Cytat: kinny
Jak pytałam o entry requirements to większość uniwersytetow pisała ogólnie: 3 przedmioty na poziomie rozszerzonym i pisali % jakiego oczekują.
Skoro tak napisali, to tylko tyle ich interesuje. Podstawowe przedmioty masz tylko zdać, żeby
zdać. Plus ewentualny certyfikat z angielskiego.
Cytat:
Chyba właśnie w tym problem że już przeszukuje internet od dłuzszego czasu i jak zaczęłam czytać o tych wszystkich osiagnieciach, b.dobrych kwalifikacjach itd które ludzie mają to się podłamałam.
Jeśli chodzi o aplikację w UK to wszystko się liczy: i matura (tzn. przewidywane oceny z niej) i PS i referencje. Wiadomo, że Oxbridge wymaga odpowiednio więcej i przy tym jest dość specyficzny w doborze kandydatów (a mają w czym wybierać...)
Cytat:
Zastanawiam się jeszcze nad dwoma opcjami: gap year -> wtedy skupiam się na maturze a w nastepnym roku składam aplikację, uczę się angielskiego i hiszp. i zdaje egzaminy i wiadomo do tego jakaś praca, może coś za granicą, coś żeby ciekawie wyglądało ;)
Jest sens robić gap year?
Zawsze jest sens, o ile dobrze uzasadnisz, dlaczego wzięłaś rok przerwy. Coś w stylu 'nie chciało mi się iść na studia' oczywiście się do tego nie kwalifikuje. Musisz wtedy robić coś, co będzie Cię rozwijało, co jest ciekawe i co warte jest robienia tej przerwy. I oczywiście obowiązkowo musisz wspomnieć o gap year (i dlaczego go wzięłaś) w PS.
Praca/zajęcia/nauka w czasie gap year, która jest związana z Twoim kierunkiem nawet pośrednio i odpowiednio opisana działa wyłącznie na Twoją korzyść.