lingwistyka stosowana

Temat przeniesiony do archwium.
co mozecie mi powiedziec o lingwistyce stosowanej ? dobry kierunek? gdzie jest najlepiej studiowac na dziennych studiach?
Bardzo dobry, ale musisz znać perfect przynajmniej 2 języki. Wiem, ze w Wawie na UW są takie studia, też UMCS w Lublinie, Poznań UAM, Toruń,Katowice UŚ.
Szczerze radzę, wybieraj Uniwersytety, nie jakieś prywatne szkółki, które oferują przenajwspanialsze kierunki i specjalizacje (kasę tylko biorą... to im najlepiej wychodzi).
powodzenia!
dzięki myślalam o lublinie bo w krakowie nic takiego nie ma?
chyba na UJ są takie studia
na uj nie ma lingwistyki stosowanej, jest za to na wse w krakowie, to prywatna uczelnie ale poziomem dorównuje uniwersytetowi i cieszy sie w krakowie naprawde duzym prestizem!
radzę wybierz państwową szkołę. Choćby to było w najgorszym razie jakieś kolegium.
tu mówię ogólnie o filologii
UKW w Bydgoszczy :)
lingwistyka stosowana angielsko-niemiecka, angielsko-rosyjska, niemiecko-rosyjska i angielsko-arabska.
Pozdrawiam.
UMCS! Polecam! Studiuję tam lingwistykę i uważam, że to był świetny wybór:)
Na jakim poziomie mniej wiecej trzeba znac jezyk aby nie "zginac" na lingwistyce? Mam FCE i ZD i mam szczere obawy czy sobie poradze...Za chwile zaczynam, wiec chyba za pozno na takie pytania ale wolalabym wiedziec;]
Na UMCS-ie wystarczy solidność i rzetelność - jeśli uczy się wszystkiego na bieżąco, to zalicza się materiał. Poziom na pierwszym roku jest zróżnicowany, są osoby, które nie mają żadnych certyfikatów (uczyły się języków tylko w szkole i później zdawały z nich maturę na poziomie rozszerzonym), są osoby, które studiowały przez rok filologię, albo też i takie, które mieszkały za granicą. Wykładowcy dobrze o tym wiedzą i pomagają "słabszym" szybko wdrożyć się w języki obce. Taryfa ulgowa powoli zanika na drugim semestrze, bo wtedy wszyscy już mniej więcej wiedzą o co w lingwistyce chodzi. Myślę, że każdy, kto się dostał powinien sobie poradzić - of course jeżeli zada sobie trochę trudu;)
A czy zdarzają się osoby, które przeniosły się po pierwszym roku filologii na drugi rok lingwistyki stosowanej po osiągnięciu wysokiej średniej i nadrobieniu różnic programowych (wiem, że na UW jest taka możliwość)?
Hmmm na UMCS-ie nie spotkałam się z czymś takim. Na filologii na ogół ma się tylko jeden język - a lingwistyka u nas to jednak taka "podwójna filologia". Obydwa języki są na wysokim poziomie. Dodatkowo są przedmioty translatoryczne. Między filologią i lingwistyką są duże różnice programowe (moja współlokatorka studiuje filologię, więc to mogę stwierdzić z całą pewnością). Myślę, że warto jednak zadzwonić i zapytać - nie chciałabym nikogo wprowadzać w błąd. Mogę tylko dodać, że w mojej grupie jest dziewczyna po roku fil. germańskiej i chłopak po roku fil. ang - obydwoje zaczynali lingwistykę początku, ale chyba nawet nie próbowali starać się o przerzucenie na drugi rok.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa