Nurtujące pytanie.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich.
Jak w tytule tego posta, nurtuje mnie pewna kwestia, mianowicie chciałbym rozwinąć sie pod względem edukacyjnym w Wielkiej Brytanii (mam na myśli wyzsze wyksztalcenie) lecz niestety przed wylotem moja sytuacja rodzinna uniemozliwila mi ukonczenie szkoly sredniej.
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość ukończenia liceum/zdania matury w angielskim college'u czy czyms w ten deseń. Czytałem troche na ten temat na różnych stonach ale najlepiej jakby mi ktos doświadczony udzielił jasnej odpowiedzi.
Z góry dzięki
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Chodzi Ci konkretnie, tylko i wyłącznie o Anglię, czy o Wielką Brytanię ogólnie? Mogę 'kompleksowo' pomóc ze Szkocją, jeśli to odpowiada.
Raczej o Anglie, bo po prostu w Anglii mieszkam :). Jednak jeżeli sluzysz radą na temat Szkocji to będę bardzo wdzięczny. Czy systemy edukacji w Anglii i Szkocji bardzo się od siebie różnią ?
Pozdrawiam
Cytat: wrz8909
Czy systemy edukacji w Anglii i Szkocji bardzo się od siebie różnią ?

To są dwa różne systemy edukacji. Jeśli chodzi o Szkocję to tak w telegraficznym skrócie: szukasz college, szukasz u nich 4 przedmiotów które chciałbyś robić na poziomie Higher, robisz je w rok i idziesz na studia.
A jeszcze co, to jeśli zrobisz kwalifikacje na studia w Anglii, to gdziekolwiek w UK poszedłbyś na studia, musiałbyś za nie zapłacić. W Szkocji, po szkockich kwalifikacjach i będąc obywatelem Polski, studia masz darmowe.
Czyli najlepiej byloby wyprowadzić się do szkocji, aczkolwiek nie wiem czy to takie proste :) Z tego co się orientuje to w Anglii można liczyć na kredyt studencki który się spłaca chyba po 2 latach od ukonczenia studiów. Następna rzecz jaka mnie zastanawia to to czy można pogodzić prace ze studiami ? Bo w moim przypadku to jest raczej jedyna opcja żeby sie jakos utrzymać.
Witam! Czy zaczynając studia w UK po licencjacie w Polsce, tamtejsze uniwersytety patrzą na wyniki matury lub chcą konkretne wyniki? ;)
Cytat: wrz8909
Czyli najlepiej byloby wyprowadzić się do szkocji, aczkolwiek nie wiem czy to takie proste :) Z tego co się orientuje to w Anglii można liczyć na kredyt studencki który się spłaca chyba po 2 latach od ukonczenia studiów. Następna rzecz jaka mnie zastanawia to to czy można pogodzić prace ze studiami ? Bo w moim przypadku to jest raczej jedyna opcja żeby sie jakos utrzymać.

Jeśli chcesz się zupełnie samodzielnie utrzymać, to nie. Nie da się studiować na full time i pracować na full time.
Cytat: wetra
Witam! Czy zaczynając studia w UK po licencjacie w Polsce, tamtejsze uniwersytety patrzą na wyniki matury lub chcą konkretne wyniki? ;)

Zobacz sobie wymogi na dostania się na studia na konkretny kierunek na uczelni - jeśli nie ma, napisz email.
Cytat: wetra

Jak zaczynasz studia mgr to napewno Unis beda wymagaly dobre wyniki z licencjatu. Niema zadnego sensu miec licencjat z Polski i starac sie o ang. licencjat. Do tego nie dostaniesz pozyczki.
Jak zaczynasz studia mgr to napewno Unis beda wymagaly dobre wyniki z licencjatu. Niema zadnego sensu miec licencjat z Polski i starac sie o ang. licencjat. Do tego nie dostaniesz pozyczki.[/quote]

Mam na myśli przeniesienie z AWF po licencjacie, na studia II stopnia w UK ;) Jestem ciekawa, czy patrzą na maturę?
>>>Mam na myśli przeniesienie z AWF po licencjacie, na studia II stopnia w UK ;) Jestem ciekawa, czy patrzą na maturę?
Nie, patrza na wyniki z licenc.
Dzięki Terri :)) A nie wiesz, czy byłaby możliwość studiowania tam magisterskich stacjonarnie, jeżeli w Polsce licencjat niestacjonarnie? Nie wiesz, czy dużo ludzi z AWF-ów przenosi się na tamtejsze uczelnie?
>> A nie wiesz, czy byłaby możliwość studiowania tam magisterskich stacjonarnie, jeżeli w Polsce licencjat niestacjonarnie?
...niema to zadnej roznice, czy studiowales stacjonarnie, niestacjonarnie...czy nawet tylko przez jeden dzien. Co sie liczy to WYNIKI tego.
Najlepiej wybierz Uni i wyslij im email z pytaniami. Pamietaj, ze na mgr niema pozyczki.
Temat przeniesiony do archwium.