slawistyka

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |
bardzo prosze o informacje na temat slawistyki.a dokladnie jakie są wymogi,co powinnam umieć i czy ma ktos z was testy na ten kierunek,lub fil.polską-blagam o pomoc to sprawa życia i śmierci,że tak sie wyraże
A o testy na jaką uczelnię Ci chodzi? Ja miałam coś z polonistyki UAM.

Pozdrawiam,
Tawi
Mam pytania z egzaminów na slawistykę wrocławską. Która uczelnia właściwie Cię interesuje?
Alrauna czy mogłabys mi "podrzucic" te testy na slawistyke? Byłabym bardzo wdzieczna :)
Aha i jeszcze jedno ;)
Dziewczyny (Taw i Alrauna) czy mogłybyscie oswiecic młodszą kolezanke i powiedziec jakie trzeba spełnic kryteria bys studiowac na MISH-u? :)
Agent-ko, postaram się zeskanować dla Ciebie te pytania i wysłać mailem.

>Aha i jeszcze jedno ;)
>Dziewczyny (Taw i Alrauna) czy mogłybyscie oswiecic młodszą kolezanke i >powiedziec jakie trzeba spełnic kryteria bys studiowac na MISH-u? :)

Cóż... Przede wszystkim trzeba zdać egzamin wstępny:-). Poza tym trzeba być osobą, która lubi robić wiele rzeczy naraz i nie chce koncentrować się na jednym tylko przedmiocie czy wąskiej dziedzinie. Dobra organizacja, determinacja, a jednocześnie dystans do siebie i studiów oraz umiejętność chodzenia na kompromisy też się przydają. Wiesz, niby można studiować pięć kierunków jednocześnie... ale człowiek jest tylko człowiekiem i nie znajdzie się w pięciu miejscach w tym samym czasie. Łatwo na takich studiach porwać się z motyką na słońce, bo po prostu ma się ogromny wybór i ciężko się na coś zdecydować.

A na który MISH chciałabyś startować?
Znasz moja historie... ;)
Narazie chce sie dowiedziec jakis ogolnych informacji ale raczej bedzie to UWr ;)
Ładnie to ujęłaś, Alrauno :).

To ja teraz słówko ode mnie:
Po pierwsze - dostać się. Warto zdawać na kilka MISH-ów, bo konkurencja bywa różna, im młodszy kierunek, tym łatwiej (dziś jest drugi nabór na MISH UAM).
Po drugie - znać swoje zainteresowania i wiedzieć, czego się chce. Jeśli nie wiesz, zatoniesz błyskawicznie w stertach planów i programów i po prostu nie skorzystasz z tych studiów tak, jak mogłabyś.
Po trzecie - być osobą zorganizowaną (taaaa, np. jak ja ;P), odpowiedzialną (wypisz, wymaluj moja osoba;D) i samodzielną - to ostatnie jest najważniejsze, bo "na dzień dobry" zostajesz pozostawiona sama sobie i musisz sobie jakoś radzić, by nie zaginąć w MISH-owej dżungli ;).

Poza tym zapraszam na www.forum.mish.prv.pl - ogólnopolskie forum MISH-owców, gdzie jest sporo informacji i opinii na temat MISH i grono MISH-owców chętnych do odpowiadania na wszelkie pytania;D.
interesuje mnie kierunek filologii czeskiej,ale słyszałam,ze pozniej sie obiera język(chodzi mi o slawistyke),bardzo chcialabym te testy.dziekuje za odp.to bardzo cenne dla mnie informacje.marze o studiowaniu filologii czeskiej ale niestety nie mam pewnie szans tam biora tylko the beściaków niestety.heh moj mail to [email] jeszce raz!
interesuje mnie każda uczelnia,jeżeli macie informacje także o UMK i U gdanskim(w zwiazku ze slawistką)prosze o inforacje standardowe.ile osob na miejsce jak ciezko sie dostac,interesuja mnie poza tym wszystkie uczelnie.
Bardzo łatwo jest się dostać na kierunki slawistyczne na UAM, na części z nich regularnie są drugie nabory. Niestety, nie ma filologii czeskiej, ale można jako drugi język obrać sobie później czeski.
we Wroclawiu na UWr mamy filologie slowianska z profilami:
- rosyjskim
- ukrainskim
- czeskim (ponoc bardzo dobra jest wroclawska bohemistyka, zaryzykowalbym stwierdzenie, ze razem z krakowska sa najlepsze)
- serbskim

ponoc bardzo fajnie sie studiuje te filologie, bo sa to raczej kameralne kierunki, a nie po 80 osob na roku na anglistyce:) pzdr.
Alrauna napisal(a):
>Przede wszystkim trzeba zdać egzamin wstępny:-).
Ilu jest chetnych i ile miejsc?

>Poza tym trzeba być
>osobą, która lubi robić wiele rzeczy naraz i nie chce koncentrować się na >jednym tylko przedmiocie czy wąskiej dziedzinie
Jest to moim zdaniem duży plus tych studiów, bo nigdy nie planowałam skonczyc tylko jednego kierunku ;)

>A na który MISH chciałabyś startować?
Tak jak napisałam wyzej raczej UWr ale nie wykluczam UAM czy UJ.... hmm... :/

Tawananna napisal(a):
>Po drugie - znać swoje zainteresowania i wiedzieć, czego się chce.
Znam swoje zainteresowania i wiem czego chce ale jak wiesz to nie zawsze musi oznaczać odniesienie sukcesu... Trzeba tez włozyc w to wszystko duzo pracy, której akurat sie nie boje.... boje sie jedynie porażki ;)

>Po trzecie - być osobą zorganizowaną (taaaa, np. jak ja ;P)
Z tą organizacją u mnie jest podobnie ;)

