Ja też chętnie poczytam na ten temat. Jestem w podobnej sytuacji. Zawsze marzyłam, aby iść na anglistykę, a w ostatnim roku coś mi odbiło i zdawałam na na kierunki związane z historią np. stosunki międzynarodowe, politologia itp. Nie dostałam się.... Strasznie żałuję, że nie wybrałam anglistyki... W tym roku siedzę w domciu i będę zdawać na anglistykę i jestem już pewna, że to właśnie chcę robić... Nie chcę probować na te wcześniej zdawane przeze mnie kierunki... Także też mam starą maturę.... Zdawałam pisemnie angielski... Też jestem ciekawa jak to będzie wyglądać... Na niektórych stronkach już pisze... Np. na UŚ w Katowicach, nowe matury przyjmowane będą na podstawie matury rozszerzonej z anglika a II etap to ustna część, w której oprócz angielskiego zawiera się też j. polski. Stare matury muszą tak jak rok wcześniej pisać egzamin pisemny, a potem drugi etap tki jak u nowej matury Na AP w Krakowie my ze starą maturą musimy pisać test, a potem część ustna... oni tylko część ustna, a reszta na podstawie matury...
Wiem, że w Toruniu jest dosyć spoko, bo tam potraktowali nas na równi i w obu przypadkach jest konkurs świadectw, a potem ustna część, w zależności kto przejdzie... O innych uczelniach nic nie wiem, bo albo nic jeszcze nie pisze na ich stronkach, albo jeszcze nie zaglądałam. Pozdrawiam