oceny ze swiadectwa. Dokladnych zasad nie znam, ale sa gdzies na stronie UJ.
Naprawde, jej to mnie zaskoczyłaś. Ja będę miała nową mature, ale to przelicznik i te wszystkie zasady rekrutacji znam tylko wszyscy mnie straszyli egzaminami wstępnymi. Wielkie dzięki za pomoc.;)
Dla nowej matury nigdy nie bylo zadnego egzaminu wstepnego na anglistyke na UJ. Na AP byl ustny w zeszlym roku:)
od razu trzeba się zdeklarować na UŚu, na której specjalności ci zależy. od pierwszego roku jest już podział na konkretne specjalności:]

no i zapraszam do nas, w końcu mamy śliczny nowy budynek, który już niedługo zostanie oddany do użytku. mam nadzieje, że się jeszcze załapię;d
A widzisz...czyli nie ma co liczyć na przekaz ustny typu, "bo ja słyszałem...",lepiej jest się popytać tutaj.Wielkie dzięki. A tobie jak się podoba na uczelni, zajęcia i w ogóle, jak tam studia?
Studia sa ogolnie w porzadku jesli jestes w stanie zniesc duze ilosci literatury:)Gdybys zadala jakies konkretne pytania to latwiej byloby mi cos sensownego napisac:)
Pewnie że sie załapiemy :D Od października ma już byc :) Zreszta mnie tam jeszcze 3 lata czekają, wiec mysle ze do tego czasu sie przeprowadzimy haha.

A wracając do tematu, to polecam UŚ. Ja jestem zadowolona...
Konkretne pytanie....hmmmm...dobra. To jaki przedmiot uważasz za najcięższy i dlaczego, jaką książkę za najciekawszą i jak wykładowcy traktują studentów, bo w Rzeszowie to raczej mieszają ich z ziemią, zresztą zależy od wykładowcy....;-) Jak miałaś rozłożone zajęcia na pierwszym roku, coś typu od 7 do 19?
Hm, najciezszy jest egzamin z praktycznej nauki jezyka angielskiego, chociaz sam przedmiot raczej nieszczegolnie:) Z ksiazek, ktore do tej pory czytalismy najbardziej podobal mi sie Jane Eyre, Middlemarch tez nie bylo zle (przeczytalam cale:)) Wykladowcy raczej w porzadku, w wiekszosci nastawieni przyjaznie (na zadnego upierdliwego jeszcze nie trafilam). Z planem niestety marnie, zajec nie jest jakos szczegolnie duzo godzino, ale niestety sa porozrzucane po calym dniu. Na stronie IFA sa plany na te semestr, mozesz sama zobaczyc jak to wyglada. Przyjmij sobie, ze nalezysz do grup I, A, alfa i * i przesledz jak to wyglada w rzeczywistosci:)
Wielkie dzięki za pomoc...;-)
Witam ponownie :)

Chciałam się jeszcze zapytać czy jeżeli ktoś nie uzyzka minimum 70% z pisemnego języka polskiego to nie ma co się pokazyać na UŚ? ;-).
Tak szczerze to najbardziej się tego polskiego boję.... i wiem, że to 70% które wyznaczyła uczelnia na niektorych kierunkach to dla mnie spore wyzwanie, któremu nie wiem czy sprostam. Dlatego chce wiedziec czy sa takie przypadki gdy ktoś składał podanie mając np 60% i się dostał?

:))
Pozdrawiam
Witam, możemy sobie podać dłonie,przybić piątkę czy jak to się tam mówi:D bo jestem w podobnej sytuacji: z próbnej z ang miałam 89%, z polskiego jeszcze nie dostałam wyników ale wiem, że będzie ciężko...ale na UJ i UŚ i tak składam,więc nie jesteś sama:)
:) chyba jest wiele osób w podobnej sytuacji :-). Dla mnie ten polski to jest zgroza! Na dodatek nie wiem na co on mi jest potrzebny na anglistyce...

Jeszcze raz chciałam prosić o ODPOWIEDŹ na moje pytanie

Czy jeżeli ktoś nie uzyska wyznaczonego minimum 70% to nie zostanie w ogóle wzięty pod uwagę przy postępowaniu kwalifikacyjnym?
Witam! chciałabym się dowiedziec, czym własciwie różni sie specjalnosc: kultura-media-translacja od tradycyjnego programu filologii angielskiej? ;) czy jest to rzeczywiscie atrakcyjny i dający szerokie możliwości kierunek? :) czy trudno dostac sie na ten kierunek?
mam jeszcze takie pytanko: czy na anglistyce przydzielają studentów na wstępie do grup, czy konieczne jest znać bardzo dobrze angielski bo inaczej ciężko sobie poradzic?? ;)
hej,
studiowałam na UJ filologię angielską, nie było mi się trudno dostać, bo pisałam tzw. maturę dwujęzyczną, czyli w obcym języku i na wyższym poziomie niż zwykła rozszerzona. Ogólnie nie podobało mi się na UJ, dlatego przeniosłam się na UAM. Jak na moje oko, zbyt dużo nacisku na literaturę sprawia, że 'prawdziwego języka' uczysz się niewiele, plan zupełnie do bani, czasami nawet 4h okienka, sesje nie są łatwe, a językoznastwo z p. Chłopickim to jedna wielka tragedia. Wielu wykładowców jest zakochanych w sobie i uważają, że studenci są w stanie domyślać się wszystkiego sami. Pisanie całych wypracowań n/t sonetu 55 Shakespeare'a było czystym idiotyzmem, jedynie co, to polecam gramatykę opisową z p. Szpilą. ten pan nauczy wiele, jest ostry, ale bardzo go podziwiam za wiedzę. UAM jest lepszy, nie jedzie na opinii sprzed pół wieku tak jak UJ. nie idźcie na UJ, bo nie warto.
pozdro!
:) Dzięki bardzo za info jak jest na UJ! heh ;) Ale co z tym przydzielaniem do grup? Jest takie cos, czy jest tylko jeden poziom?
Na UJ jedynym kryterium przydziału do grup jest kolejność alfabetyczna nazwisk.
na UŚ z kolei działa zasada 'kto pierwszy ten lepszy'... studenci wpisują się na listy wg uznania i sami decydują w jakiej grupie się znajdą. nie ma to jednak nic wspólnego z poziomem języka.
Chociaz w sumie ostatnio uslyszalam, ze od przyszlego roku bedziemy sie sami rejestrowac na wszystkie zajecia, czyli wynikaloby z tego, ze przydzial alfabetyczny juz nie bedzie obowiazywal. A co rzeczywiscie z tego wyniknie to zobaczymy:P
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 43
poprzednia |

»

Brak wkładu własnego