>odpowiedzialną
Z tym akurat nie mam problemu :)

> samodzielną - to ostatnie jest najważniejsze, bo "na dzień dobry" >zostajesz pozostawiona sama sobie i musisz sobie jakoś radzić, by nie >zaginąć w MISH-owej dżungli ;).
Z tą moją samodzielnością różnie bywa... ale mobilizuje mnie pewne powiedzenie... "z***** się a nie daj się " ;)

>Poza tym zapraszam na www.forum.mish.prv.pl - ogólnopolskie forum >MISH-owców, gdzie jest sporo informacji i opinii na temat MISH i grono >MISH-owców chętnych do odpowiadania na wszelkie pytania;D.
Oooo dzięki za link! Z pewnością odwiedze tę strone :*
znalazlam na forum ,ze masz testy na slawistyke .czy moglabys mi wyslac mailem [email] ?...z góry dziekuje!
Droga ja718, po pierwsze, muszę sprawdzić, czy jeszcze mam te testy, a po drugie... wysłanie mailem nie wchodzi niestety w grę, gdyż posiadam je tylko w wersji papierowej:-), a do skanera nie mam dostępu. Mogłabym wysłać Ci je pocztą - oczywiście jeśli się znajdą. Jeśli jesteś zainteresowana, pisz: [email]
ja studiowalam rok slawistyke na UW
egzamin byl dosyc prosty 30 pytan bylo o krajach slowianskich
to bylo dwa lata temu ale jeszcze troche pytan chyba pamietam jak zostawisz maila to ci przesle
Ja w tym roku startuję na slawistykę....jeśli nadal pamietasz jakieś pytania z egzaminu (na UW) to będę bardzo wdzięczna za ich podanie. Nie sądzę by się powtarzały lecz chciałabym się rozeznać jakiego rodzaju są to pytania.Bo jedynie wiem ,że a b c.
z góry dzieki wielkie :)

ps:mój nick = mój mail
droga Alrauno!czy ja rowniez moge prosic Cię o pytania na slawistyke na UWr?oczywiscie pokryje koszty wysylki.chyba, ze jestes z wroclawia, to moglybysmy sie spotkac:)
pozdrawiam serdecznie i czekam na wiesci!
serdeczne dzieki.podaje [email] goraco!
Bardzo prosze o [email] osoby, ktore wiedza cos o testach na slawistyke.Interesuje mnei glownie UW,ale inne tezsie przydadzą.;)
Pozdrawiam!
Sluchajcie.Jestem tegoroczna maturzystka i jak widze zainteresowanie kierunkiem,na ktry i ja zdaje,jest coraz wieksze...:P Pragne dostac sie na slawistyke,jezyk chorwacki lub bulgarski.Jezeli mozecie zamiescic jakies spostrzezenia odnosnie kierunku slawistyki,bylabym bardzo wdzieczna,sadze,ze nie tylko ja.Oprocz tego,w jakis sposob mozna sie przygotowac do testu kompetencji (nowa matura) chcialabym wiedziec jeszcze,jak ogolenie te studia wygladaja. Czy jest ciezko? Ja zdaje na UW.Pozdrawiam.
hej! ja juz 3 lata czekam na jęz. chorwcki na slawistyce i jeszcze go nie ma :( w tamtym roku byl czeski i slowacki! a w tym ponoc ma byc jeszcze bulgarski...
hmmmm.....szkodam, że dopiero teraz odkryłam tę stronę, będe bardzo wdzięczna za przesłanie chociazby paru pytań na slawistykę żeby mieć mniej więcej pojęcie jak to wygląda [email] ....ja osobiście chciałam iść na UW na chorwacki bo potrzebny mi jest w pracy, ale jestem zmuszona wybrać serbski, chpciaż zastanawiam się czy może wybrać słoweński, a na drugim roku chorwacki?? jeszcze nie wiem:) na razie mam w planach zaliczenie matury:)))
Witam,
Ja też mam zamiar startować na slawistykę na UW. Jedyne co wiem to to, że test dotyczy wiedzy o krajach słowiańskich. Był bym bardzo wdzieczny jak by ktoś mógł mi przesłać parę pytań. Nie wiem jakiego poziomu trudności mam sie spodziewać. Z góry wielkie dzięki.
Moj mail [email]
byłabym bardzo wdzięczna gdybyś mogła wysłać mi chociaż kilka przykładowych pytań, żebym wiedziała czego się uczyć, podobno test nie jest trudny, ale mów mi tak jeszcze, matura też miałą być łatwa, a tu taki zonk, z góry wielkie dzięki, pozdrawiam, [email]
droga Akos ma się rozumieć lub ktokolwiek kto ma jakiekolwiek materiały:)
ja też bym baaardzo prosiła o choć kilka przykładowych pytań na slawistyke na UW bo chcę tam iść a zupełnie nie wiem czego mam się spodziewać. Mój nick to też mail. Ten egzamin był prosty czy trudny? na abc czy opisowe? o których konkretnie poństwach słowiańskich? Rosja, Białoruś i Ukraina też? błagam o jakieś informacje bo nie wiem czego się uczyć....
błagam, ludzie, napiszcie coś tydzień został...
Przed chwilš otrzymałem tel. ze jestem na liœcie wstępnie zakwalifikowanych na slawistykę UG :D... Jeœli któraœ z moim przyszłych koleżanek ( kolegów się na tym kierunku raczej nie spodziewam :P ), chciałaby pogadać to mój gg to: 5115600 , pozdr.
Milo być już studentem, co nie? :D
Też tam złożyłam, ale nie mam jeszcze informacji, czy się dostałam.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |