angielski + ?

Temat przeniesiony do archwium.
hej.

od pazdzernika zaczynam 1 rok anglistyki na uniwerku. ostatnio jednak duzo myslalem o drugim fakultecie.
chcialbym w przyszlosci zarabiac spore pieniadze. nie mowie tu o Bog wie jakich kwotach, ale po prostu mam ambicje zeby sie uczyc czegos oprocz angielskiego. Tak wiec za rok, na 2gim roku anglistyki chcialbym isc na studia zaoczne, zrobic tylko licencjat, no ale z czego? co dobrze by bylo polaczyc z angielskim? informatyke? czy moze lepiej zaczac uczyc sie drugiego jezyka? a moze po prostu poswiecic sie tylko ang i z niego samego zrobic jak najwiekszy uzytek?

nie wiem kim chce byc w przyszlosci. wiem tylko tyle ze chce pracowac i zarabiac angielskim.

pomozecie?
Jeśli myślisz o drugim faktultecie, to może warto pomyśleć o kierunku typu biologia, chemia, ekonomia, bankowość? Mając wiedzę merytoryczną z tych przedmiotów łatwiej jest być choćby tłumaczem. Można też być lektorem w SJO specjalizującym się w "zawodowym" angielskim albo w Business English.

A patrząc "od drugiej strony" – łatwo chyba otrzymać pracę w niezłej firmie, jeśli oprócz znajomości swojej branży zna się świetnie angielski.

Pozdrawiam
O.
dzieki za odpowiedz.
i myslisz ze licencjat z takiej ekonomi zaocznej znacznie by mi pomogl? bo jakby nie patrzec to trzeba by bylo wlozyc w to troche wysilku, a nie chcialbym robic cos na darmo. wiem ze to tak trudno ocenic no ale... :)
Wszystko zależy od tego:
1) na jakiej uczelni ten licencjat,
2) ile wysiłku sam(a) włożysz w pracę i uczenie się

Jeśli planujesz potem wykorzystać taką wiedzę, czyli będziesz pracować jako ekonomista, czy bankowiec, to na pewno dobra inwestycja. Jeśli chcesz być tłumaczem od spraw ekonomicznych (szeroko rozumianych), to też się przyda. Jeśli chcesz iść do szkoły państwowej, to możesz też uczyć przedmiotu o nazwie przedsiębiorczość (haha).

Z drugiej strony, zmniejszy ci się ilość czasu, którą można by przeznaczać na angielski. No i kłopoty natury praktycznej – niekiedy ciężko jest skoordynować zajęcia i egzaminy.
dzieki wielkie, powaznie o tym pomysle.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie