Studiowanie w Anglii

Temat przeniesiony do archwium.
hey :) jestem w drugiej klasie liceum i właśnie zaczęłam zastanawiać się nad studiowaniem w Anglii. Przed podjęciem tej decyzji chce zebrać jak najwięcej informacji o studiowaniu w UK. Najbardziej zależy mi na opiniach osób ,które już studiowały lub studiują w Anglii :-) Jeżeli możecie to powiedzcie mi czy warto i jakie warunki musieliście spełnić żeby się dostac na określoną uczelnie, jak wygląda tam nauka i jak z waszym językiem. :-)
Te informacje bardzo mi pomogą w podjęciu odpowiedniej decyzji w przyszłości więc z góry dziękuje za odpowiedzi :D
Witaj! Kierujesz się tylko na Anglię? Słyszałem, że Anglia chce podnieść czesne za studia do ok 9000Ł! I wątpię, że UE wszystko nam sfinansuje. Postanowiłem więc, że będę aplikował na uniwerek w Szkocji, Robert Gordon University w Abardeen. Nie mają zbyt dużych wymagań, a mają bardzo wysokie noty co do zatrudnienia po studiach. A skusiło mnie to, że za studia płaci SAAS, czyli rząd szkocki :)

Na RGU od Polaków wymagają matury rozszerzonej z angielskiego na 60%. Zawsze to taniej niż wydawać kilka stówek na certyfikat.
Tak wiem tez o tym słyszałam, jednak znalazłam kilka uniwersytetów gdzie dają stypendia. Jeżeli nie uda mi się znaleźć żadnego stypendium, to właśnie też będę zastanawiać się nad Szkocją bo też słyszałam ,że oni finansują stypendia ale szczerze mówiąc co do szkockich uniwersytetów to jeszcze nic nie wiem bo się w to za bardzo nie zagłębiałam.
Cytat: khalo18
też będę zastanawiać się nad Szkocją bo też słyszałam ,że oni finansują stypendia ale szczerze mówiąc co do szkockich uniwersytetów to jeszcze nic nie wiem bo się w to za bardzo nie zagłębiałam.

Nie dostaniesz żadnej kasy jeśli nie mieszkasz w Szkocji min. 3 lata. Sfinansują Ci jedynie czesne na studia undergraduate. Co do wymagań, każdy uni ma inne, musisz szukać, innej drogi nie ma. i pamiętaj, że podane na stronach uni wymagania są jedynie wymaganiami minimalnymi. przy sporej konkurencji mogą być wyższe.
edytowany przez oliwkowa-oliwka: 17 maj 2011
Czesto jest tez tak, ze musisz zaplacic pierwsza rate aby w ogole zastanawiali sie czy dac Ci stypendium a nigdy nie masz takiej gwarancji!
khalo18 szkoda, ze wlasnie nie konczysz szkoly, bo czesne na ten rok to nadal tylko 3tys.
Nie wiem jak jest z warunkami przyjec na studia teraz, ale mysle, ze musisz sprawdzic osobno kazda uczelnie. Co do stypendium, to mozna jedynie je dostac jezeli mieszka sie w Uk przez okres conajmniej 3 lat od rozpoczecia studiow - przynajmniej tak bylo jak ja zaczynalam. I nie wiem czy to sie zmienilo. Na szczescie ja wlasnie koncze studia, wiec nie musze sie tym juz martwic lol. Powodzenia w szukaniu.
witam :) ile student w anglii moze pracowac godzin tygodniowo podczas nauki ? z gory dzieki
Cytat: penthaus123
witam :) ile student w anglii moze pracowac godzin tygodniowo podczas nauki ? z gory dzieki

Limitu nie ma, ale to wszystko jest sprawą indywidualną, jeden się lepiej zorganizuje i daje radę i z pracą i z nauką, a drugi nie. zależy też od kierunku i uni, bo nie wierzę, że student z oxfordu na bardzo ciężkim kierunku będzie pracował tyle, co uczeń odpowiednika Wyższej Szkoły Machania Widłami na kierunku Zarządzanie Polem Namiotowym.
Temat przeniesiony do archwium.