Wymagania na studia w UK.

Temat przeniesiony do archwium.
mam problem i nie mogę sobie z nim poradzić od długiego już czasu, nie wiem, może mam jakąś blokadę umysłową w tej kwestii, ale proszę - pomóżcie, chcę być w końcu oświecona :)

BSc, MSci

Highers: AAAB in first sitting = unconditional offer.

Applicants who achieved between BBBB/ABB and AABB at their first sitting may receive a conditional or unconditional offer once all applications have been reviewed in March 2012. Higher at B or above in Chemistry.

A-levels: ABB, preferably with two science subjects. A Level at B or above in Chemistry.

IB: 32 points.
BSc, MSci (Faster Route)

Advanced Highers: AAA including Chemistry and Mathematics.

A-levels: AAA including Chemistry and Mathematics.

IB: 6,6,5 at Higher Level, including 6 in Chemistry and 5 in Mathematics, and at least 38 points overall.

Możecie mi napisać - co to dla mnie oznacza? Czy ja mogę odczytać z tych przemiłych literek (tak, wiem, że taki system oceniania funkcjonuje w UK) jak mam napisać maturę z chemii i matematyki? Tak na procenty.
tu nie ma nic na ten temat.
A-levels to 'matura' w Anglii. Highers i Advanced Highers to egzaminy szkockie. IB to matura międzynarodowa. Wniosek? Nie ma żadnych wytycznych dla studenta z Polski. Dalszy wniosek? Nikt z nas nie jest tu jasnowidzem, a co za tym idzie - musisz napisać do uczelni, przedstawiając przedmioty które zdajesz i pytając jakie są minimalne wymagania z matury (jakie przedmioty na dany kierunek, na jakim poziomie)+ew. certyfikat z angielskiego. Tylko zaznacz, że chodzi o Nową maturę.
A jak mam napisać ten list? Macie może jakiś przykład samej formuły?
Cytat: paulinathrash
A jak mam napisać ten list? Macie może jakiś przykład samej formuły?

Jejjku. Nikt nie wymaga od Ciebie epopei, tylko krótki email na zasadzie 'witam, jestem uczniem z Polski, jako że na stronie nie ma informacji odnośnie wymagań z nowej matury, proszę o podanie wymagań miminalnych na kierunek ten i ten kierunek na rok ten i ten. jeśli są jakieś konkretne przedmioty które muszę zdawać to proszę napisać też na jakim poziomie. dziękuję' i tyle.
Dzięki, nie chciałam popełnić gafy, a kto pyta nie błądzi.
Szykuje mi się w przyszłym roku wyjazd do Anglii, zastanawiam się nad studiami na Writtle College of Design (University of Essex) - czy ktoś z was jest na tym uniwerku bądź przymierza się do składania papierów? Czy biorą tam pod uwagę polską maturę, jeśli ktoś nie robił IB?
Cytat: aiglos1
Szykuje mi się w przyszłym roku wyjazd do Anglii, zastanawiam się nad studiami na Writtle College of Design (University of Essex) - czy ktoś z was jest na tym uniwerku bądź przymierza się do składania papierów? Czy biorą tam pod uwagę polską maturę, jeśli ktoś nie robił IB?

WSZĘDZIE w UK jest respektowana polska matura, czy to nowa czy stara.
tak, ale wyniki tej (starej albo nowej) matury musza byc odpowiednie....
Cytat: terri
tak, ale wyniki tej (starej albo nowej) matury musza byc odpowiednie....

chodziło mi o sam fakt brania pod uwagę tego egzaminu. powinno być oczywiste (wiem, nie dla wszystkich nadal jest...) że za samo zdanie matury nie daje się miejsca.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa