Likwidacja filologii ang. na ATH w Bielsku

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałem zdawać na filologie angielską na Akademię Humanistyczno-Techniczną w Bielsku-Białej. Słyszałem że jest tam dość fajnie i jest niezły poziom. Wczoraj jednak była u mnie koleżanka, która studiuje na ATH (ale inny kierunek) i przestraszyła mnie mówiąc, że podobno jest tam jakaś rewolucja i likwidują anglistykę na ATH!!!

Jest tu ktoś z filologii ang. z ATH i wie coś więcej? HELP!
JA TEŻ ROZWAŻAM STUDIA NA ATH ,DZIŚ W DZIEKANACIE DOWIEDZIAŁA SIĘ ŻE REKRUTACJA JEST NORMALNIE PROWADZONA NA DWIE SPECJALIZACJE-WIĘC CHYBA NIC NIE LIKWIDUJĄ.
jeśli chodzi o poziom, to naprawdę wszytko zależy od rocznika i oczywiście od tego na jakich wykładowców się trafi. obecny rocznik trzeci na drugim roku zdawał CAE. Obecny rocznik drugi zaczął od CAE i na drugim roku zdaje CPE. Ale... Liczba osób na miejsce spada z roku na rok w związku z końcem wyżu demograficznego, automatycznie poziom się obniża. Obecny pierwszy rok zdaje FCE (czyli, ekhm, poziom maturalny.).

jest taki mały szkopuł- filologia na ath - w przypadku specjalności nauczycielskiej- obejmuje specjalizację język rosyjski- i nie jest to lektorat (w przypadku lektoratów do wyboru niemiecki/francuski), tylko przedmiot kierunkowy, około 6 godzin tygodniowo plus dydaktyka rosyjskiego as well.
ad koperkowiec

A skąd takie informacje, że obecny rok pierwszy zdaje egzamin z PNJA na poziomie FCE?
GDZIE SIĘ PODZIALI STUDENCI Z ATH PROSZĘ O WASZE OPINIE BO NIEWIEM CZY SKŁADAĆ TAM PAPIERY!!!!!!!!!!!!
Warto złożyć papiery, poziom jest dość wysoki. Pewnie, że nie jest idealnie, ale chyba nigdzie nie jest. Było pewne zamieszanie co do "kierunku rozwoju" anglistyki, ale miejmy nadzieję, że zmiany na gorsze, które chciano wprowadzić jednak nie przejdą. Poza tym to jest fajnie, wykładowcy generalnie są świetni, zajęcia ciekawe, atmosfera na uczelni w porządku:) Trochę szkoda, że się już kończy:)
to, co pisze Lucy jest aktualne dla roku akademickiego 2008/2009 i poprzednich

Od października anglistyka na ATH zaistnieje w zupełnie innym kształcie, więc odpowiedź na pytanie "czy likwidują?" zależy od tego, kto i po co na anglistykę ATH idzie.

Jeśli ktoś idzie, żeby studiować blisko domu i reszta jest mu obojętna, odpowiedź brzmi "Nie, anglistyka na ATH nie jest likwidowana".
Jeśli natomiast ktoś chce wybrać te studia, bo słyszał, że jest dobra atmosfera, albo, że jedne, drugie czy trzecie zajęcia są fajne i prowadzone na wysokim poziomie, to odpowiedź brzmi: "Tak, anglistyka ATH jest likwidowana, ponieważ zwolniono (lub zwolniła się) większość kadry.
W planie są też inne zmiany, np.:
1) nie będzie znanego wszystkim studentom wszystkich anglistyk wieloczęściowego egzaminu z praktycznej znajomości języka angielskiego (niech każdy rozstrzygnie czy to jest wada czy zaleta);
2) o kształcie studiów anglistycznych zadecyduje slawista, więc kto się na anglistykę ATH wybiera, powinien raczej pytać jak jest na ATH na SLAWISTYCE (bo to pomoże ocenić, jak tam już wkrótce będzie na filologii angielskiej)
A więc jednak wprowadzono te zmiany... Mieliśmy chyba wszyscy nadzieję, że jednak katedra zostanie zostawiona w spokoju.
W takim wypadku, zgadzam się z tym co zostało napisane wyżej, przez @bb. To już nie będzie ta sama anglistyka, którą ja i studenci przed moim rocznikiem studiowali. Według mnie te zmiany są zdecydowanie na gorsze-obecni wykładowcy byli świetni; byli wymagający, ale uczyli dobrze i zajęcia były naprawdę interesujące. To, że o anglistyce ma decydować slawista... szkoda słów.
I jeszcze brak egzaminu z praktycznej znajomości-naprawdę brak słów...
widze ze tu temat o ath.Tak troche z innej beczki.Orientujecie sie czy trzeba miec polski i angielski rozszerzony aby moc skladac papiery?
Zdaje CPE czy egzamin na poziomie CPE przygotowywany przez wykładowcę? Bo to jest spora różnica. Co do neofilologii na ATH to słyszałam tylko złe opinie:/. Podobno kierunki techniczne są bardzo dobre, ale humanistyczne coś kuleją, więc może pomyslcie dwa razy zanim się tam wybierzecie.
ad vesperita
>Co do neofilologii na ATH to słyszałam tylko złe opinie:/

Co do neofilologii czy co do anglistyki? Warto doprecyzować, bo różnica jest (a raczej dotąd była) taka, jak między CPE układanym przez wykładowcę a CPE prawdziwym.
Temat przeniesiony do archwium.