repetytorium do jezyka angielskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Jak myslicie,jakie repetytorium do jezyka angielskiego jest najlepsze??Chodzi mi o takie ,ktore przygotuje mnie dobrze do matury.Planuje wlasnie kupno takowej ksiazki,ale nie wiem ,ktora wybra,a nie chce kupywac w ciemno i potem zalowac.
Prosze a jakies rady.Z gory thx.
Pozdrawiam

PS.A moze ktos tez znas jakas dobra ksiazke do gramatyki do nowej matury??
Poleciłabym \"English repetytorium tematyczno- leksykalne dla młodzieży szkolnej, studentów i nie tylko.. cz2\" (Małgorzata Cieślak). (To taka niebieska część). Wprawdzie jest ona (książka) napisana pod kątem STAREJ matury, to jednak ja z niej korzystałam (m.in oczywiście) przygotowując się na studia (anglistyka). Ma bardzo rosto ułożone bloki tematyczne jak szkoła, nauka, podróże, \'social problems\' itp, więc łatwo można szukać słówek. Mnie najbardziej się podobało (innymi słowy - po to ją kupiłam), że zawiera \'artykuły\' z kulturówki USA i GB ( sławni ludzie, święta, pisarze brytyjscy, miasta i przede wszystkim KULTURĘ, czyli jak naprawdę jest w Anglii i USA). A wszystko napisane czarno na białym, czyli w sam raz dla mnie.

Jeśli chodzi o gramatykę, nie używałam książek typowo gramatycznych, bo to trening czyni mistrza a nie suche, wyklepywane regułki.
Do ćwiczeń polecam \"100 testów z gramatyki angielskiej\" Henryka Krzyżanowskiego i \"Testy z języka angielskiego. Egzaminy na studia filologiczne oraz testy międzynarodowe\" (Piotr i Stanisłam Kaczmarski). Mnie były potrzebne aby przygotować się na studia, ale tak naprawdę są uniwersalne, nieważne czy to nowa matura, czy stara czy cokolwiek innego

Pozdrowionka
Aguś
Całkowicie się zgadzam. Mam wszystkie części i naprawdę są bardzo przydatne.
Pozdrawiam,
Wiktoria
Planowałam kupić jeszcze jedną część (nie pamiętam teraz, to była chyba zielona) ale za mało w niej kulturówki było:) cóż, każdy ma inne potrzeby:)
pozdrawiam
Oczywiście, że tak. Ja nie studiuję anglistyki ale pilnie szlifuję ten język. Miło przeczytać, że te książki przydają się kandydatom na ten elitarny kierunek.
Pozdrawiam,
Wiktoria
Trzymaj sie z daleka od repetytorium Anny Sikorzyskiej wyd. Longman. Musialam z niego korzystac przy pseudoprzygotowaniu do - straej wprawdzie - matury jakie urzadzila nam nasza anglistka. Ksiazka jest nudna jak flaki z olejem, zawiera bledy i kupe idiotycznych cwiczen. Ogolnie na haslo Sikorzyska dostaje spazmow :/ Jest naparwde duzo o wiele lepszych pozycji np. Matura 2005 wyd. Oxford, Macmillamn i Express Publishing tez maja ciekawe repetytoria. Jezeli zas chodzi o dobra gramatyke - nie wiem, czy zdajesz mature podstawowa czy rozszerzona, ale sa swietne pozycje intermediate/first certificate language practice M. Vince\'a. Nie tylko gramatyka, ale i slownictwo :) Powodzenia!
Dzieki wszystkim za rady :) Naprawde mi pomogliscie
Agusia-do gramatyki obie te ksiazki mam-i tez mi sie wydaje ze sa super.chociaz nie naleza do najlatwiejszych.By the way-kiedy zdawals na anglistyke i na jakim uniwerku lub uczelni obecnie studiujesz ??
Buzki for all
Cześć Meg,
polecam: "Angielski. Gramatyka z ćwiczeniami" wydawnictwa Lingo.

Cheers,
Mister Micawber
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe